ι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη πως σκότωσαν 27 μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Σεμπάμπ σε αεροπορικό πλήγμα που διεξήγαγαν υποστηρίζοντας ευρείας κλίμακας επιχείρηση του σομαλικού τακτικού στρατού στο κεντρικό τμήμα της χώρας στο Κέρας της Αφρικής.

Η επιδρομή διεξήχθη την Κυριακή κοντά στην Μπουλομπούρντε, περίπου 200 χιλιόμετρα βόρεια από την πρωτεύουσα Μογκαντίσου, καθώς μέλη της Σεμπάμπ, οργάνωσης που ορκίζεται πίστη στην Αλ Κάιντα, είχαν βάλει στο στόχαστρο σομαλούς στρατιωτικούς, ανέφερε η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση Αφρικής (AFRICOM) σε ανακοινωθέν της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της διοίκησης, το πλήγμα σκότωσε 27 τρομοκράτες της Σεμπάμπ» και «κανένας άμαχος δεν τραυματίστηκε ούτε σκοτώθηκε», διαβεβαιώνει η ανακοίνωση.

Ο αμερικανός στρατός διευκρίνισε πως διεξήγαγε εκείνη την ημέρα αεροπορικά πλήγματα κατόπιν αιτήματος του στρατού της Σομαλίας και της Αποστολής Μετάβασης στη Σομαλία (ATMIS, η πρώην AMISOM), της ειρηνευτικής δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης, καθώς διεξήγαγαν την πιο ευρείας κλίμακας κοινή επιχείρηση εναντίον των τζιχαντιστών τα τελευταία πέντε χρόνια.

«Τα αμυντικά πλήγματα» αυτά «επέτρεψαν στις δυνάμεις του εθνικού σομαλικού στρατού και της Αποστολής Μετάβασης στη Σομαλία να ανακτήσουν την πρωτοβουλία και να συνεχίσουν την επιχείρησή τους για να εμποδίσουν τη δράση της Σεμπάμπ στην περιφέρεια Χιράν», υπογραμμίζεται ακόμη στο κείμενο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Σεμπάμπ διεξάγει από το 2007 ανταρτοπόλεμο εναντίον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία στηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Οι πολεμιστές της διώχτηκαν από τις κυριότερες πόλεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Μογκαντίσου, το 2011, αλλά παραμένουν ριζωμένοι σε αχανείς περιοχές της επαρχίας και τους τελευταίους μήνες κλιμάκωσαν τις επιθέσεις τους.

Τον Μάιο, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να αποκατασταθεί η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη χώρα, για να προσφερθεί βοήθεια στις επιχειρήσεις εναντίον της Σεμπάμπ, εγκρίνοντας αίτημα του Πενταγώνου. Ακύρωσε έτσι την απόφαση του προκατόχου του, του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ, στα τέλη της θητείας του, να αποσυρθεί το μεγαλύτερο μέρος των αμερικανικών δυνάμεων που είχαν αναπτυχθεί εκεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης