Ζιμπάμπουε: Κάλπες εν μέσω ισχυρισμών για νοθεία

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2013, 16:30
Ζιμπάμπουε: Κάλπες εν μέσω ισχυρισμών για νοθεία
Μαζική χαρακτηρίζεται η προσέλευση των ψηφοφόρων στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της Ζιμπάμπουε, το αποτέλεσμα των οποίων αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τη Δύση.

Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, δόθηκε παράταση πέντε ωρών μέχρι το κλείσιμο της κάλπης, το οποίο ήταν αρχικά προγραμματισμένο για τις 19.00 το απόγευμα, τοπική ώρα (20.00 το βράδυ, ώρα Ελλάδος). Σημαντικός παράγοντας που δημιούργησε μεγάλες ουρές έξω από τα περισσότερα εκλογικά κέντρα θεωρείται και το γεγονός πως οι Αρχές χαρακτήρισαν αργία τη σημερινή ημέρα, έτσι ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να ψηφίσουν με την άνεσή τους.

«Θέλουν να βρουν μια διέξοδο. Είμαι βέβαιος ότι οι άνθρωποι θα ψηφίσουν ελεύθερα και δίκαια, δεν υπάρχει καμία πίεση από κανέναν», εξήγησε σε δήλωσή του ο απερχόμενος πρόεδρος της αφρικανικής χώρας, Robert Mugabe.

Καθώς δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη δημοσκόπηση και με τις αναφορές για νοθεία να κάνουν την εμφάνισή τους κατά κύματα στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και τηλεοπτικά δίκτυα, είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρξει πρόβλεψη για τον τελικό νικητή. Βασικό ερώτημα παραμένει για το αν τελικά ο ηττημένος της εκλογικής διαδικασίας θα αποδεχτεί το αποτέλεσμα ή θα παρακινήσει τους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους σε μια επανάληψη των θλιβερών εικόνων του 2008, όταν εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων στην πρωτεύουσα, Χαράρε.

Όπως μετέδωσε το euronews, αυτή η εκλογική διαδικασία ενδεχομένως να οδηγήσει στη… σύνταξη τον αειθαλή πρόεδρο, Robert Mugabe, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 33 χρόνια. Όπως εξάλλου δήλωσε ο 89χρονος πολιτικός, δεν θα διστάσει να αποσυρθεί από τα πολιτικά δρώμενα της αφρικανικής χώρας στην περίπτωση που «ο λαός επιλέξει τον πολιτικό του αντίπαλο» και μέχρι πρότινος πρωθυπουργό της Ζιμπάμπουε, Morgan Tsvangirai.

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 07.00 τοπική ώρα (08.00 ώρα Ελλάδος) στη Ζιμπάμπουε για τις πρώτες εκλογές που διεξάγονται στη χώρα μετά την εκλογική διαδικασία του 2008 που σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια και εκτεταμένη νοθεία αναγκάζοντας τα δύο μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα να σχηματίσουν μια «εύθραυστη» κυβέρνηση συνεργασίας. Εκείνη τη χρονιά ο Morgan Tsvangirai είχε συγκεντρώσει τους περισσότερους ψήφους στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες σχηματίστηκαν ουρές ψηφοφόρων στα περισσότερα από τα 9.735 εκλογικά κέντρα ανά την επικράτεια της αφρικανικής χώρας. Εκτιμάται ότι περίπου 6,4 εκατ. πολίτες είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώθηκε αποτελούν οι εικόνες στα εκλογικά κέντρα της επαρχίας Μανικάλαντ στο ανατολικό τμήμα της Ζιμπάμπουε, όπου η ουρά των ψηφοφόρων είχε φθάσει ακόμα και το ένα χλμ.. Στην πρωτεύουσα Χαράρε οι πρώτοι ψηφοφόροι έκαναν την εμφάνισή τους στις 04.00 τα ξημερώματα, τοπική ώρα (05.00 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος).

Κολατσιό, νερό και... κουβέρτα ήταν ορισμένα από τα αντικείμενα που είχαν δίπλα τους οι ψηφοφόροι.


(Ο πρόεδρος της χώρας και επικεφαλής του «Zanu-PF», Robert Mugabe...


... και ο πρωθυπουργός και επικεφαλής του MDC, Morgan Tsvangirai)

Συνολικά, πέντε υποψήφιοι διεκδικούν την προεδρία, ωστόσο διεθνείς αναλυτές χαρακτηρίζουν την εκλογική διαδικασία «μάχη για δύο», με τον Robert Mugabe και τον Morgan Tsvangirai να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Τα κόμματά τους, Zanu-PF και «Κίνημα για Δημοκρατική Αλλαγή» (MDC) είναι εξάλλου και οι παρατάξεις που κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή τα τελευταία χρόνια. Αυτή είναι η τρίτη φορά που ο Morgan Tsvangirai επιχειρεί να απομακρύνει από την εξουσία τον Robert Mugabe, ο οποίος παραμένει στην προεδρία από τις αρχές της δεκαετίας του '80 και την ανεξαρτησία της Ζιμπάμπουε.

«Ύστερα απ' όλη αυτή τη σύγκρουση, το αδιέξοδο, την καχυποψία και την εχθρότητα πρόκειται για μια ιστορική στιγμή», σημείωσε ο επικεφαλής του MDC.
 
Εφόσον κανένας από τους προεδρικούς υποψήφιους δεν συγκεντρώσει το 50% των ψήφων, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος τον Σεπτέμβριο. Από τις βουλευτικές και τις τοπικές εκλογές θα προκύψουν τα 210 μέλη του Κοινοβουλίου καθώς και περισσότερα από 9.000 μέλη της τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στις 14 Ιουλίου άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα τα μέλη των δυνάμεων Ασφαλείας, που έχουν αναλάβει το τιτάνιο έργο της φύλαξης των εκλογικών κέντρων και τη διατήρηση της ηρεμίας στα αστικά κέντρα της χώρας.


Τριπλο-γραμμένοι και… νεκροί ψηφοφόροι!

Η δυσπιστία για το εκλογικό αποτέλεσμα είναι μεγάλη, καθώς δυνάμεις της Αντιπολίτευσης και κυρίως στελέχη του MDC κατηγόρησαν το κυβερνών κόμμα «Zanu-PF» για εκτεταμένη νοθεία και για εκφοβισμό ψηφοφόρων.

Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, εκατοντάδες είναι οι αναφορές για σωρεία παρατυπιών στους εκλογικούς καταλόγους. Ψηφοφόροι με το ίδιο όνομα αλλά με διαφορετικά στοιχεία ταυτότητας και διεύθυνσης βρίσκονται στους καταλόγους, ενώ δεν απουσιάζουν οι περιπτώσεις ακόμα και για… νεκρούς! Η καχυποψία και η δυσπιστία έγιναν ακόμα μεγαλύτερες από το γεγονός πως οι εκλογικοί κατάλογοι δόθηκαν στη δημοσιότητα μόλις 24 ώρες πριν το άνοιγμα της κάλπης. Ήδη το MDC ανακοίνωσε πως «οι εκλογές δεν διεξάγονται μέσα σ΄ ένα ελεύθερο και δίκαιο περιβάλλον».

Τα πρώτα αποτελέσματα για τις τοπικές και βουλευτικές εκλογές αναμένεται να γίνουν γνωστά μετά τα μεσάνυχτα, ωστόσο για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών θα χρειαστούν μέχρι και πέντε ημέρες.

Παρόντες σε ορισμένα μεγάλα εκλογικά κέντρα είναι μεταξύ άλλων παρατηρητές της Κοινότητας Ανάπτυξης της Νότιας Αφρικής (SADC) και της Αφρικανικής Ένωσης (AU), καθώς οι Αρχές της Ζιμπάμπουε απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθυμίζεται πως ο Robert Mugabe καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. Παρ’ όλα αυτά κατάφερε να δώσει το παρόν στην τελετή ορκομωσίας του Πάπα Φραγκίσκου Α'.Διαβάστε επίσης:
Ζιμπάμπουε: Οι... Αρχές στις κάλπες!, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 14 Ιουλίου 2013, 20:03
Ζιμπάμπουε: Σημαντικό βήμα προς τη Δημοκρατία η υιοθέτηση νέου Συντάγματος, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 17 Μαρτίου 2013, 05:22

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2013, 20:55