Αμφιβολίες σχετικά με το στόχο του προϋπολογισμού, που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση την προηγούμενη Παρασκευή, για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 12,7% το 2009, στο 9,1% το 2010, εκφράζει η Citi σε έκθεσή της.

Ο οίκος χαρακτηρίζει την προσπάθεια σύσφιξης της δημοσιονομικής πολιτικής τολμηρή, ωστόσο, σημειώνει ότι συνεχίζουν να υφίστανται σημαντικοί κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Citi εκτιμά ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί κοντά στο 11% τον επόμενο χρόνο, με το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ να τοποθετείται στο 125%, καθώς το φτωχό ιστορικό των ελληνικών κυβερνήσεων στην εφαρμογή της πολιτικής τους, ειδικότερα όσον αφορά στην περιστολή των δαπανών, καθώς και οι επιπτώσεις των αυτόματων σταθεροποιητών λόγω του χαμηλού ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας θα εξουδετερώσουν την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Εξάλλου, η Citi χαρακτηρίζει την επίδειξη υψηλής αφοσίωσης στη δημοσιονομική εξυγίανση και τη βελτίωση της αξιοπιστίας αναφορικά με την πολιτική της ως τις μοναδικές επιλογές της νέας κυβέρνησης, εάν θέλει να αποκαταστήσει μέρος της εμπιστοσύνης της αγοράς στη χώρα.

Τόσο το υψηλό δημόσιο χρέος όσο και η δημοσιονομική βιωσιμότητα δέχονται πλήγμα από την ευθραυστότητα του τραπεζικού κλάδου, καθώς οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να διαθέτουν την μεγαλύτερη «έκθεση» στις χρηματοδοτήσεις της ΕΚΤ, μεταξύ των κρατών της Ευρωζώνης, αναφέρει ο οίκος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει από την ΕΚΤ τα μεγαλύτερα ποσά στην Ευρωζώνη ως ποσοστό των συνολικών τους παγίων. Τον Ιανουάριο του 2009, οι ελληνικές τράπεζες είχαν λάβει 54 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ, ποσό που αποτελεί το 11% των παγίων τους, ενώ παρά το γεγονός ότι το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 7,9% στο τέλος Σεπτεμβρίου, συνεχίζουν να ξεπερνούν κατά πολύ το μέσο όρο του τραπεζικού συστήματος της ζώνης του ευρώ.

Σύμφωνα με τη Citi, η πρόσφατη διεύρυνση των spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών – κατά 40 μονάδες βάσης την προηγούμενη εβδομάδα στα δεκαετή ομόλογα – αντανακλά τις ανησυχίες πως όταν αποσυρθεί η επιπλέον ρευστότητα το 2010, θα εμφανιστούν νέα προβλήματα στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, τα οποία με τη σειρά τους θα επιβαρύνουν εκ νέου το δημόσιο κορβανά.

Επίσης, η Citi «βλέπει» το ρυθμό ανάπτυξης να κινηθεί σε αρνητικό έδαφος και το 2010, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται σε ποσοστό 0,4%, μετά τη συρρίκνωση της τάξης του 1% το 2009. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να σημειώσει “άλμα” από το 99,2% του ΑΕΠ το 2008 στο 115% το 2009 και κοντά στο 125% το 2010. Χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση, το έλλειμμα είναι πιθανό να διατηρηθεί στα επίπεδα του 11% του ΑΕΠ το 2011, ενώ το δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω στο 135%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης