Με τιμές αρχηγού κράτους υποδέχτηκε ο πρόεδρος των Η.Π.Α. τον ομόλογό του από τη Μιανμάρ σε μια ιστορική συνάντηση στον Λευκό Οίκο, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Barack Obama και Thein Sein στο Οβάλ γραφείοΟ Barack Obama χαιρέτησε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που συνεχίζει να προωθεί ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης, Thein Sein, εστιάζοντας ωστόσο την προσοχή του στην κλιμάκωση της θρησκευτικής βίας ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανάμεσα σε Βουδιστές και μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκιας στο δυτικό τμήμα της χώρας. Τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια συγκρούσεων τον περασμένο Μάρτιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενδεικτικό της αναγνώρισης των ενεργειών που έχουν γίνει τόσο σε κοινωνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο στο εσωτερικό της χώρας αποτελεί το γεγονός πως ο Barack Obama χρησιμοποίησε για πρώτη φορά σε δημόσια τοποθέτησή του τη λέξη «Μιανμάρ», ονομασία που επέλεξε το στρατιωτικό καθεστώς το 1989 για να αντικαταστήσει τη Βιρμανία. Το τελευταίο χρονικό διάστημα όλο και περισσότεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι χρησιμοποιούν τη λέξη «Μιανμάρ», ως ένα είδος «επιβράβευσης» στις θεαματικές αλλαγές που συντελούνται.


(Συγκρατημένος ο Barack Obama στη συνάντηση με τον Thein Sein)

«Οι Η.Π.Α. εκτιμούν τις προσπάθειες του προέδρου της Μιανμάρ να οδηγήσει τη χώρα σε μια νέα κατεύθυνση. Θα θέλαμε να ξέρετε πως οι Η.Π.Α. καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να σας βοηθήσουν σε αυτό το μακρινό -ορισμένες φορές δύσκολο- αλλά απολύτως σωστό μονοπάτι που πρέπει να ακολουθήσετε», τόνισε ο Barack Obama, έχοντας δίπλα του τον Thein Sein.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφορικά με τις συγκρούσεις Βουδιστών με Ροχίνγκιας, σχολίασε:

«Αναγνωρίζουμε τις ειλικρινείς προσπάθειες που έχουν γίνει προς την επίλυση της μακροχρόνιας θρησκευτικής διαμάχης στη χώρα, ωστόσο ο εκτοπισμός ανθρώπων και η βία σε βάρος αμάχων πρέπει να σταματήσει».

Από την πλευρά του ο Thein Sein εξήγησε πως η Μιανμάρ βρίσκεται αντιμέτωπη με πλήθος προκλήσεων, υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζονται ακόμα σημαντικά βήματα προς τα εμπρός προκειμένου να “ανθίσει” η Δημοκρατία».

«Πρέπει να προωθήσουμε πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στην πρόσφατη κλιμάκωση της βίας και την εκδήλωση θρησκευτικού μίσους κατά Μουσουλμάνων, ο πρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης τόνισε ότι «πρέπει να δοθεί ένα οριστικό τέλος σε όλες τις διακρίσεις και να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης όσοι δεν συμμορφώνονται με το Νόμο».

Πρώτο ταξίδι στην Ουάσινγκτον από το… 1966

Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του επικεφαλής της κυβέρνησης της ασιατικής χώρας στην Ουάσινγκτον τα τελευταία 50 χρόνια, φανερώνοντας την αλλαγή κλίματος στη διεθνή κοινότητα απέναντι στη Ναϊ Πι Τάου.

Η παρουσία του στρατού στα πολιτικά πράγματα είχε οδηγήσει στην απομόνωση της Μιανμάρ για δεκαετίες, με τις καταγγελίες για κατάφωρη παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να είναι συνεχείς. Λογοκρισία στα Μ.Μ.Ε., απαγόρευση διαδηλώσεων, εκτός νόμου το βασικό κόμμα της Αντιπολίτευσης («Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία»), εκτελέσεις χωρίς δίκη, πολιτικοί κρατούμενοι και κατ’ οίκον περιορισμός της ακτιβίστριας και βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Aung San Suu Kyi, ήταν ορισμένα μόνο από τα στοιχεία εκθέσεων του Ο.Η.Ε., που ασκούσαν έντονη κριτική στο στρατιωτικό καθεστώς.

Πλέον ο τροχός δείχνει να γυρνά για τη Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία), η οποία προσελκύει συνεχώς ξένες επενδύσεις, με τον ίδιο τον Barack Obama να καλεί αμερικανικούς κολοσσούς να επενδύσουν στην ασιατική χώρα.

Ήδη η Coca – Cola έχει προχωρήσει σε οικονομική συμφωνία με τη Ναϊ Πι Τάου, ενώ αρκετές κατασκευαστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ενέργειας και της αναβάθμισης υποδομών (λιμάνια, δρόμοι, σιδηρόδρομοι) έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους.

Από τα τέλη του Οκτωβρίου 2010 -όταν και ο στρατός ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την εξουσία, διατηρώντας ωστόσο το 25% των εδρών στο Κοινοβούλιο- ακολούθησε ένα «τσουνάμι» μεταρρυθμίσεων, το οποίο οδήγησε στην άρση σημαντικού μέρους των σκληρών οικονομικών κυρώσεων από τις Η.Π.Α., την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αυστραλία. Επιστέγασμα όλων αυτών των αλλαγών ήταν τα ταξίδια της Aung San Suu Kyi στο εξωτερικό (Ταϊλάνδη, Ευρώπη και Η.Π.Α.) καθώς και η εκλογή της στις συμπληρωματικές βουλευτικές εκλογές της 1ης Απριλίου 2012.

Διαβάστε επίσης:
Προσεχώς… ταξίδι στην Ιαπωνία για διάσημη ακτιβίστρια, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013, 01:36
Μιανμάρ: Ιστορικές στιγμές για τον ιδιωτικό Τύπο, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 1 Απριλίου 2013, 07:51

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης