Το πρώτο της ταξίδι μετά από 27 ολόκληρα χρόνια θα πραγματοποιήσει στις 13 Απριλίου η Aung San Suu Kyi, μετέδωσε το ιαπωνικό κρατικό κανάλι NHK.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιαπωνίας, η διάσημη ακτιβίστρια και βουλευτής της Μιανμάρ θα παραμείνει για μια εβδομάδα στη «Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου», όπου θα έχει σειρά επαφών με κορυφαίους πολιτικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων του επικεφαλής της ιαπωνικής διπλωματίας, Fumio Kishida. Η επίσημη επίσκεψή της πραγματοποιείται ύστερα από πρόσκληση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Shinzo Abe, ενώ όπως έγινε γνωστό θα έχει συνάντηση και με πολίτες της Μιανμάρ που ζουν και εργάζονται στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τελευταία φορά που η Aung San Suu Kyi είχε βρεθεί στην Ιαπωνία ήταν τη διετία 1985-86, όταν και είχε μεταβεί στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου του Κιότο με την ιδιότητα του ερευνητή. Λόγω της πολιτικής κατάστασης στο εσωτερικό της Μιανμάρ (στρατιωτικό πραξικόπημα), η διάσημη ακτιβίστρια και βραβευμένη με το Νόμπελ Ειρήνης παρέμεινε για χρόνια υπό κατ’ οίκον περιορισμό στην οικονομική πρωτεύουσα, Γιανγκόν. Παράλληλα, απέφευγε να ταξιδέψει στο εξωτερικό, φοβούμενη μήπως το καθεστώς της απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα.

Τελικά, η νομιμοποίηση του βασικού κόμματος της Αντιπολίτευσης («Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία»), η αναγνώριση του δικαιώματος του «συνέρχεσθαι» καθώς και μια σειρά παρόμοιων μεταρρυθμίσεων σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο από τον πρόεδρο της μεταβατικής κυβέρνησης, Thein Sein, δημιούργησε ένα πλαίσιο μεγαλύτερης ελευθερίας στο εσωτερικό της Μιανμάρ, το οποίο ευνόησε και την καθημερινότητα της διάσημης ακτιβίστριας. Το 2012 η Aung San Suu Kyi πραγματοποίησε μια σειρά από ταξίδια στο εξωτερικό, αρχίζοντας από τη γειτονική Ταϊλάνδη και στη συνέχεια την Ευρώπη και τις Η.Π.Α.. 

Διαβάστε επίσης:
Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου για την Aung San Suu Kyi, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012, 00:02

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης