Απίστευτες εικόνες εκτυλίχθηκαν σήμερα το πρωί, Δευτέρα 1η Απριλίου, στη Μιανμάρ, καθώς οι πρώτες ιδιωτικές εφημερίδες αναρτήθηκαν και πωλήθηκαν σε διάφορα σημεία πόλεων της ασιατικής χώρας.

Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 50 χρόνια που παύει να ισχύει το κρατικό μονοπώλιο στον χώρο του Τύπου. Συνολικά 16 εφημερίδες έχουν λάβει μέχρι στιγμής την ειδική άδεια από την αρμόδια υπηρεσία στην πρωτεύουσα Ναϊ Πι Τάου, ωστόσο μόλις τέσσερις κατάφεραν να εκδώσουν φύλλο καθώς είχαν κάνει την απαραίτητη προετοιμασία. Όλες οι ιδιωτικές εφημερίδες (αγγλικές, ινδικές, κινεζικές) είχαν αναγκαστεί να τερματίσουν τη λειτουργία τους με εντολή του στρατού το 1964. Ο βασανισμός δημοσιογράφων, η καταγραφή συνομιλιών και η φυλάκιση με συνοπτικές διαδικασίες εκπροσώπων των Μ.Μ.Ε. αποτελούσαν συνηθισμένες πρακτικές για το στρατιωτικό καθεστώς στην προσπάθειά του να «φιμώσει» την «Τέταρτη Εξουσία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μείωση της λογοκρισίας στα Μ.Μ.Ε. και η ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στον χώρο του Τύπου αποτελούν δύο από τις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η μεταβατική κυβέρνηση του προέδρου και πρώην στρατιωτικού, Thein Sein, σε μια προσπάθεια να βγει η χώρα (πρώην Βιρμανία) από το καθεστώς οικονομικής απομόνωσης στο οποίο παρέμεινε για δεκαετίες. Απελευθερώσεις πολιτικών κρατουμένων, νομιμοποίηση του βασικού κόμματος της Αντιπολίτευσης («Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία»), τερματισμό του κατ’ οίκον περιορισμού της διάσημης ακτιβίστριας και πολιτικού πλέον, Aung San Suu Kyi, είναι ορισμένες μόνο από τις αλλαγές σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Τον Αύγουστο του 2012 η μεταβατική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την κατάργηση των ειδικών επιτροπών ελέγχου του περιεχομένου του δημοσιογραφικού λόγου και τον Δεκέμβριο είχε γίνει γνωστό πως από την 1η Απριλίου όλες οι ιδιωτικές εφημερίδες θα κυκλοφορούν ελεύθερα. Η ελεύθερη κυκλοφορία των εφημερίδων συμπίπτει με την 1η επέτειο από την εκλογή της Aung San Suu Kyi στο βουλευτικό αξίωμα.

Διαβάστε επίσης:
Μιανμάρ: Εκ νέου στην κυκλοφορία οι ιδιωτικές εφημερίδες, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2012, 04:50

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης