Το εκλογικό τους δικαίωμα άσκησαν σήμερα, Κυριακή 14 Ιουλίου, αστυνομικοί και στρατιώτες στη Ζιμπάμπουε, οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί το έργο της ομαλής διεξαγωγής των εκλογών στο τέλος του μήνα.

Μετά από αρκετές αναβολές οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στις 31 Ιουλίου. Μεγάλος «πρωταγωνιστής» θεωρείται ο αειθαλής… Robert Mugabe! Ο απερχόμενος πρόεδρος έχει κλείσει αισίως τα 89 και δηλώνει έτοιμος να παραμείνει στο αξίωμά του, έχοντας ως μεγάλο του αντίπαλο τον πρωθυπουργό, Morgan Tsvangirai. Και πως θα μπορούσε άλλωστε να κάνει διαφορετικά από τη στιγμή που επί 33 συναπτά έτη διατηρεί τον προεδρικό θώκο παρά την έντονη κριτική που του έχει ασκηθεί για διαφθορά και κατάφωρη παραβίαση των ατομικών ελευθεριών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις εκλογές του 2008 είχε ξεσπάσει μεγάλο κύμα βίας και οι Αρχές ανησυχούν μήπως επαναληφθούν εικόνες με οδομαχίες ανάμεσα σε αστυνομικούς και αντίπαλες πολιτικές παρατάξεις. Στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση όλοι οι αστυνομικοί και οι στρατιώτες είχαν ψηφίσει ενώπιον των ανωτέρων τους μέσα σε στρατόπεδα, κάνοντας την Αντιπολίτευση να μιλάει για «κλίμα Τρομοκρατίας».

Αυτή θα είναι η τρίτη προσπάθεια του Morgan Tsvangirai να τερματίσει την προεδρία του Robert Mugabe, ο οποίος μεταξύ άλλων καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης