Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί σε όλο τον δυτικό κόσμο η παρουσία ρωσικών στρατιωτικών μονάδων σε δύο περιοχές στην Ανατολική Ουκρανία και οι συνεχόμενες παραβιάσεις από μέρους τους της κατάπαυσης του πυρός.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε, ενώπιον της έκτακτης συνεδρίασης του συμβουλίου διαχείρισης κρίσεων COBRA, της οποίας προήδρευσε νωρίς σήμερα το πρωί, ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δείχνει «αποφασισμένος για μια ευρείας κλίμακας εισβολή» στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε η πολιτική συντάκτρια του BBC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Βρετανία θα επιβάλει άμεσα σκληρές οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία μετά τη διαταγή που έδωσε ο Πούτιν για ανάπτυξη στρατευμάτων σε δύο αποσχισθείσες περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Μπ. Τζόνσον: Το Λονδίνο θα επιβάλει άμεσα πολύ σκληρές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Ρόιτερς ότι είδε άρματα μάχης και στρατιωτικό εξοπλισμό να κινούνται προς την ελεγχόμενη από τους αυτονομιστές πόλη Ντονέτσκ μετά την επίσημη αναγνώριση από τον Πούτιν των αποσχιθεισών περιοχών και διέταξε την ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων για να “διατηρήσουν την ειρήνη”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα επιβάλουμε άμεσα ένα πακέτο οικονομικών κυρώσεων», είπε ο Τζόνσον στους δημοσιογράφους.

«Αυτό είναι, θα πρέπει να τονίσω, μόνο το πρώτο μπαράζ βρετανικών οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας επειδή αναμένουμε, πολύ φοβούμαι, ότι θα υπάρξει περισσότερη παράλογη συμπεριφορά της Ρωσίας», διευκρίνισε ο Τζόνσον.

Είπε ακόμη ότι θα ανακοινώσει τις κυρώσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων σήμερα, πιθανόν περίπου στις 14:30 (ώρα Ελλάδος). Οι κυρώσεις, -είπε ο Τζόνσον-, θα έχουν στόχο, όχι μόνο οντότητες στο Ντονμπάς και το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ, αλλά την ίδια τη Ρωσία στοχοποιώντας τα ρωσικά οικονομικά συμφέροντα όσο πιο σκληρά μπορούμε.

«Θα πλήξουν τη Ρωσία πολύ σφοδρά και υπάρχουν πολλά ακόμη που μπορούμε να κάνουμε σε περίπτωση εισβολής».

Η Βρετανία έχει απειλήσει να διακόψει την πρόσβαση των ρωσικών εταιρειών σε αμερικανικά δολάρια και βρετανικές στερλίνες, στερώντας τους τη δυνατότητα συγκέντρωσης κεφαλαίου στο Λονδίνο.

Το Λονδίνο δεν έχει ακόμη διευκρινίσει εις βάρος ποιων θα επιβληθούν οι κυρώσεις, αλλά έχει δεσμευτεί ότι οι ρώσοι ολιγάρχες δεν θα έχουν πουθενά να κρυφτούν. Ο Τζόνσον έχει αναφέρει ότι οι στόχοι θα περιλάμβάνουν και ρωσικές τράπεζες. Εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια έχουν συρρεύσει στο Λονδίνο και στα βρετανικά υπερπόντια εδάφη από τη Ρωσία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 και το Λονδίνο έχει γίνει η δυτική πόλη της επιλογής των υπερβολικά πλούσιων από τη Ρωσία και από άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

«Νομίζω ότι η τραγωδία της παρούσας κατάστασης είναι ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει γύρω του συμβούλους με ανάλογες ιδέες, οι οποίοι του λένε ότι η Ουκρανία δεν είναι σωστή χώρα. Και θεωρώ ότι θα διαπιστώσει ότι έχει υπολογίσει πολύ εσφαλμένα», είπε ο Τζόνσον στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση.

Μάριο Ντράγκι: Απαράδεκτη η παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι καταδίκασε σήμερα την “απαράδεκτη” παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας από τη Ρωσία, η οποία αναγνώρισε τις δύο αυτονομιστικές δημοκρατίες στην ανατολική Ουκρανία.

«Θέλω να εκφράσω την πιο σθεναρή μου καταδίκη όσον αφορά την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει τα δύο αυτονομιστικά εδάφη του Ντονμπάς. Πρόκειται για μια απαράδεκτη παραβίαση της δημοκρατικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», δήλωσε ο Ντράγκι σε ομιλία του στη Ρώμη.

Στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε οδηγία στον στρατό του να αναπτυχθεί στις αυτονομιστικές “δημοκρατίες” του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, μερικές ώρες αφού αναγνώρισε την ανεξαρτησία τους, δημιουργώντας τον κίνδυνο επιδείνωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία, στην οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι από το 2014.

«Βρίσκομαι σε διαρκή επαφή με τους συμμάχους για να βρεθεί μια ειρηνική λύση στην κρίση και να αποφευχθεί ένας πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης», συνέχισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Ο δρόμος του διαλόγου εξακολουθεί να είναι ουσιαστικής σημασίας, αλλά ήδη πρόκειται να ορίσουμε, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέτρα και κυρώσεις κατά της Ρωσίας», κατέληξε ο Ντράγκι.

Ζ. Μπορέλ: Οι Βρυξέλλες αποφασίζουν σήμερα κυρώσεις κατά της Μόσχας

Μάλιστα, η ΕΕ πρόκειται να αποφασίσει σήμερα να επιβάλει τις πρώτες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αφού η Μόσχα αναγνώρισε τις αυτονομιστικές επαρχίες στην Ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Μπορέλ δήλωσε κατά την έναρξη στο Παρίσι ενός φόρουμ της ΕΕ για τη συνεργασία στην περιοχή Ινδίας- Ειρηνικού ότι συγκάλεσε «εκτάκτως το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων», το οποίο θα συνεδριάσει «ακόμη κι εδώ στο Παρίσι μετά το φόρουμ».

«Σήμερα το πρωί εργαζόμαστε για να προετοιμάσουμε το κείμενο και σήμερα το απόγευμα το Συμβούλιο θα αποφασίσει τις κυρώσεις που θα υιοθετήσουμε (…) πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα και γρήγορα σημαίνει σήμερα το απόγευμα, εδώ στο Παρίσι», τόνισε ο ίδιος, ενώ εκτίμησε ότι οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας θα υιοθετηθούν «ομόφωνα».

Σε αυτό το στάδιο δεν πρόκειται για «ευρεία εισβολή, αλλά ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν σε ουκρανικό έδαφος», στο Ντονμπάς, υπογράμμισε ο Μπορέλ.

Η ΕΕ είχε προειδοποιήσει χθες Δευτέρα ότι θα επέβαλλε κυρώσεις στη Ρωσία αν η Μόσχα αναγνώριζε την ανεξαρτησία των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην Ανατολική Ουκρανία.

«Έχουμε ένα πακέτο (πιθανών κυρώσεων). Υπάρχουν διάφορα μέτρα και ο βαθμός εφαρμογής τους εξαρτάται από το επίπεδο της επιθετικότητας», διευκρίνισε ο Μπορέλ.

Μ. Ρόμπλες: Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου

Το NATO και οι χώρες-μέλη της ΕΕ δεν μπορούν να επιτρέψουν την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας η οποία σημειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί, δήλωσε σήμερα η υπουργός Άμυνας της Ισπανίας Μαργαρίτα Ρόμπλες.

«Η Ρωσία θα πρέπει να γνωρίζει ότι η σταθερότητα της ΕΕ και του NATO είναι απόλυτη και συνολική», δήλωσε η Ρόμπλες σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό COPE.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου ούτε την επίθεση στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, κάτι που συνέβη, χωρίς αμφιβολία», πρόσθεσε.

H υπουργός Άμυνας της Ισπανίας σημείωσε, επίσης, ότι η Ισπανία και οι εταίροι της θα έδιναν ακόμη μια ευκαιρία στη διπλωματία.

Ρομπέρτα Μετσόλα: Ξεκάθαρη η θέση του E.Κ., είμαστε με την Ουκρανία

Την αλληλεγγύη του προς τον ουκρανικό λαό εκφράζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την πρόεδρο Ρομπέρτα Μετσόλα να τονίζει ότι πρέπει να επιβληθούν «αυστηρές κυρώσεις» στη Ρωσία. Η κ. Μετσόλα αναφέρει με ανάρτησή της στο Twitter:

«Η μονομερής επίθεση στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και η κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από τη Ρωσία δικαιολογεί νέες, αυστηρές κυρώσεις. Δεν θα εγκαταλείψουμε τoν ουκρανικό λαό σε αυτούς που του επιτίθενται. Η θέση του Eυρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ξεκάθαρη: Είμαστε με την Ουκρανία».

Καταδικάζει τη Ρωσία και το Eυρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Η Ομάδα του Eυρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, «η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ιδίως του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι».

«Καλούμε τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να σταματήσει αμέσως και άνευ όρων όλες τις επιθετικές ενέργειες και να αποσύρει όλο τον στρατιωτικό εξοπλισμό, το προσωπικό και τα στρατεύματα από το έδαφος της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας και της Ανατολικής Ουκρανίας», αναφέρει ανακοίνωση του ΕΛΚ.

«Η αναγνώριση των δύο αυτονομιστικών εδαφών στην Ουκρανία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ. Αυτή η μονομερής κλιμάκωση της σύγκρουσης θα οδηγήσει σε ρωσική στρατιωτική κατοχή του Ντονιέτσκ και του Λουχάνσκ. Η αντίδραση της ΕΕ πρέπει να είναι άμεση. Πρέπει να εγκριθεί μια νέα δέσμη κυρώσεων με στόχο τον σταδιακό αποκλεισμό της Ρωσίας από την ευρωπαϊκή οικονομία, χωρίς συμβιβασμούς. Αναμένουμε από το Συμβούλιο να ενεργήσει γρήγορα ως προς αυτό», επισημαίνει το ΕΛΚ.

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, επισημαίνεται ότι «το πλήρες φάσμα της στρατιωτικής υποστήριξης από τους εταίρους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ πρέπει να είναι στο τραπέζι».

Ο πρόεδρος της ομάδας του ΕΛΚ, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, δήλωσε τα εξής: «Οι γεωπολιτικές διακοπές της ΕΕ τελείωσαν. Αντιμέτωποι με τον πόλεμο στην Ευρώπη, η σημασία μιας λειτουργικής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας είναι μια υπαρξιακή επείγουσα ανάγκη για τη διασφάλιση της κυριαρχίας μας και τον τρόπο ζωής μας».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης