Συγκινητικές σκηνές εκτυλίχθηκαν την Τετάρτη στο Καπιτώλιο των Η.Π.Α. στη διάρκεια τελετής για την απονομή του Χρυσού Μεταλλίου του Κογκρέσου στην εμβληματική μορφή της Αντιπολίτευσης στη Μιανμάρ, Aung San Suu Kyi.

H επικεφαλής του κόμματος «Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία» (NLD) και πρόσφατα εκλεγμένη βουλευτής πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις Η.Π.Α. για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 40 χρόνια. Το παρών στην τελετή έδωσαν περίπου 500 Αμερικανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων της υπουργού Εξωτερικών των Η.Π.Α., Hillary Clinton και της πρώην «Πρώτης Κυρίας», Laura Bush, με την απονομή να γίνεται από τον πρόεδρο των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, John Boehner.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγη ώρα νωρίτερα το υπουργείο Οικονομικών των Η.Π.Α. ανακοίνωσε ότι προχωρεί σε άρση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του προέδρου της ασιατικής χώρας, Thein Sein και του εκπροσώπου της Κάτω Βουλής, Thura Shwe Mann.


(Αριστερά προς τα δεξιά: Thein Sein και Thura Shwe Mann)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τα μέσα του 2011 αρκετές χώρες της Δύσης προχώρησαν σε μερική άρση των σκληρών οικονομικών μέτρων που είχαν επιβάλλει στη Μιανμάρ, ύστερα από την προώθηση ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων της μεταβατικής κυβέρνησης (που παρέλαβε την εξουσία από τον στρατό), για τη βελτίωση της κατάστασης στη δημόσια διοίκηση, την οικονομία και την προστασία των ατομικών ελευθεριών και των μειονοτήτων. Ανάμεσα στα κράτη είναι οι Η.Π.Α., η Αυστραλία και ο Καναδάς. Τον περασμένο Ιούλιο ο Barack Obama ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις είναι ελεύθερες να δραστηριοποιηθούν σε τομείς της ασιατικής χώρας.

Τη Δευτέρα, η κρατική τηλεόραση της Μιανμάρ γνωστοποίησε ότι δόθηκε αμνηστία σε περισσότερους από 500 κρατούμενους, εκ των οποίων τουλάχιστον 80 είχαν φυλακισθεί για τα πολιτικά τους πιστεύω.

Δείτε το video…

«Από τις πιο συγκινητικές ημέρες της ζωής μου»

Φανερά συγκινημένη η Aung San Suu Kyi παρέλαβε το βραβείο που της είχε απονεμηθεί το 2008, όταν ακόμη βρισκόταν υπό κατ’ οίκον περιορισμό στην οικονομική πρωτεύουσα της ασιατικής χώρας, Ρανγκούν.

«Οι δεσμοί φιλίας και κατανόησης που αναπτύχθηκαν ανάμεσα σ’ εσάς και τους υποστηρικτές της Δημοκρατίας στη Μιανμάρ αντισταθμίζουν ένα μεγάλο μέρος των δοκιμών που αντιμετωπίσαμε τις τελευταίες δεκαετίες. Παρά τις εγγενείς ατέλειές της, η Δημοκρατία παραμένει ένας φάρος ελπίδας για όλους μας. Υπήρχαν πολλοί, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της Μιανμάρ, που η ελευθερία έμεινε απλά ένα όνειρο γι αυτούς», σημείωσε στη διάρκεια της ομιλίας της.

«Θα υπάρξουν δυσκολίες στον δρόμο μας, όμως είμαι βέβαιη ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια με τη βοήθεια και την υποστήριξη των φίλων μας. Η Μιανμάρ είναι ένα κράτος με πολλές εθνότητες και πιστεύουμε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά ενωμένοι και με ειρήνη», συμπλήρωσε.

Δείτε το video…

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Hillary Clinton, χαρακτήρισε «φίλη» την Aung San Suu Kyi.

«Είναι πολύ δύσκολο να πιστέψουμε, φίλοι μου, ότι βρίσκεται εδώ απόψε στο Καπιτώλιο -το κέντρο της Δημοκρατίας μας- ως ένα εκλεγμένο μέλος του Κοινοβουλίου της», πρόσθεσε.

«Πρόκειται για μια αληθινά ξεχωριστή ημέρα. Είναι τιμή να έχουμε μαζί μας αυτή την ηρωίδα και να βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να της απονείμουμε την υψηλότερη τιμητική διάκριση της χώρας μας», σημείωσε από την πλευρά του ο Ρεπουμπλικάνος Mitch McConnell.

Πριν την απονομή του Χρυσού Μεταλλίου, η διάσημη ακτιβίστρια συναντήθηκε με τον πρόεδρο των Η.Π.Α., Barack Obama, στον Λευκό Οίκο. «Ο πρόεδρος Obama επεδίωκε την επίσκεψη καθώς αποτελεί άλλη μια ευκαιρία για να επιβεβαιωθεί εκ νέου η μακροχρόνια στήριξή μας στον αγώνα της και στη μάχη πολλών άλλων για μια δίκαιη και διάφανη διακυβέρνηση στη Μιανμάρ», σημείωσε στις δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Jay Carney.

Η Aung San Suu Kyi είχε παραμείνει για πολλά χρόνια σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι το 2010, όταν με απόφαση του στρατιωτικού καθεστώτος αφέθηκε ελεύθερη. Την 1η Απριλίου 2011 η επικεφαλής του NLD κατέβηκε ως υποψήφια στις συμπληρωματικές βουλευτικές εκλογές, όπου και εξελέγη πανηγυρικά βουλευτής.

Διαβάστε επίσης:
Ιστορικό ταξίδι στις Η.Π.Α. για την Aung San Suu Kyi, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2012, 04:00

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης