Σημαντικές ζημιές ύψους 570 εκατ. ευρώ κατέγραψαν κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2010 οι εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Το τελικό αποτέλεσμα των ζημιών ήρθε από τις πολύ υψηλές ζημιές της MIG (1,39 δισ. ευρώ), του Ατλάντικ (-107 εκατ. ευρώ), τις ζημιές των τραπεζών (-553 εκατ. ευρώ) και τη ζημιογόνα παρουσία πολλών κλάδων, όπως οι μεταφορές, οι εκδόσεις, οι συμμετοχές και οι κατασκευές.

Η εξαίρεση των ζημιών της MIG και των τραπεζών τοποθετεί τα κέρδη της τελικής γραμμής στο εννεάμηνο στα 1,36 δισ. ευρώ, τα οποία σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εννεάμηνο είναι μειωμένα κατά 73%.
Το ισοζύγιο ζημιογόνων – κερδοφόρων εταιρειών παρέμεινε για ένα ακόμα τρίμηνο υπέρ των ζημιογόνων με οριακή επιδείνωση έναντι του εξαμήνου, διαμορφώνοντας τη σχέση στο 55:45.

Πτώση 111,3% σημείωσαν στο εννεάμηνο τα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας 261 εισηγμένων, όπως προκύπτει από την ανάλυση της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, ενώ ο κύκλος εργασιών των εισηγμένων παρουσίασε αύξηση 3,9% και διαμορφώθηκε στα 58,438 δισ. και τα λειτουργικά κέρδη υποχώρησαν σε ποσοστό 14,8%.

Οι εταιρείες που γύρισαν από ζημιές σε κέρδη παρέμειναν σταθερές σε αριθμό, ενώ μικρή βελτίωση εμφάνισαν αυτές που πέρασαν σε ζημιές.  Ο αριθμός τους μειώθηκε σε 57 από 61 στο εξάμηνο, ενώ απόλυτη βελτίωση μεγεθών κερδοφορίας παρουσίασε το 11% του συνόλου ή 28 εταιρείες από τις 260 που δημοσίευσαν έγκαιρα ισολογισμό – αυξημένες κατά 4 εταιρείες από το εξάμηνο.

Στις κυριότερες εταιρείες με ανθεκτικά ή αυξημένα κέρδη βρίσκουμε τις Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, Frigoglass, S&B, Coca cola, Τιτάνας, ΟΛΠ, Τράπεζα Κύπρου, ΕΛΒΑΛ και Καρέλιας.

Σε μικρότερου μεγέθους εταιρείες, καλά μεγέθη εμφάνισαν οι Μαθιός, Mermeren, Καράτζης, Inform Lycos, Καραμολέγκος, Eurodrip, Κυλινδρόμυλοι Λούλη, Καθημερινή, Ικτίνος, Infoquest, Κυριακίδης, Πλαστικά Θράκης και MLS Πληροφορική, Βογιατζόγλου, Μύλοι Κεπενού.

Στον αντίποδα βρέθηκαν πολλές εταιρείες που κατέγραψαν έντονα αρνητικό αποτέλεσμα, με κυριότερες τις Εμπορική Τράπεζα, Γενική Τράπεζα, Αγροτική Τράπεζα, MIG, Nutriart, Intracom, Πετζετάκις, Ατλάντικ, Εδραση, Δεσμός, ο κλάδος μεταφορών, σχεδόν όλος ο κλάδος των εκδόσεων και των ΜΜΕ.

Οι τράπεζες

Ελαφρώς καλύτερα κινήθηκαν τα αποτελέσματα των τραπεζών στο γ’ τρίμηνο κυρίως λόγω της απορρόφησης της έκτακτης εισφοράς, κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα και της σταθεροποίησης των προβλέψεων σε επίπεδα εξαμήνου, σύμφωνα με την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Ο ρυθμός αύξησης των προβλέψεων παρουσιάζει μικρή κάμψη, υποχωρώντας στο 35% από 37% στο εξάμηνο σε κλαδικό επίπεδο και 32,48% σε επίπεδο τριμήνου, ανεβάζοντας σε απόλυτα μεγέθη την απομείωση των χαρτοφυλακίων στα 5,17 δισ. ευρώ.

Η αύξηση στα έσοδα από τόκους επιβραδύνεται, αφού ο ρυθμός έχει περιοριστεί στο 7,78%, όπως και τα έσοδα από προμήθειες, τα οποία κινούνται πλέον χαμηλότερα (-5,95%) σε σύγκριση με πέρυσι αλλά και στο εξάμηνο (-1%).

Το λειτουργικό κόστος συγκρατήθηκε σημαντικά (+0,23%) έναντι της βελτίωσης των λειτουργικών εσόδων, (+3,7%) περιορίζοντας τις απώλειες της τελικής γραμμής στα 52,7 εκατ. ευρώ στον κλάδο.