«Εναπόκειται στους άλλους πιστωτές της Ελλάδος να αποφασίσουν τις επιπτώσεις που έχει για αυτούς η μη έγκαιρη αποπληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ» αναφέρει το Ταμείο σε κείμενο διευκρινήσεων για το τι συνεπάγεται η μη καταβολή της δόσης από της Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ δεν υπάρχει καμία περίοδος χάριτος. «Όταν μια χώρα μέλος αδυνατεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις προς το Ταμείο κατά την καταληκτική ημερομηνία, η οφειλή είναι ληξιπρόθεσμη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως προβλέπουν οι διαδικασίες του ΔΝΤ, ο Διευθύνων Σύμβουλος ενημερώνει το Διοικητικό Συμβούλιο για τη δημιουργία ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Αυτό έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας.

«Τα κράτη μέλη μπορούν να ζητήσουν αναβολή πληρωμής, αν και η πολιτική του ταμείου δεν είναι υπέρ της επιμήκυνσης πληρωμών. Στόχος μας είναι να συνεργαστούμε με μία χώρα να λύσει τα προβλήματά της» διευκρινίζει σχετικά το ταμείο.

Πριν από 30 χρόνια, το ΔΝΤ ενέκρινε κάποιες επιμηκύνσεις στην πληρωμή δόσεων και όπως τονίζει «η καθυστέρηση αποδείχθηκε ότι δεν βοήθησε τις άμεσες ανάγκες χρηματοδότησης ή θεμελιώδη οικονομικά προβλήματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η άμεση «ποινή» για καθυστερήσεις στις πληρωμές είναι η διακοπή της χρηματοδότησης, ενώ σε βάθος διετίας η χωρά μπορεί να παυθεί από μέλος.

Όπως διευκρινίζεται, «εντός 12 μηνών, το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να εξετάσει μια δήλωση αποκλεισμού της Ελλάδας εάν η Ελλάδα συνεχίζει να επιβαρύνεται με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΔΝΤ. Εάν η μη καταβολή συνεχιστεί για περισσότερους από 12 μήνες, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου μπορεί να δηλώσει ότι η χώρα είναι “noncooperative” στις προσπάθειες για την εξάλειψη των ασυνήθιστων καθυστερήσεων, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναστολή της τεχνικής βοήθειας, ακολουθούμενες ενδεχομένως από την αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου και στην υποχρεωτική απόσυρση από το ΔΝΤ».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης