Χιλιάδες άνθωποι συγκεντρώνονταν καθημερινά τον τελευταίο μήνα γύρω από τις όχθες της λίμνης Hoan Kiem στην πρωτεύουσα του Βιετνάμ, Ανόι, προκειμένου να παρακολουθήσουν την επιχείρηση διάσωσης μιας τεράστιας χελώνας, συμβόλου της ανεξαρτησίας της χώρας.

Τελικά, ύστερα από μια προσπάθεια αρκετών εβδομάδων οι 50 διασώστες κατάφεραν να βρουν και να ακινητοποιήσουν με δίχτυα και βάρκες τη μια από τις τέσσερις συνολικά γιγάντιες χελώνες που πιστεύεται ότι ζούν στη λίμνη. Το ερπετό, που εκτιμάται ότι είναι πάνω από 100 χρόνων, είχε πληγές στον λαιμό και στα πόδια, το πιθανότερο από τα σκουπίδια και την αυξημένη μόλυνση των νερών της λίμνης, τόνισαν μέλη της ομάδας διάσωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιστορία της χελώνας είχε γίνει πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες του Βιετνάμ για μήνες, ωστόσο οι έρευνες για τον εντοπισμό της ξεκίνησαν μόλις πριν από 30 ημέρες περίπου. Οι διασώστες χρησιμοποίησαν τρία δίχτυα προκειμένου να την οδηγήσουν σε ένα κλουβί το οποίο και μεταφέρθηκε σε ένα νησί της λίμνης όπου και θα της παρασχεθεί η κατάλληλη θεραπεία.

«Γενικά, η χελώνα φαίνεται να είναι καλά», δήλωσε ο ερπετολόγος με ειδίκευση στο συγκεκριμένο είδος χελώνας, Ha Dinh Duc.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το video…

Το συγκεκριμένο είδος χελώνας θεωρείται «ιερό» στο Βιετνάμ και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 250 κιλά. Πολύ συχνά αποκαλείται ως ο «μεγάλος παππούς» με τον μύθο να λέει ότι διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στην απελευθέρωση της χώρας από τους Κινέζους εισβολείς.

«Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι αποτελεί το αντιπροσωπευτικό δείγμα της χώρας μας, επομένως μια τέτοια κίνηση είναι απαραίτητη. Όλοι μας ανησυχούμε για τη χελώνα και θα ήταν πολύ λυπηρό αν κάποια στιγμή εξαφανιστεί από τη λίμνη», υπογράμμισε ο 78χρονος Luu Tien Xuan, κάτοικος του Ανόι.

Διαβάστε επίσης: Σε κίνδυνο η ιερή χελώνα στο Ανόι, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 12 Μαρτίου 2011, 07:35

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης