Στις 2 Ιουνίου η γερμανική Βουλή αναμένεται να εγκρίνει ψήφισμα με το οποίο «καταδικάζεται» η γενοκτονία των Αρμενίων, αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση του «Der Spiegel».

Το ψήφισμα προωθείται παρά τις σχετικές διαμαρτυρίες της Άγκυρας. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, οι πολιτικές ομάδες έχουν ήδη συμφωνήσει σε μία διατύπωση, η οποία καταδικάζει τη γενοκτονία και επιγράφεται «Μνήμη και ανάμνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών μειονοτήτων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία». Το ακριβές περιεχόμενο δεν έχει γίνει γνωστό. Την πρόταση ψηφίσματος είχαν υποβάλει προ μηνών οι Γερμανοί Πράσινοι, αλλά την ανακάλεσαν προσωρινά τον περασμένο Φεβρουάριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη τον Απρίλιο του 2015 η γερμανική Βουλή σε ψήφισμά της έκανε λόγο, για πρώτη φορά, για «γενοκτονία» των Αρμενίων. Η Τουρκία αρνείται τον χαρακτηρισμό και κάνει λόγο για «γεγονότα» ή και για «διωγμό».

Απαντώντας σε ερώτημα της εφημερίδας «Bild» για πιθανές αντιδράσεις, ο πρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων και εμπνευστής του ψηφίσματος Τσεμ Έτσντεμιρ δηλώνει: «Δεν αποκλείεται να υπάρξει οργισμένη αντίδραση από την Άγκυρα, αλλά το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο δεν μπορεί να υφίσταται εκβιασμούς από δεσποτείες, όπως του κυρίου Ερντογάν». Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Πρασίνων, ο οποίος κατάγεται από την Τουρκία, τα στοιχεία που διαθέτει το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών για τη σφαγή των Αρμενίων είναι «ξεκάθαρα» και μετά την έγκριση του ψηφίσματος από τη γερμανική Βουλή θα είναι «πολύ πιο δύσκολο για την Τουρκία να εξακολουθεί να αρνείται τη γενοκτονία».

Σταϊνμάιερ: Η Γερμανία φέρει ιστορική ευθύνη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε στην «Bild» ότι η Γερμανία φέρει ιδιαίτερη ιστορική ευθύνη ως άλλοτε σύμμαχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

«Και αυτό ισχύει ανεξάρτητα από την επίκαιρη συζήτηση για την προσφυγική κρίση. Είμαι αντίθετος σε μία δουλική στάση προς τον Ερντογάν» αναφέρει ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας. Παράλληλα, ο Φόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών στο Βερολίνο, υποστηρίζει ότι το επερχόμενο ψήφισμα της γερμανικής Βουλής μπορεί να συμβάλει στη «συμφιλίωση», ώστε «Τούρκοι και Αρμένιοι να ξεπεράσουν αυτά που τους χωρίζουν».

Διαφορετική άποψη εκφράζει ο πρέσβης της Τουρκίας στη Γερμανία Χουσεΐν Καρσίλογλου. «Είναι άξιο απορίας πώς ένα ψήφισμα που χαρακτηρίζει “γενοκτονία” τα γεγονότα αυτά μπορεί να συμβάλει στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και των Αρμενίων» δηλώνει ο Τούρκος διπλωμάτης στην εφημερίδα «Tagesspiegel» του Βερολίνου.

Μειονοτική εφημερίδα με πολλά ζητήματα εκκρεμή

Στην Τουρκία ζουν σήμερα περίπου 60.000 Αρμένιοι, οι πιο πολλοί στην Κωνσταντινούπολη.

Οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ τουρκικού στρατού και Κούρδων ανταρτών του PKK στη νοτιοανατολική Τουρκία, με εκατοντάδες νεκρούς, ανησυχούν την αρμενική μειονότητα, λέει ο Γετβάρτ Νταντσικιάν. «Σήμερα ακούμε από κυβερνητικούς κύκλους ότι κάποια μέλη του PKK είναι Αρμένιοι» τονίζει. Για τον λόγο αυτόν η αρμενική εφημερίδα «Agos» (η γνωστότερη εφημερίδα μειονότητας στην Τουρκία) καλύπτει όσο το δυνατόν εκτενέστερα όσα συμβαίνουν στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας. Διότι, όπως λέει ο αρχισυντάκτης, «ο εκδημοκρατισμός της Τουρκίας εξαρτάται από την επίλυση του κουρδικού και η ευημερία της αρμενικής μειονότητας από τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας».

Μια ελευθερία με τίμημα μια ζωή

Ακόμη ένα ζήτημα που απασχολεί την εφημερίδα είναι οι Αρμένιοι πρόσφυγες που ήρθαν από τη Συρία και το Ιράκ στην Τουρκία. Ακούσαμε για 72 οικογένειες που ζουν στην μικρή πόλη Γιοζγκάτ, λέει ο Γετβάρτ Νταντσικιάν: «Οι περισσότεροι δεν έχουν καν το στάτους πρόσφυγα και θέλουν να πάνε σε συγγενείς τους στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Μερικοί όμως δεν έχουν συγγενείς. Για τον λόγο αυτό οι Αρμένιοι της Κωνσταντινούπολης μαζεύουν χρήματα στις εκκλησίες τους για να στηρίξουν τους Αρμένιους πρόσφυγες».

Σήμερα, υποστηρίζει ο Νταντσικιάν, μπορούμε να γράψουμε ότι ήταν γενοκτονία. Η ελευθερία αυτή στοίχισε ωστόσο τη ζωή του Χραντ Ντινκ. «Ουδείς γνωρίζει αν θα έχουμε αυτήν την ελευθερία και αύριο» επισημαίνει.

Πριν από εννέα χρόνια ο ιδρυτής και αρχισυντάκτης της εφημερίδας των Αρμενίων της Κωνσταντινούπολης «Agos» Χραντ Ντινκ έπεφτε νεκρός στον δρόμο, μπροστά από την εφημερίδα, από πυρά ενός υπερεθνικιστή. Ο θάνατός του είχε παγκόσμια απήχηση. Στην εφημερίδα είχε δημοσιεύσει πλήθος άρθρων για τη σφαγή των Αρμενίων το 1915, την ελευθερία της άποψης και τον διάλογο Αρμενίων και Τούρκων. Πλήρωσε τις θέσεις του με τη ζωή του.

Εννέα χρόνια μετά τον θάνατο του Χραντ Ντινκ (19.01.2007) το έγκλημα δεν έχει ακόμα διαλευκανθεί. Αν και ο δράστης συνελήφθη γρήγορα, η δικαστική διαδικασία καθυστερεί. Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Agos» Γετβάρτ Νταντσικιάν εκτιμά ότι για να διαλευκανθεί η υπόθεση το τουρκικό κράτος πρέπει στην ουσία να καταδικάσει… τον εαυτό του, δεν είναι ωστόσο έτοιμο να το πράξει: «Η δολοφονία σχετίζεται με τα γεγονότα του 1915 και τη γενοκτονία των Αρμενίων, την οποία αρνείται ακόμα και σήμερα το τουρκικό κράτος».

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης