Ιστορικής σημασίας χαρακτηρίζεται από τους διεθνείς αναλυτές η υιοθέτηση νέου Συντάγματος στη Ζιμπάμπουε, το οποίο ενισχύει τις Ατομικές Ελευθερίες και περιορίζει τη διάρκεια παραμονής του ίδιου προσώπου στην προεδρία.

Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, το αποτέλεσμα του σχετικού δημοψηφίσματος που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βγει υπέρ του νέου Καταστατικού Χάρτη της αφρικανικής χώρας, καθώς και τα δύο μεγάλα κόμματα (Zanu-PF και MDC) κάλεσαν τους οπαδούς τους να το στηρίξουν. Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 07.00 το πρωί, ώρα Ελλάδος και έκλεισαν στις 19.00 το απόγευμα. Σύμφωνα με το Associated Press, η διαδικασία εξελίχθηκε ομαλά, χωρίς επεισόδια. Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανταποκριτές των μεγαλύτερων ειδησεογραφικών πρακτορείων ανέφεραν πως η προσέλευση του κόσμου ήταν μικρή, με μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης να μην έχει καταλάβει τις αλλαγές που φέρνει το νέο Σύνταγμα.

Ωστόσο, από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Robert Mugabe, ξεκαθάρισε πως οι περισσότερες διατάξεις στο προσχέδιο αποτελούν προϊόν διαλόγου και καθημερινής τριβής με τους πολίτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ήρθαμε και κάναμε ερωτήσεις στον κόσμο: Τι είδους Κοινοβούλιο θέλετε; Τι αρμοδιότητες επιθυμείτε να έχει ο πρόεδρος; Και ο κόσμος μας απαντούσε. Ο λαός είναι το Σύνταγμα», σημείωσε σε δηλώσεις του στο BBC.

 
«Στόχος μας η ειρήνη και η κοινωνική συνοχή»

Παρόλο που ορισμένες διατάξεις του νέου Συντάγματος καταργούν ορισμένες από τις… υπερξουσίες που είχε μέχρι τώρα, ο επικεφαλής του Zanu-PF δεν δίστασε να «βάλει πλάτη», στηρίζοντάς το περιεχόμενο του στη διάρκεια της διαφημιστικής καμπάνιας που προηγήθηκε της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

«Επιδιώκουμε την ειρήνη στη χώρα. Ειρήνη, ειρήνη, ειρήνη η οποία θα εξασφαλιστεί με τον… Robert Mugabe», τόνισε ο αειθαλής πολιτικός, ο οποίος βρίσκεται ανελλιπώς στην εξουσία από την Ανεξαρτησία της χώρας το 1980.

Το κόμμα του Robert Mugabe κέρδισε οριακά στις προηγούμενες εκλογές (2008), με την Αντιπολίτευση να τον κατηγορεί για νοθεία. Παρατηρήθηκε κλιμάκωση της έντασης, καθώς βίαια επεισόδια συγκλόνισαν συνοικίες της πρωτεύουσας, Χαράρε. Έτσι, έναν χρόνο αργότερα, το 2009, σχηματίστηκε ένας «εύθραυστος» κυβερνητικός σχηματισμός με το «Κίνημα για Δημοκρατική Αλλαγή» (ΜDC), του οποίου ηγείται ο Morgan Tsvangirai. Ο τελευταίος εκτελεί χρέη πρωθυπουργού και δεν παραλείπει ανά τακτά χρονικά διαστήμα να τσακώνεται με τον 90χρονο πρόεδρο αναφορικά με την προστασία των Ατομικών Ελευθεριών, την οικονομική διαχείριση και τη λογοκρισία στα Μ.Μ.Ε..

«Πρόκειται για μια σημαντική πολιτική αλλαγή. Ελπίζω να θέσει τα θεμέλια μιας νέας πολιτικής κουλτούρας, που θα σηματοδοτήσει τη μετάβαση από την ατιμωρησία στο Σύνταγμα», σημείωσε στη διάρκεια δηλώσεών του ο επικεφαλής του MDC έξω από το εκλογικό κέντρο, όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.

Ενίσχυση Ατομικών Ελευθεριών – Μείωση λογοκρισίας στα Μ.Μ.Ε.

Σύμφωνα με το νέο Σύνταγμα, ένας υποψήφιος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία για περισσότερες από δύο συνεχόμενες θητείες (διάρκειας πέντε ετών), ενώ παράλληλα φέρνει μια σειρά από αλλαγές σε κρίσιμα ζητήματα (π.χ. τρόπος αναδιανομής των εθνικών γαιών).

Αλλαγές – κλειδιά στο νέο Σύνταγμα:

  • Απαραίτητη η έγκριση από τα 2/3 του Κοινοβουλίου ενδεχόμενη απόφαση του προέδρου για την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στη χώρα
  • Κατάργηση του δικαιώματος αρνησικυρίας του προέδρου (βέτο) στο νομοθετικό έργο της Βουλής
  • Ενίσχυση των εξουσιών της τοπικής Αυτοδιοίκησης
  • Ίδρυση Επιτροπής Ειρήνης και Συμφιλίωσης
  • Δημιουργία ανεξάρτητης εισαγγελικής Αρχής, Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και Ανεξάρτησης Εκλογικής Επιτροπής
  • Σημαντικός περιορισμός της λογοκρισίας στα Μ.Μ.Ε.
  • Κατοχύρωση του δικαιώματος στη διπλή υπηκοότητα
  • Καμία νομική κατοχύρωση στις κατασχέσεις αγροκτημάτων στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιανομής των γαιών – Δημιουργία Ειδικής Επιτροπής για το συγκεκριμένο ζήτημα

Όπως μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, τόσο ο Robert Mugabe όσο και ο Morgan Tsvangirai θα είναι υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα στις προσεχείς εκλογές του Ιουλίου.

Διαβάστε επίσης:
Ζιμπάμπουε: Κρίσιμο δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 16 Μαρτίου 2013, 05:10

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης