Του Κώστα Μπετινάκη

Όπως έχει γράψει ο Καρλ Πόπερ, ένας από τους σημαντικότερους κοινωνικούς και πολιτικούς φιλοσόφους του περασμένου αιώνα, στο βιβλίο του «Ανοικτή Κοινωνία και οι Εχθροί της», «δεν υπάρχει τρόπος επιλογής ενός καλού από έναν κακό κυβερνήτη. Και αυτό επειδή οι άνθρωποι που προσελκύονται από την εξουσία είναι συνήθως κάτω του μετρίου είτε ηθικής είτε ευφυΐας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σκέψη αυτή ήρθε στον νου, καθώς οι Αμερικανοί ψηφοφόροι -όσοι προτίμησαν να διαλέξουν αν η Χίλαρι Κλίντον ή ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι από τις 20 Ιανουαρίου ένοικος του Λευκού Οίκου- προσέρχονται αυτήν την ώρα στις κάλπες και δεν προτίμησαν να απέχουν
Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες και φανεί ποιος θα επιλεγεί να ηγείται του δυτικού κόσμου, καταγράφουμε μερικές απόψεις που δεν εμφανίζονται στα συστημικά Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης.

Ο «σφυριχτράκιας» Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος έπαιξε τον ρόλο του με τις αποκαλύψεις που έκανε στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, υποστηρίζει: «Αν ρίξει κάποιος μια ματιά στην ιστορία του FBI, θα διαπιστώσει τον ρόλο που είχε η υπηρεσία πληροφοριών ως αυστηρή αστυνομία. Υπενθυμίζεται ότι εξανάγκασε σε παραίτηση τον πανίσχυρο πρώην επικεφαλής της CIA,  στρατηγό David Petraeus, αποκαλύπτοντας πως έχει ερωμένη. Μόνον η Χίλαρι Κλίντον κατόρθωσε να αντισταθεί στις καταγγελίες του FBI και τις αποκαλύψεις της αλληλογραφίας της που αποδείκνυαν ότι χρηματοδοτήθηκε με 12 εκατομμύρια δολάρια από το Μαρόκο, ότι έχει χρηματοδοτηθεί από το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία μέσω του ιδρύματος Κλίντον, την ώρα που η ίδια ενέκρινε πωλήσεις δισεκατομμυρίων όπλων στις χώρες αυτές».

Θυμίζουμε ότι η χρηματοδότηση από το εξωτερικό Αμερικανών πολιτικών απαγορεύεται. Αυτός, άλλωστε, ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησαν σε παραίτηση τον πρόεδρο Νίξον, μετά τις αποκαλύψεις του δημοσιογράφου Ηλία Δημητρακόπουλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ασάνζ επίσης υποστηρίζει ότι η πρώτη κυβέρνηση Ομπάμα (στην οποία η Κλίντον υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών) σχηματίσθηκε με υποδείξεις της Wall Street και ότι τον κατάλογο των υπουργών είχε υποβάλει η Citybank. «Η Κλίντον είναι άνθρωπος της Goldman Sachs και των Σαουδαράβων» σημειώνει. Ακόμη αναφέρει πως «η καταστροφή της Λιβύης ήταν αποτέλεσμα ενός πολέμου της Κλίντον».
Ο Ασάνζ υποστηρίζει πως -όπως δείχνουν τα συστημικά Μέσα, «τα λεγόμενα του συρμού»- «δεν επιτρέπεται στον Τραμπ να κερδίσει τις εκλογές». «Για τον λόγο αυτόν έχουν αναμείξει τη δήθεν προτίμηση του Ρώσου προέδρου προς τον Τραμπ» τονίζει και προσθέτει: «Στην πραγματικότητα ο Τραμπ αντιπροσωπεύει όλα εκείνα τα σκουπίδια που έχουν στο μυαλό τους οι λευκοί Αμερικανοί και είναι αποδεκτά από τους Ευρωπαίους».

Ο Αυστραλιανής καταγωγής «εμιγκρέ» δημοσιογράφος John Pilger επισημαίνει ότι ενυπάρχει ο τρόμος της πραγματικής προοπτικής ενός νέου παγκοσμίου πολέμου. «Η ένταση θα κλιμακωθεί -οποιοσδήποτε εκλεγεί πρόεδρος- με κύριο στόχο την Κίνα, κάτι που δεν έχει επισημανθεί στα αμερικανικά Μέσα» αναφέρει.

«Λιγότερο επικίνδυνος ο Τραμπ»

«Η εκλογή έχει να κάνει με το αν θα κερδίσει ο λιγότερο κακός. Ποιος, όμως, είναι χειρότερος; Εκείνη έχει δείξει δικτατορικές τάσεις, τιμωρώντας τους αντιπάλους της και δείχνοντας προτίμηση στους επικίνδυνους νεοσυντηρητικούς. Ο Τραμπ είναι λιγότερο επικίνδυνος, επειδή είναι τόσο νάρκισσος» υποστηρίζει ο καθηγητής Michael Hudson (*).
Για να προσθέσει: «Η Χίλαρι Κλίντον αποτελεί προτίμηση της Wall Street και ειδικότερα της Goldman Sachs (και χρηματοδοτείται από εκεί), αλλά και ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επίσης σχέσεις με τη Wall Street. Υπάρχουν αρνητικές δημοσκοπήσεις που δίνουν 79% στην Κλίντον και 81% στον Τραμπ. Κι οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν».

Ο Chris Hedges (**) μίλησε το βράδυ του Σαββάτου σε προεκλογική συγκέντρωση στη Φιλαδέλφεια για τον τρίτο υποψήφιο για την προεδρία, που ωστόσο απουσιάζει από την κάλυψη των αμερικανικών Μέσων: την Jill Stein και τον υποψήφιό της για την αντιπροεδρία, Ajamu Baraka, από το κόμμα των Πρασίνων. 
Όπως είπε λοιπόν ο Hedges, «δεν υπάρχει περίπτωση να επιτύχει κοινωνικό ή επαναστατικό κίνημα χωρίς ένα σημαντικό τμήμα του λαού να μην απομακρυνθεί από τα οράματα και τις αρχές του. Τότε μόνον υπάρχει προοπτική κοινωνικής αλλαγής. Αλλιώς, θα παραμένουν μια ζωή πολιτικά απόβλητα».

«Το σημαντικότερο διακύβευμα των εκλογών δεν βρίσκεται ανάμεσα στην Κλίντον και τον Τραμπ. Κρύβεται πίσω από την καταστροφική δυναμική του χωρίς όρια παγκόσμιου καπιταλισμού, πίσω από τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού και όσων τα υποστηρίζουν. Εκεί βρίσκεται η πραγματική δύναμη. Κι ούτε η Κλίντον ούτε ο Τραμπ μπορούν να την περιορίσουν» πρόσθεσε.

Ο Julien Benda (***) μας θυμίζει πως έχουμε να επιλέξουμε να υπηρετήσουμε ανάμεσα σε δύο βασικές αρχές: προνόμια και ισχύ ή αλήθεια και δικαιοσύνη. 

Μπορείτε να διακρίνετε ποιος από τους δύο υποψηφίους των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ μπορεί να επιλέξει το σωστό;

(*) Ο Michael Hudson είναι από τους πλέον γνωστούς διεθνώς οικονομολόγους έχοντας διατελέσει σύμβουλος σε πολλές κυβερνήσεις, όπως της Ελλάδας, της Ισλανδίας, της Λετονίας και της Κίνας, για θέματα οικονομικής διαχείρισης και φορολογίας.

(**) Ο Chris Hedges επί δύο δεκαετίες ήταν ξένος ανταποκριτής σε αποστολές πλέον των 50 χωρών, ανάμεσα στις οποίες η Κεντρική Αμερική, η Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια και η Αφρική. Έχει εργασθεί για την «Christian Science Monitor», το «National Public Radio», την «The Dallas Morning News» και τους «New York Times», για τους οποίους ήταν ανταποκριτής στο εξωτερικό επί 15 χρόνια.

(***) Ο Julien Benda (1867-1956) ήταν Γάλλος επικριτικός κοινωνικών αρχετύπων και συγγραφέας, γνωστός για το βιβλίο του «Η προδοσία των Διανοούμενων» (La Trahison des clercs). 

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης