Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τα μέλη του να μη χαλαρώσουν τα μέτρα που έχουν λάβει ενάντια στη ”νέα γρίπη”, παρά το γεγονός ότι οι Αρχές του Μεξικού δηλώνουν ότι μπορούν να ελέγξουν τη νόσο, κρούσματα της οποίας έχουν εντοπιστεί σε 21 χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την άλλη, στις ΗΠΑ, οι αρμόδιοι είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι, προειδοποιώντας παράλληλα για την πιθανότητα να υπάρξει νέο κύμα κρουσμάτων το φθινόπωρο, από έναν ιό περισσότερο μολυσματικό.

Παρ’ όλες όμως τις διαβεβαιώσεις, η επιδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται σε διαφορετικές χώρες ανά τον κόσμο. Ήδη, στον Καναδά ανακοινώθηκε το πρώτο σοβαρό κρούσμα της γρίπης. Πρόκειται για ένα κοριτσάκι που νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου στο Έντμοντον, τη στιγμή που στη χώρα τα κρούσματα ανέρχονται στα 140.

«Η κατάσταση παραμένει πολύ ανησυχητική», δήλωσε ο Δρ Κέιζι Φουκούντα, νούμερο δύο του ΠΟΥ.  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε από την πλευρά της να μη ληφθούν αδικαιολόγητα μέτρα ώστε να «μην γίνει η υγειονομική κρίση και οικονομική».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Μεξικό ο τραγικός απολογισμός ανέρχεται σε 26 νεκρούς, κυρίως γυναίκες και 840 ασθενείς. Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας της χώρας της λατινικής Αμερικής είπε ότι «η επιδημία βρίσκεται σε φάση ύφεσης».

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στις πέντε ηπείρους, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, είναι 1.085 και των νεκρών 27.

Στις ΗΠΑ έχουν εντοπιστεί 286 κρούσματα σε 38 πολιτείες και οι αρχές προειδοποιούν για τον κίνδυνο συνδυασμού του ιού Α/Η1Ν1 με αυτόν της γρίπης του φθινοπώρου. Περίπου 530 σχολεία παραμένουν κλειστά σε όλη τη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι μια γυναίκα από το Τέξας, η οποία είχε μολυνθεί από τον “νέο ιό της γρίπης” πέθανε στις αρχές της εβδομάδας και έγινε το δεύτερο θύμα του ιού στο έδαφος των ΗΠΑ.

επιταχύνουν τις διαδικασίες παραγωγής εμβολίου κατά της εποχικής γρίπης και ειδικοί εργάζονται πάνω στον ιό Η1Ν1 για να καθορίσουν το πως μπορεί να παραχθεί εμβόλιο.

Εκτός από το Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Ισπανία είναι οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τη «νέα γρίπη».

Ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών  – Τι λέει ο FAO

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με νέο δελτίο τύπου, συνιστά στους πολίτες την αποφυγή πανικού και της άσκοπης λήψης αντιϊκών φαρμάκων για προληπτικούς λόγους, καθώς αυτό πρέπει να γίνεται ύστερα από συμβουλή γιατρού.

Η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα (FAO) προσκάλεσε τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες σε επίπεδο εθνικό να του αναγγέλλουν όλες τις συναφείς εξελίξεις, ενώ πρότεινε περιορισμούς στη διακίνηση των εμπορευμάτων, τις μετακινήσεις των κοπαδιών και στις μετακινήσεις των ανθρώπων στην περίπτωση εκδήλωσης παρόμοιων ασθενειών του αναπνευστικού των χοίρων.

Τέλος στην ταλαιπωρία των Μεξικανών που ήταν σε καραντίνα στην Κίνα

Νωρίς σήμερα το πρωί έφθασε στην Κίνα, μεξικανικό αεροσκάφος για να μεταφέρει τους πολίτες του Μεξικού που επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που τέθηκαν σε καραντίνα, στο πλαίσιο των μέτρων κατά του ιού Α (Η1Ν1) της νέας γρίπης.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Πεκίνο, ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον τέσσερις Αμερικανοί έχουν τεθεί σε καραντίνα στην Κίνα στο πλαίσιο των αντιγριπικών μέτρων.

Εκτός από τους Μεξικανούς που τέθηκαν σε καραντίνα, το αεροσκάφος θα μεταφέρει επίσης τουρίστες, επιχειρηματίες, σπουδαστές και εκπατρισμένους που επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Αρκετοί από αυτούς μετέβησαν το πρωί στην πρεσβεία του Μεξικού στο Πεκίνο, πριν αναχωρήσουν για το αεροδρόμιο. Ορισμένοι διαμαρτυρήθηκαν ότι εγκλωβίστηκαν στην Κίνα μετά την αναστολή των πτήσεων μεταξύ Μεξικού και Κίνας.

Η Κίνα, από την πλευρά της, έστειλε τη Δευτέρα, αεροπλάνο για τον επαναπατρισμό πολιτών της που εγκλωβίστηκαν στο Μεξικό, όπου είναι η «πηγή» της θανατηφόρου νόσου.

Τι αποφάσισαν οι “27” υπουργοί Υγείας της ΕΕ

Σε συντονισμένες ενέργειες, στενή συνεργασία και αλληλοενημέρωση, συμφώνησαν οι υπουργοί Υγείας των «27», που συνεδρίασαν εκτάκτως στο Λουξεμβούργο, προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για τη θωράκιση της Ε.Ε. έναντι της «νέας γρίπης».

Το Συμβούλιο συμφώνησε ομόφωνα στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, βάσει των συστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των Διεθνών Υγειονομικών κανονισμών, στη συστηματική ανταλλαγή πληροφοριών ως προς την εξέλιξη του ιού μέσω των υφισταμένων δομών σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο και στη στενή συνεργασία για την προώθηση έγκυρης και έγκαιρης πληροφόρησης και καθοδήγησης των πολιτών, κάνοντας χρήση όλων των διαθέσιμων οδών επικοινωνίας.

Επίσης, συμφώνησαν στη διευκόλυνση της ανάπτυξης ενός εμβολίου, το οποίο να καλύπτει τον ιό, το ταχύτερο δυνατό, σε συνεργασία με τη φαρμακοβιομηχανία.

Ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχει άμεση σχέση του ιού με την κατανάλωση χοιρινού κρέατος, συμφώνησαν πως η νέα μορφή γρίπης των χοίρων θα προσδιορίζεται προσωρινά με τον κοινό ευρωπαϊκό ορισμό «ιός της νέας γρίπης» (novel flu virus), σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν αρνητικές επιδράσεις στη βιομηχανία τροφίμων και κυρίως στην κτηνοτροφία.

Δείτε την εξάπλωση του ιού

 Θάνατοι από τη γρίπη   Κρούσματα   Ύποπτα κρούσματα

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΠΟΥ, τα θύματα και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του “νέου ιού” έχουν ως εξής:

Μεξικό: 26 νεκροί, 101 ύποπτοι θάνατοι από το νέο ιό, 590 κρούσματα

ΗΠΑ: 2 νεκροί,  286 κρούσματα

Αυστρία: 1 κρούσμα

Καναδάς: 70 κρούσματα

Γερμανία: 6 κρούσματα

Αυστρία: 1 κρούσμα

Ολλανδία: 1 κρούσμα

Ελβετία: 1 κρούσμα

Ελ Σαλβαδόρ: 2 κρούσματα

Δανία: 1 κρούσμα

Ιταλία: 2 κρούσματα

Μ. Βρετανία: 27 κρούσματα

Ιρλανδία: 1 κρούσμα

Ισπανία: 54 κρούσματα

Γαλλία: 4 κρούσματα

Ισραήλ: 3 κρούσματα

Κίνα (Χονγκ Κονγκ): 1 κρούσμα

Νότιος Κορέα: 1 κρούσμα

Κόστα Ρίκα: 1 κρούσμα

Κολομβία: 1 κρούσμα

Νέα Ζηλανδία: 5 κρούσματα

Πορτογαλία: 1 κρούσμα

Αρχίζει η αποστολή δόσεων αντι- ιϊκών σκευασμάτων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη της αποστολής 2,4 εκατομμυρίων δόσεων του αντι- ιϊκού σκευάσματος Tamiflu, σε 72 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Μεξικού.

«Μέρος του αποθέματος θα αποσταλεί σήμερα», είπε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Φαντέλα Τσαΐμπ, διευκρινίζοντας ότι οι αποστολές θα γίνουν από τρία «κομβικά σημεία»: την Ελβετία, το Μέριλαντ των ΗΠΑ και το Ντουμπάι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τα αντι-ιικά αυτά σκευάσματα δώρισε πριν από μερικά χρόνια στον ΠΟΥ η ελβετική φαρμακευτική βιομηχανία Roche Holding AG για χρήση τους σε μία πιθανή πανδημία γρίπης.

Το Σάββατο η Roche ανακοίνωσε ότι αυξάνει  την παραγωγή της για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση. Το ίδιο έκανε και η GlaxoSmithKline, η δεύτερη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία στον κόσμο, για την παραγωγή του αντι-ιικού σκευάσματος Relenza.

Παρέμβαση Αβραμόπουλου

Κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, αφού ενημέρωσε τους ομολόγους του για τα μέτρα πρόληψης που έχει λάβει η Ελλάδα υπογράμμισε την ανάγκη, η Ε.Ε. να παρουσιαστεί με «ενιαίο λόγο» και σημείωσε ότι βασική αρχή όλων των κρατών μελών θα πρέπει να είναι η πλήρης διαφάνεια και η προάσπιση της αλήθειας. «Το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε είναι παγκόσμιο και δεν υπάρχει χώρος για εθνικό πατριωτισμό ο οποίος θα οδηγήσει σε λάθος στάση» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Πρότεινε επίσης να εξεταστεί το ενδεχόμενο υιοθέτησης ενός ενιαίου προτύπου ενημέρωσης, το οποίο θα στοχεύει στη διατήρηση της ψυχραιμίας και την αποφυγή πανικού, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αν το πρόβλημα ξεφύγει από τον έλεγχο, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τον τουρισμό, την οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, «κλειδί» για τη διαμόρφωση κοινής πολιτικής επικοινωνίας, αποτελεί ο συντονισμός και η συνεργασία σε θέματα επικοινωνίας με το κοινό.

