Μεγάλες αλλαγές αναμένεται να επιφέρει το νομοσχέδιο που αφορά στη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων για χιλιάδες μικρομεσαίες αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι βασικές διατάξεις του ν/σ έχουν πάρει το πράσινο φως από την τρόικα και αναμένεται να κατατεθούν άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες έχουν θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τη διασφάλιση της εξυγίανσης των επιχειρήσεων, καθώς αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με τα κόκκινα» δάνεια και δη τα επιχειρηματικά.

Εκτιμάται ότι περισσότερες από 100.000 επιχειρήσεις θα μπορέσουν να πάρουν «ανάσα» με τη ρύθμιση όλων των οφειλών τους, και προς τις τράπεζες και προς το Δημόσιο.

Η ένταξη στη ρύθμιση θα είναι 10ετής και προβλέπει -μεταξύ άλλων- «κούρεμα» δανείων και διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων όσον αφορά στα χρέη προς την εφορία και τα Ταμεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσο για τα δάνεια, η ρύθμιση θα γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε οι τράπεζες να μπορούν να συμμετέχουν ακόμη και στο διοικητικό συμβούλιο και στον τρόπο λήψης αποφάσεων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η «Ημερησία», εφόσον οι επιχειρήσεις κριθούν βιώσιμες και με βάση τις ευχέρειες που θα δώσει το νέο θεσμικό πλαίσιο, θα οριστεί το διμερές περιεχόμενο των εξωδικαστικών συμβιβασμών μεταξύ τραπεζών και εταιρειών.

Οι νέες συμβάσεις που θα περιλαμβάνουν τις λεπτομέρειες της εξυγίανσης θα έχουν βήματα εκτέλεσης και θα προβλέπουν εναλλακτικές σε περιπτώσεις που οι πρώτες επιλογές δεν μπορούν να εφαρμοστούν.

Οι τράπεζες φαίνονται δεκτικές στις μετοχοποιήσεις χρεών σε ποσοστά που κρίνονται ικανοποιητικά, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν και από διοικητικές θέσεις την εκτέλεση του πλάνου αναδιάρθρωσης.

Σε πολλές περιπτώσεις, πάντως, θα απαιτηθεί ένα μείγμα μετοχοποίησης και «κουρέματος», καθώς και το θεσμικό πλαίσιο θα δίνει τις σχετικές ευχέρειες. Ένα τέτοιο μείγμα μπορεί να οδηγήσει το ιδιωτικό χρέος σε επίπεδα κοντά στο 60% του αρχικού.

Παράλληλα, θα διερευνώνται οι δυνατότητες συγκέντρωσης της αγοράς μεταξύ βιώσιμων μεν αλλά υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, ώστε να υποχωρήσουν τα λειτουργικά κόστη τουλάχιστον κατά 20%.

Εφόσον όλα αυτά λειτουργήσουν, τότε οι επιχειρήσεις θα καλούνται να προβούν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και τότε οι τράπεζες θα μπορούν πλέον να τις αναχρηματοδοτήσουν και με ποσά υπέρτερα της αύξησης αυτής.

Αν οι επιχειρηματίες δεν θέλουν ή δεν μπορούν να προβούν σε αυξήσεις, τότε τα πιστωτικά ιδρύματα με συμβούλους θα είναι σε θέση να αναζητήσουν νέους μετόχους που θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις συγκεκριμένες δραστηριότητες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης