Άδειασμα Μαρινάκη από τις ΗΠΑ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018, 21:45
Άδειασμα Μαρινάκη από τις ΗΠΑ
Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπορ Ρος μέσω της διπλωματικής οδού, απαντά εμμέσως πλην σαφώς, σε όσα διακινούνται στην Αθήνα περί άμεσης και προσωπικής συμμετοχής του σε «στρατηγική συμφωνία» με τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη.

Συγκεκριμένα διπλωματικοί κύκλοι αναφέρονται σε επιστολή του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ της 12ης Ιουλίου 2018 σύμφωνα με την οποία ο Γουίλμπορ Ρος έχει δώσει εντολή πώλησης όλων των συμμετοχών και αξιογράφων που κατά τον νόμο διατηρούσε έως την ημερομηνία σύνταξης της επιστολής αυτής.

Σε τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων αναφέρονται τα εξής:

«Το σύμφωνο δεοντολογίας μου έχει επιτρέψει να διατηρήσω ορισμένες μετοχές και αξιόγραφα. Για να διατηρήσω την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης, έχω δώσει οδηγίες για να πωληθούν όλες οι συμμετοχές μου και τα έσοδα να τοποθετηθούν σε χρεόγραφα του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών».

Στη δήλωση αυτή, την οποία υπενθύμισαν αμερικανικές διπλωματικές πηγές, είχε προβεί στις 12 Ιουλίου ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπορ Ρος, απαντώντας στην Ανεξάρτητη Αρχή Δεοντολογίας της αμερικανικής κυβέρνησης.

Στην επιστολή του αυτή, ο κ. Ρος είχε συμφωνήσει με την Αρχή ότι η «επιτυχία της κυβέρνησής μας εξαρτάται από τη διατήρηση της εμπιστοσύνης του λαού που υπηρετούμε» και είχε διαβεβαιώσει ότι λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψιν του τις υποχρεώσεις του ως προς τη δεοντολογία και ότι είναι αποφασισμένος να υπηρετήσει τον αμερικανικό λαό.

Στην ίδια επιστολή, ο κ. Ρος είχε παραδεχθεί ότι είχε κάνει μη ηθελημένα λάθη κατά την ολοκλήρωση των εκχωρήσεων που απαιτούντο από το σύμφωνο δεοντολογίας.

Οι επενδύσεις μου, είχε πει, ήταν πολύπλοκες και περιελάμβαναν εκατοντάδες υποθέσεις.
Είχε προσθέσει ωστόσο, ότι ο ίδιος είχε αναφέρει κάθε λάθος και ότι εργάστηκε επιμελώς με τους αρμόδιους για τη δεοντολογία στο υπουργείο του, προκειμένου να βεβαιωθεί ότι θα απέφευγε κάθε σύγκρουση συμφερόντων.

«Το σύμφωνο δεοντολογίας μου έχει επιτρέψει να διατηρήσω ορισμένες μετοχές και αξιόγραφα.
Για να διατηρήσω την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης, έχω δώσει οδηγίες για να πωληθούν όλες οι συμμετοχές μου και τα έσοδα να τοποθετηθούν σε χρεόγραφα του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών», κατέληγε στην επιστολή του ο κ. Ρος.

Προκύπτει το προφανές ερώτημα πως δικαιολογούνται πρωτοσέλιδα και άλλου τύπου δημοσιεύματα που «εξάρουν» το «mega deal Μαρινάκη». Επισημαίνεται πως την Πέμπτη ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Πάγιατ με ανάρτησή του στο Twitter επανέφερε στην τάξη τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη επισημαίνοντας του πως οι διθυραμβικοί τίτλοι της εφημερίδας «Τα Νέα» περί στρατηγικής συμφωνίας Μαρινάκη-Ρος «είναι λανθασμένοι».

Είναι σαφές πως οι Αμερικανοί για λόγους πολιτικής τάξεως και δεοντολογίας αποφάσισαν να αντιδράσουν στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται η πλευρά Μαρινάκη μια επιχειρηματική συμφωνία μεταξύ δύο εταιρειών στις ΗΠΑ για λόγους πολιτικής προβολής, αλλά και δημιουργίας ασπίδας προστασίας.

Διαβάστε επίσης:

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018, 21:56