Έκτακτα μέτρα λαμβάνονται και στην Ελλάδα

Τέσσερις συνολικά θερμικές κάμερες ανίχνευσης πυρετού έχουν στηθεί στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Έτσι, όσοι ταξιδιώτες εισέρχονται στη χώρα προερχόμενοι από αεροδρόμια που έχουν άμεση ανταπόκριση με Μεξικό, ελέγχονται προληπτικά περνώντας απλά μπροστά από τις κάμερες.

Σε επαγρύπνηση βρίσκεται και το αεροδρόμιο «Μακεδονία», της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο προληπτικών ελέγχων για την γρίπη των χοίρων όπου έχει τεθεί σε λειτουργία η θερμική κάμερα που τοποθετήθηκε στον χώρο του αεροδρομίου. Η θερμική κάμερα έχει τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο στον χώρο των αφίξεων, ώστε να περνούν όλοι οι ταξιδιώτες που φτάνουν στη Θεσσαλονίκη.

Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί 4 θάλαμοι στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, ενώ γιατρός λοιμωξιολόγος θα βρίσκεται επί 24ώρου βάσεως στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Συστάσεις στους Έλληνες να αποφύγουν να ταξιδέψουν στο Μεξικό απευθύνει μέσω της zougla.gr ο πρόεδρος της Έκτακτης Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης, Πάνος Ευσταθίου. Ο κ. Ευσταθίου εμφανίζεται καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά στη μετάδοση του ιού της γρίπης των χοίρων, σημειώνοντας ότι δε θα πρέπει να ανησυχούν η Ελλάδα και η Ευρώπη, γιατί πρόκειται για περιστατικά σε συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο και η επιδημία είναι περιορισμένης έκτασης.

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι υπάρχει «επιστημονική αβεβαιότητα» για το θανατηφόρο ιό, καθώς τώρα προσπαθούν οι επιστήμονες να βρουν τρόπους για την αντιμετώπισή του.

Σύμφωνα με τους ελέγχους που έχουν γίνει έως τώρα, δεν έχει φτάσει στη χώρα μας κάποιος Έλληνας ή τουρίστας από το Μεξικό. Οι έλεγχοι, ωστόσο, συνεχίζονται στα αεροδρόμια. Όπως έχει επιβεβαιώσει, άλλωστε, η ελληνική Πρεσβεία του Μεξικού, οι Έλληνες τουρίστες που βρίσκονται στη χώρα της κεντρικής Αμερικής είναι ελάχιστοι. Θετικό συν τοις άλλοις, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Έκτακτης Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης, είναι ότι δεν υπάρχει απευθείας πτήση από το Μεξικό στην Ελλάδα.

Το υπουργείο Υγείας με δελτίο Τύπου που εξέδωσε, ενημερώνει επίσημα τους πολίτες για το νέο στέλεχος του ιού (Η1Ν1, τύπος Α) και γνωστοποιεί ότι το Κέντρο Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης παρακολουθούν το θέμα και βρίσκονται σε συνεχή και άμεση επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Σημειώνει επίσης ότι το ευρωπαϊκό -και αντίστοιχα ελληνικό- στέλεχος γρίπης του χοίρου Η1Ν1, που έχει απομονωθεί από το 1973 στην Ευρώπη, δεν έχει σχέση με το καινούργιο αυτό στέλεχος της Αμερικής, δε μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα για την ευρωπαϊκή και ελληνική χοιροτροφία.

Για οποιαδήποτε πληροφορία που αφορά σε ύποπτο περιστατικό, επικοινωνήστε με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ στα εξής τηλέφωνα: 210-52 12 054 και 210-52 22 339. 

(Πρώτη καταχώρηση: 26 Απριλίου 2009, 18:35)

Διαβάστε επίσης:

Ομπάμα: Η κατάσταση απαιτεί αυξημένο επίπεδο επαγρύπνησης, 29 Απριλίου 2009, 09:13

Τι είναι η γρίπη των χοίρων; , 28 Απριλίου 2009, 08:25

Διεθνής ανησυχία… και για την υγεία του Ομπάμα, 28 Απριλίου 2009, 08:27

Κόντρα Αβραμόπουλου με την Κομισιόν για ύποπτα κρούσματα και στην Ελλάδα, 27 Απριλίου 2009, 16:56

“Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την κτηνοτροφία σε Ελλάδα και Κύπρο”, 27 Απριλίου 2009, 17:03

Η περίπτωση της ελληνικής καταγωγής μαθήτριας του σχολείου, 28 Απριλίου 2009, 19:08

Δημήτρης Τριχόπουλος: “Μιλάμε για εκρηκτική νόσο”, 27 Απριλίου 2009, 13:22

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης