Του Κώστα Μπετινάκη

Ουκρανοί βουλευτές συγκέντρωσαν 159 υπογραφές -περισσότερες από τις 150 απαιτούμενες-, με τις οποίες ζητούν να σταματήσει η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού της χώρας Αρσένι Γιατσενούκ.

Η κατάσταση στην Κριμαία και η πολιτικο-οικονομική κρίση οδηγεί την Ουκρανία σε κυβέρνηση τεχνοκρατώνΑυτό σημαίνει έκπτωση του Ουκρανού πρωθυπουργού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την απόφαση που είχε πάρει η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ να «διορίσει» ως πρωθυπουργό της Ουκρανίας τον Γιατσενούκ, ύστερα από το οργανωμένο από τη CIA πραξικόπημα του 2014, ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο κάλεσε τον πρωθυπουργό και του ζήτησε να υποβάλει την παραίτησή του, για να διορίσει κυβέρνηση τεχνοκρατών. Κάτι που αναμένεται να προκαλέσει δυσφορία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αφορμή για την αντικατάσταση του Ουκρανού πρωθυπουργού στάθηκε η πολιτικο-οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα, την ώρα που παραμένει άλυτο το πρόβλημα στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας.

Η κυβερνητική κρίση στο Κίεβο ξεσπά λίγες εβδομάδες μετά την παραίτηση του ξένου υπουργού Οικονομικών Aivaras Abromavicius, ο οποίος δήλωσε πως «δεν επιθυμεί να υπηρετήσει ως κάλυψη της εκτεταμένης διαφθοράς ή να καταστεί πρωταγωνιστής κουκλοθέατρου εκείνων που προσπαθούν να ελέγχουν τη ροή του δημόσιου χρήματος». Για να πει ακόμη πως «δεν λείπουν οι τεχνοκράτες, αλλά το διαρκές κυβερνητικό χάος επιτείνεται κι από την κακοδιαχείριση των πλουσιοπάροχων κονδυλίων της χρηματοδότησης του ΔΝΤ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως δήλωσε στο Bloomberg ο εκπρόσωπος του προέδρου Ποροσένκο, Svyatoslav Tsegolko, «για να ανανεωθεί η εμπιστοσύνη, η θεραπεία δεν αρκεί, αλλά χρειάζεται εγχείρηση».

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC από το Κίεβο, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Volodymyr Groysman ορίστηκε από τον πρόεδρο Ποροσένκο τη Δευτέρα να αντικαταστήσει τον Γιατσενούκ, αλλά ακόμη και σήμερα δεν υπήρχε προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης. Κάτι που προκαλούσε δυσφορία στην Ουάσινγκτον και το Βερολίνο, ενώ η Μόσχα παρακολουθεί με ενδιαφέρον.

Η κυβερνητική κρίση στην Ουκρανία έρχεται σε μια στιγμή που το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει ότι θα σταματήσει κάθε χρηματοδότηση, αν το Κίεβο δεν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Η κυβέρνηση είναι όμως στριμωγμένη με την ανήσυχη εκεχειρία που επικρατεί με τους ρωσόφωνους αυτονομιστές των νοτιοανατολικών επαρχιών, όπου σημειώνονται συνεχείς παραβιάσεις.

Η κρίση με τη Ρωσία έχει κορυφωθεί εδώ και δύο χρόνια, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, έπειτα από δημοψήφισμα των κατοίκων που ψήφισαν υπέρ της «αυτοδιάθεσης».

Η φιλοδοξία της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ε.Ε. δέχθηκε πλήγμα στις 6 Απριλίου, όταν οι Ολλανδοί ψηφοφόροι σε δημοψήφισμα απέρριψαν την εμπορική συμφωνία με την πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης