H ουγγρική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο φράχτης από συρματοπλέγματα στα σύνορα με τη Σερβία είναι έτοιμος. Ο φράχτης εκτείνεται σε μήκος 175 χλμ. έχει ύψος σχεδόν τεσσάρων μέτρων και κατασκευάστηκε με τη συνδρομή στρατιωτών, πολιτών αλλά και φυλακισμένων. Ως τώρα πάντως, δεν φάνηκε να αποτρέπει τους πρόσφυγες.

Ένα παλιό λεωφορείο μάρκας «Ίκαρος» μεταφέρει πρόσφυγες από τον φράχτη σε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό. Οι νεοαφιχθέντες πρέπει να καταγραφούν. Το περασμένο Σάββατο, ο Ζόλταν Κόβατς εκπρόσωπος τύπου της ουγγρικής κυβέρνησης δήλωσε με υπερηφάνεια πως ο φράχτης μήκους 175 χλμ είναι έτοιμος:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ουγγαρία είναι η μόνη χώρα στο λεγόμενο δρόμο των Βαλκανίων, η οποία αντιμετωπίζει την κατάσταση. Είναι απαράδεκτο άνθρωποι να περνάνε παράνομα την πράσινη γραμμή. Ακόμα και εάν φεύγουν από τον πόλεμο. Στην Ελλάδα, την FYROM και τη Σερβία δεν υπάρχει πόλεμος. Και μπορούν με νόμιμο τρόπο να καταθέσουν αίτηση ασύλου».

Ο φράχτης δεν στέκεται όμως εμπόδιο για τους αποφασισμένους πρόσφυγες. Περπατάνε κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής Σέγκετ – Σουμπότιτσα με προορισμό την Ουγγαρία. Μερικοί καταγράφονται. Άλλοι αναζητούν καταφύγιο στο σκοτάδι και περιμένουν τους διακινητές σε ένα βενζινάδικο στον αυτοκινητόδρομο Βελιγραδίου Βουδαπέστης.

Ένας φράχτης για εσωτερική κατανάλωση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς άσκησε κριτική το περασμένο Σαββατοκύριακο ως προς την κατασκευή του φράχτη λέγοντας πως παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η Ουγγαρία θα έπρεπε να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες. Ήδη 4.000 με 6.000 πρόσφυγες έχει δεχθεί η χώρα. Στα σύνορα της χώρας όμως, έχουν καταφθάσει περίπου 150.000 άνθρωποι. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας κάλεσε τον Γάλλο πρεσβευτή στη Βουδαπέστη να διμαρτυρηθεί.

Ο Ρόμπερτ Μολνάρ, δήμαρχος της συνοριακής πόλης Κιμπεκχάζα θεωρεί ανόητη την κατασκευή του φράχτη:

«Πιστεύω πως αυτός ο φράχτης δεν είναι ένα μήνυμα προς τους πρόσφυγες αλλά προς την εσωτερική ουγγρική πολιτική. Το κυβερνητικό κόμμα ανησυχεί επειδή πολλοί ψηφοφόροι στρέφονται προς την ακροδεξιά».

Πάντως ο Ούγγρος κυβερνητικός εκπρόσωπος υπερασπίστηκε εκ νέου την κατασκευή του φράχτη. Μέχρι το Νοέμβριο μάλιστα ο φράχτης θα γίνει πιο ψηλός φθάνοντας τα τέσσερα μέτρα.

Εκτός αυτού η κυβέρνηση σχεδιάζει να κάνει πιο αυστηρή τη σχετική νομοθεσία, η οποία θα προβλέπει και ποινές φυλάκισης για όσους περνάνε τα σύνορα με μη νόμιμο τρόπο.

«Από μόνος του ο φράχτης δεν λύνει το πρόβλημα»

Με την εισροή προσφύγων και μεταναστών να συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό στην Ουγγαρία, οι αρχές της χώρας στείλει ενισχύσεις 2.100 αστυνομικών στα σύνορα με τη Σερβία προκειμένου να γίνονται αυστηρότεροι έλεγχοι και να περιοριστεί το ρεύμα εισόδου στη χώρα.

Η κυβέρνηση του δεξιού εθνικιστικού κόμματος Fidesz υπό τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν επιχειρεί να ανακόψει το ρεύμα μεταναστών.

Ο Φέρεντς Γκιουρσάνι, επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της αντιπολίτευσης, επικρίνει τις κυβερνητικές επιλογές. Όπως δήλωσε, «πρόκειται για ανθρώπους όπως εμείς. Απλά γεννήθηκαν σε έναν δυστυχισμένο τόπο.

Βεβαίως πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας, αλλά και να καταπολεμήσουμε τις συμμορίες που διακινούν ανθρώπους. Χρειαζόμαστε κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τους πρόσφυγες. Από μόνος του ο φράχτης δεν λύνει το πρόβλημα».

Η διαδρομή των μεταναστών προς την Γερμανία

Η άφιξη



Πρώτος σταθμός κάποιο ελληνικό νησί.

Η διάσωση από το λιμενικό, αποτελεί σταθμό μόνο στον δρόμο προς το όνειρο του μετανάστη.

Πειραιάς



Σχεδόν καθημερινά τα πλοία μεταφέρουν κι άλλη φουρνιά μεταναστών από τα νησιά στο λιμάνι του Πειραιά.

Φανερά καταπονημένοι από την αναμονή στα νησιά φτάνουν στο λιμάνι του Πειραιά οι πρόσφυγες.

Σύνορα Ελλάδας-πΓΔΜ

Τα σύνορα της πΓΔΜ με την Ελλάδα, ανοίγουν κατά διαστήματα λίγες ώρες και οι χιλιάδες μετανάστες περιμένουν υπομονετικά να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τα βόρεια.

Βελιγράδι

Στο κέντρο του Βελιγραδίου χιλιάδες μετανάστες δεν βρίσκουν κατάλυμα και κοιμούνται στα πάρκα. Περί τους 10.000 πέρασαν την περασμένη εβδομάδα με κατεύθυνση τα ουγγρικά σύνορα.

Βουδαπέστη

Εκατοντάδες μετανάστες έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης, που παραμένει κλειδωμένος από την αστυνομία για να εμποδίσει να συνεχίσουν προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κάνοντας το ταξίδι τους αφόρητο.

Βιέννη



Εκείνοι που κατορθώνουν να περάσουν μέσω ουγγρικών συνόρων στη Βιέννη, συναντούν ομάδες εθελοντών που τους προσφέρουν φρούτα και νερό.

Μόναχο



Η Γερμανία αναμένεται να δεχθεί 800.000 μετανάστες εφέτος.

Πηγές: Deutsche Welle/BBC
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης