Η καναδική κυβέρνηση γνωστοποίησε τη Δευτέρα ότι πάει τη Volkswagen στα δικαστήρια διότι εισήγαγε εσκεμμένα στον Καναδά αυτοκίνητα που παραβίαζαν τη νομοθεσία και τα όρια εκπομπών ρύπων, στο πλαίσιο της έρευνας για το παγκόσμιο σκάνδαλο των πετρελαιοκινητήρων που συνοδεύονταν από λογισμικό παραπλάνησης των συσκευών ελέγχου των εκπομπών καυσαερίων, το λεγόμενο Dieselgate.

Σε βάρος της κολοσσιαίας γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας υποβλήθηκαν συνολικά 60 κατηγορίες, διότι παραβίασε την καναδική νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος, εξήγησε η κυβέρνηση σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διοίκηση της Volkswagen κατηγορείται κυρίως ότι παραβίασε την καναδική νομοθεσία μεταξύ του Ιανουαρίου του 2008 και του Δεκεμβρίου του 2015, όταν «εισήγαγε παράνομα στον Καναδά σχεδόν 128.000 οχήματα που δεν συμμορφώνονταν» προς τους εθνικούς κανόνες για τις εκπομπές ρύπων, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η εταιρεία είναι επίσης αντιμέτωπη με δύο κατηγορίες, διότι «έδωσε παραπλανητικές πληροφορίες» στις Αρχές.

Μια πρώτη ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση θα γίνει την Παρασκευή σε δικαστήριο του Οντάριο, διευκρίνισε η κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κατηγορίες αυτές υποβλήθηκαν έπειτα από τετραετή έρευνα που διενήργησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η Volkswagen παραδέχθηκε το 2015 ότι είχε εφοδιάσει περισσότερα από 11 εκατομμύρια αυτοκίνητα με ντιζελοκινητήρες με λογισμικό σχεδιασμένο για να εξαπατώνται οι ελεγκτικοί φορείς ως προς τις εκπομπές ρύπων τους, ώστε να φαίνεται ότι ήταν πολύ χαμηλότερες από τις πραγματικές.

Το Dieselgate έχει ήδη στοιχίσει στη VW περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια ευρώ σε δικαστικά κόστη, πρόστιμα και αποζημιώσεις, κυρίως στις ΗΠΑ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης