ΠΟΞ: Λιγότερες φέτος οι κρατήσεις για το Πάσχα

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 2 Απριλίου 2018, 14:19
ΠΟΞ: Λιγότερες φέτος οι κρατήσεις για το Πάσχα
Υποτονική συγκριτικά με πέρυσι και άλλες χρονιές παρουσιάζεται η τουριστική κίνηση πανελλαδικά εν όψει Πάσχα, καθώς οι κρατήσεις από την εγχώρια αγορά στα διαθέσιμα τουριστικά καταλύματα είναι λιγότερες φέτος, σύμφωνα με τους ξενοδόχους, οι οποίοι προσβλέπουν στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Επειδή ημερολογιακά το Πάσχα πέφτει νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι και πολύ νωρίτερα από άλλες χρονιές, η κίνηση - σε γενικές γραμμές- δεν είναι ικανοποιητική και πολλοί ξενοδόχοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής (last minute) κυρίως από Έλληνες, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Αρνητικά για την αύξηση της ταξιδιωτικής κίνησης λειτουργεί το γεγονός ότι φέτος δεν συμπίπτουν χρονικά το Ορθόδοξο με το Καθολικό Πάσχα, μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες οι πληρότητες να κινηθούν στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, όπως και το ότι οι πτήσεις της θερινής περιόδου ξεκινούν από τα μέσα Απριλίου και μετά.

Επιβαρυντικός παράγοντας επίσης θεωρείται η πρόσφατη ξαφνική μεταβολή του καιρού, αφού οι συνθήκες που επικράτησαν σε πολλές περιοχές της χώρας δεν ευνόησαν τον προγραμματισμό πασχαλινών αποδράσεων.

Με βάση τις μέχρι στιγμής αναφορές από τις κατά τόπους Ξενοδοχειακές Ενώσεις της Αττικής και κυρίως της Περιφέρειας, όπως σημειώνει η ΠΟΞ, σε αρκετούς πασχαλινούς προορισμούς παρατηρείται κάμψη των κρατήσεων σε σχέση με πέρυσι.

Έτσι, πολλές ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα προτίμησαν να μην ανοίξουν για το Πάσχα, ώστε να περιορίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα.

Εξαίρεση αποτελούν η Αθήνα, η Μύκονος και η Σαντορίνη όπου ήδη παρατηρείται αυξημένη κίνηση. Στα θετικά της φετινής τουριστικής σεζόν συγκαταλέγεται το γεγονός ότι η Βόρεια Ελλάδα (συγκεκριμένα η Θεσσαλονίκη, η Πιερία, η Καβάλα και λιγότερο η Χαλκιδική) αναμένεται να δεχθεί αρκετούς επισκέπτες από βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία και Ρουμανία κυρίως).

Στη Θεσσαλονίκη η τουριστική κίνηση παρουσιάζεται «πεσμένη» συγκριτικά με πέρυσι, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα στις ορεινές περιοχές της χώρας σε σχέση με τις νησιωτικές.

Στους παραδοσιακούς πασχαλινούς προορισμούς όπως είναι η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Κρήτη, η Πάτμος και αρκετές περιοχές της Πελοποννήσου, ο αριθμός των κρατήσεων εμφανίζεται μειωμένος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος διαμονής του Έλληνα ταξιδιώτη μειώθηκε στις περισσότερες περιπτώσεις στις δύο διανυκτερεύσεις (Μ. Σάββατο και Κυριακή του Πάσχα).

Οι τιμές ξεκινούν κατά μέσο όρο από 60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό (περιλαμβάνουν προαιρετική έξτρα χρέωση για τα πασχαλινά γεύματα) και αυξάνονται ανάλογα με την περιοχή και την κατηγορία του ξενοδοχείου.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 2 Απριλίου 2018, 14:19