Ο Robert Mugabe έχει δημιουργήσει τον δικό του μύθο τόσο εντός όσο και εκτός της Ζιμπάμπουε.

Πρόεδρος της αφρικανικής χώρας από το 1980 και την Ανεξαρτησία, φροντίζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να διατηρεί ζωντανό τον «θόρυβο» γύρω από το όνομά του. Πότε με το να δίνει εντολή για την ποινική δίωξη σωματοφύλακά που τόλμησε να χρησιμοποιήσει την προεδρική τουαλέτα και πότε με το να διατάζει τη σύλληψη ακτιβιστών που παρακολούθησαν ντοκιμαντέρ με την Αραβική Άνοιξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η Αντιπολίτευση τον κατηγορεί για κατάφωρη παραβίαση των Ατομικών Ελευθεριών και για «ματωμένα» διαμάντια, ενώ οι καυγάδες του με τον πρωθυπουργό Morgan Tsvangirai βρίσκονται σε εβδομαδιαία διάταξη. Ο ίδιος πάντως υποστηρίζει πως δεν είναι τίποτε άλλο από ένας πιστός Καθολικός. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια από τις πιο αμφιλεγόμενες περιπτώσεις πολιτικών προσώπων στην Αφρική.

Έχοντας τη σταθερή υποστήριξη του Πεκίνου (τεράστιες κινεζικές επενδύσεις στη Ζιμπάμπουε), δείχνει να γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τα διεθνή εντάλματα σύλληψης και τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις. Κανονικά, με το που πατούσε το πόδι του σε ευρωπαϊκό έδαφος θα έπρεπε να έχει συλληφθεί. Not for Mugabe! Υπάρχει εξάλλου… νομικό προηγούμενο.

Η άφιξη του το 2005 στη Ρώμη, προκειμένου να μεταβεί στη συνέχεια στο Βατικανό για την κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β’ δεν οδήγησε στη σύλληψή του. Το ίδιο συνέβη και το 2011 όταν έδωσε το παρών στην τελετή αγιοποίησης του «καλού» του φίλου. Επομένως δεν υπάρχουν περιθώρια για παρερμηνείες…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη οι εικόνες από το νέο του ταξίδι στην Ιταλία στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την ορκωμοσία του Πάπα Φραγκίσκου του Α’ έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου.

Διαβάστε επίσης:
Απλή και λιτή η τελετή ενθρόνισης του Πάπα, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013, 03:02

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης