Η Κομισιόν ενέκρινε κρατική ενίσχυση 10 εκατ. ευρώ για τους ανθοπαραγωγούς

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 6 Μαΐου 2020, 17:55
Η Κομισιόν ενέκρινε κρατική ενίσχυση 10 εκατ. ευρώ για τους ανθοπαραγωγούς

Εγκρίθηκε από την Κομισιόν η καταβολή κρατικής ενίσχυσης ύψους 10.130.000 ευρώ για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής ανθέων της πατρίδας μας.

Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται σε συνέχεια της προσπάθειας που κατέβαλε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης από το ξέσπασμα της πανδημίας για την ενίσχυση των πληττόμενων κλάδων και κατατάσσει την Ελλάδα στις πρώτες χώρες πανευρωπαϊκώς στον αγροτικό τομέα στις οποίες δίνεται η δυνατότητα να διαθέσουν κρατικές ενισχύσεις για την άμβλυνση των επιπτώσεων της νόσου. Παράλληλα, ανοίγει το δρόμο για τη στήριξη και άλλων κλάδων του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Σημειώνεται ότι σε σχετική δήλωσή της η εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού, Μάργκρετ Βεστάγκερ επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη ενίσχυση θα βοηθήσει τους ανθοπαραγωγούς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες ρευστότητας και να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί.

Δεσμεύεται μάλιστα ότι η συνεργασία με τα Κράτη Μέλη θα συνεχιστεί προκειμένου να εξασφαλιστεί η εφαρμογή των εθνικών μέτρων στήριξης με συντονισμένο και αποτελεσματικό τρόπο, σε εναρμόνιση με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ύψος του ποσού ενίσχυσης ορίζεται ως ακολούθως:

- σε 1250 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας υπαίθρου, ανθέων και καλλωπιστικών δρεπτών ανθέων, φυτών κηποτεχνίας και άλλων ανθοκομικών φυτών εξωτερικού χώρου και
- σε 2.500 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας ανθέων υπό κάλυψη (θερμοκηπίων) ανθέων και καλλωπιστικών, δρεπτών ανθέων και γλαστρικών ανθέων εσωτερικού χώρου.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βορίδης, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα συνεχίσει να εργάζεται μεθοδικά και αποτελεσματικά σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να επιτύχει την καθολική στήριξη όλων όσοι πλήττονται από τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 6 Μαΐου 2020, 17:58