Την ανάγκη αλλαγής στρατηγικής από τους ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που πλήττει την Ευρωζώνη εξέφρασε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Robert Zoellick, υπογραμμίζοντας πως μέχρι στιγμής εφαρμόζονται βραχυπρόθεσμες τακτικές.

Μιλώντας στο Συνέδριο του Μονάχου για την Ασφάλεια, εξέφρασε την ανησυχία του για τις εν δυνάμει επιπτώσεις της πολιτικής που στηρίζεται κυρίως στην επιβολή μέτρων λιτότητας και περιστολής των προϋπολογισμών χωρίς να περιλαμβάνει μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το δημοσιονομικό σύμφωνο είναι καλό», εξήγησε αρχικά, αναφερόμενος στην πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των περισσότερων κρατών-μελών της Ε.Ε. (με εξαίρεση τη Βρετανία και την Τσεχία) για τη θέσπιση αυστηρών ποινών σε όσες χώρες εμφανίζουν μεγάλα ελλείμματα.

«Αυτό όμως για το οποίο είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος είναι οι πολιτικές της μεταρρύθμισης. Είναι δύσκολο να εφαρμόσεις δημοσιονομική πειθαρχία αν δεν υπάρχει ανάπτυξη. Πρέπει να υπάρξουν ορισμένες ευκαιρίες εδώ για να δοθεί νέα υποστήριξη η οποία είναι απαραίτητη προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα να παραμείνουν στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και να τις βοηθήσουν στην εφαρμογή τους», ανέφερε, ασκώντας έμμεσα κριτική στην εμμονή της Γερμανίας για δημοσιονομική πειθαρχία.

«Ο φόρος στις χρηματοοικονομικές πολιτικές θα φέρει ύφεση»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας επέκρινε το γαλλογερμανικό σχέδιο για την επιβολή ενός φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

«Πιστεύει κανείς ότι ο φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές θα σώσει την Ευρωζώνη;», υπογράμμισε, απηχώντας τις ανησυχίες ότι ο φόρος, ο οποίος δεν αναμένεται να επιβληθεί σε άλλες περιοχές διεθνώς, θα ωθήσει ένα μεγάλο μέρος του χρηματοοικονομικού τομέα να απομακρύνει τα κεφάλαιά του από την Ευρώπη, βυθίζοντάς τη στην ύφεση.

Στρεφόμενος μάλιστα στους Γερμανούς που υπήρχαν κάτω στο ακροατήριο, ο Robert Zoellick ρώτησε τη γνώμη τους σχετικά με ένα εν δυνάμει διαφορετικό φόρο, επικεντρωμένο στη γερμανική βιομηχανία.

«Αν επιβαλλόταν ένας φόρος στην αυτοκινητοβιομηχανία σας, νομίζετε ότι αυτό θα έσωζε το ευρώ; Αυτό είναι ένα περιφερειακό ζήτημα, ενώ θα έπρεπε να σκέφτεστε στρατηγικά. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αρχίσουν να εξετάζουν σχέδια για την τόνωση της ανάπτυξης και την προστασία της οικονομίας», πρόσθεσε.

«Απαραίτητη η ανάπτυξη»

Στη διάρκεια της ομιλίας του δεν παρέλειψε να απευθύνει έκκληση για ανάπτυξη προκειμένου να αμβλυνθεί η κρίση χρέους στην Ε.Ε..

«Πώς είναι δυνατόν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να περιμένουν πως θα σωθούν οι οικονομίες των χωρών τους αν δε θέσουν σε εφαρμογή σχέδια για να ενισχύσουν την ανάπτυξη», διερωτήθηκε.

«Εάν δεν το πράξουν, τότε π.χ. οι Ιταλοί θα απορρίψουν τα σχέδια του τεχνοκράτη πρωθυπουργού τους, Mario Monti, για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων», συμπλήρωσε.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης