Το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε την Τρίτη ότι οι αρχές μπορούν να επιβάλλουν σε ορισμένους μετανάστες να ζουν σε συγκεκριμένο τόπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον η απόφαση αυτή συνδέεται με προσπάθεια γρηγορότερης ενσωμάτωσής τους στην κοινωνία.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε πως η νομοθεσία της Ε.Ε. δεν μπορεί να αποτρέψει την εφαρμογή της προϋπόθεσης κατοικίας για σκοπούς προώθησης της ενσωμάτωσης, ακόμη και αν ο όρος αυτός δεν εφαρμόζεται σε άλλους πολίτες χωρών που δεν είναι μέλη της Ε.Ε.​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η απόφαση αφορά σε μετανάστες στους οποίους έχει αποδοθεί η αποκαλούμενη «επικουρική προστασία»: Άνθρωποι που δεν πληρούν τα κριτήρια για να χαρακτηριστούν πρόσφυγες αλλά χρήζουν διεθνούς προστασίας. Ως εκ τούτου, το μέτρο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί και για όλους όσους έχουν αποκτήσει άσυλο.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανέφερε πως «οι μετανάστες υπό καθεστώς προστασίας μπορούν να κινούνται ελεύθερα και να επιλέγουν τον τόπο κατοικίας τους», προσθέτοντας ότι «οι τοπικές αρχές δεν μπορούν, όπως ορισμένες επιδίωξαν, να θέσουν μια προϋπόθεση κατοικίας, προκειμένου να διασφαλίσουν μια ισορροπημένη κατανομή του κόστους των κοινωνικών επιδομάτων».

Το δικαστήριο έκρινε πως η νομοθεσία της Ε.Ε. δεν μπορεί να αποτρέψει την εφαρμογή της προϋπόθεσης κατοικίας για σκοπούς προώθησης της ενσωμάτωσης, ακόμη και αν ο όρος αυτός δεν εφαρμόζεται σε άλλους πολίτες χωρών που δεν είναι μέλη της Ε.Ε.

Η υπόθεση των δύο Σύρων προσφύγων

Την υπόθεση παρέπεμψε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ένα γερμανικό δικαστήριο που εξέταζε τη διαμάχη μεταξύ δύο τοπικών αρχών στη βόρεια Γερμανία και δύο Σύρων πολιτών που έφθασαν στη Γερμανία το 1998 και το 2001.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανέφερε πως επαφίεται στο γερμανικό δικαστήριο να προσδιορίσει κατά πόσον οι ενάγοντες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες ενσωμάτωσης απ’ ό,τι άλλοι κάτοικοι που δεν είναι πολίτες της Ε.Ε. και οι οποίοι λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα​Και στους δύο δόθηκε καθεστώς «επικουρικής προστασίας», έλαβαν κοινωνικά επιδόματα και απέκτησαν άδεια παραμονής υπό τον όρο να ζούσαν σε συγκεκριμένο μέρος -προϋπόθεση που προσέβαλαν στο δικαστήριο. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανέφερε πως επαφίεται στο γερμανικό δικαστήριο να προσδιορίσει κατά πόσον οι ενάγοντες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες ενσωμάτωσης απ’ ό,τι άλλοι κάτοικοι που δεν είναι πολίτες της Ε.Ε. και οι οποίοι λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2015, οι 28 χώρες – μέλη της ΕΕ έδωσαν άσυλο σε 252.230 περιπτώσεις από τις οποίες περίπου τα 2/3 αφορούσαν σε πρόσφυγες, και στους υπόλοιπους δόθηκε καθεστώς ανθρωπιστικής ή επικουρικής προστασίας, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

Πρόσφυγες είναι όσοι φεύγουν από τις εστίες τους για να γλιτώσουν από διώξεις λόγω της φυλής, της θρησκείας, της εθνικότητάς τους και της κοινωνικής ομάδας στην οποία ανήκουν ή λόγω των πολιτικών πεποιθήσεών τους. Άλλοι που φεύγουν για να γλιτώσουν από συγκρούσεις γενικά ή από φυσικές καταστροφές μπορεί επίσης να πληρούν τους όρους για προστασία αν και δεν θεωρούνται πρόσφυγες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης