Διατηρεί την αξιολόγηση στο “Β”, ο οίκος Fitch και επικαλείται την πολιτική αστάθεια.

Σε «αρνητικό», από «σταθερό», κατά την τελευταία αξιολόγηση, υποβάθμισε το outlook για τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε ξένο και σε τοπικό νόμισμα, η Fitch Ratings, ενώ επιβεβαίωσε το μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο IDR σε “Β”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης, η αναθεώρηση του outlook σε «αρνητικό» απεικονίζει τους εξής παράγοντες:

– Η τρέχουσα περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας έχει αυξήσει τους κινδύνους για την πιστοληπτική αξιοπιστία της Ελλάδας, καθώς η επίσημη χρηματοδότηση ή ενδεχόμενη ανάκτηση της πρόσβασης στην αγορά θα μπορούσε να καθυστερήσει ορισμένους μήνες. Οι πρόωρες εκλογές στις 25 Ιανουαρίου έχουν καταστήσει πιο αβέβαιη την κατεύθυνση των πολιτικών της Ελλάδας. Ο οίκος δεν εκτιμά ότι ένα ενδεχόμενο πολιτικό αδιέξοδο θα μπορούσε να διαρκέσει έως το καλοκαίρι, ωστόσο κάτι τέτοιο θα αύξανε τον κίνδυνο προβλημάτων χρηματοδότησης και επιστροφής σε ύφεση.

Σύμφωνα με τη Fitch, μια συμφωνία μεταξύ μιας νέας ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικα παραμένει πιθανή καθώς υπάρχουν ισχυρά κίνητρα και από τις δυο πλευρές. Αυτό ισχύει και για την περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι πιο πιθανή βάση των δημοσκοπήσεων, όπως αναφέρει ο οίκος. Παρόλ΄αυτά, υπάρχει μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στις προτάσεις των δύο πλευρών, που είναι πιθανό να καταστήσει τις διαπραγματεύσεις περίπλοκες και έκθετες σε κινδύνους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο οίκος επισημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετριάσει τη στάση του από το 2012. Τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και έχει δεσμευτεί να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα προϋπολογισμού και να τηρήσει τις υποχρεώσεις της Ελλάδας προς το ΔΝΤ και τους ιδιώτες πιστωτές. Ωστόσο, το πιο πιθανό είναι ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα παγώσει υπό μία κυβέρνηση της οποίας θα ηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ και θα υπάρξουν ανοδικές πιέσεις στους μισθούς του δημόσιου τομέα.

Ένας δεύτερος γύρος εκλογών το 2015 είναι πιθανός, αλλά δεν εμπεριέχεται στο βασικό σενάριο της Fitch. Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα επιδεινώσουν τις τριβές μεταξύ και εντός των πολιτικών κομμάτων και δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε διάλυση έναν αδύναμο συνασπισμό. Ο αρχικός σχηματισμός ενός συνασπισμού μπορεί να αποδειχθεί ανέφικτος, όπως συνέβη το 2012.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης