Σε κέντρο πειρατείας άνθρακα εξελίσσεται ο Περουβιανός Αμαζόνιος, καθώς τράπεζες, επιχειρήσεις και φορείς για τη διατήρηση της φύσης «τρέχουν» να αποκτήσουν νομικά δικαιώματα για την εμπορία άνθρακα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτη της περουβιανής ομάδας AIDESEP, περισσότερα από 35 προγράμματα υλοποιούνται αυτή τη στιγμή σε 7 εκατομμύρια εκτάρια περουβιανών τροπικών δασών, με στόχο το κέρδος από την εθελοντική αγορά αντιστάθμισης ρύπων και το προτεινόμενο σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για τη δασοπονία, με τίτλο (REDD).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο του σχεδίου REDD (Μείωση των Εκπομπών από την Αποψίλωση και την Υποβάθμιση), τα κράτη μπορούν να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη για τη μείωση των εκπομπών που οφείλονται στην αποψίλωση των δασών.

Όμως οι συντάκτες της μελέτης επισημαίνουν ότι τα αναπτυσσόμενα κράτη δεν είναι ακόμα έτοιμα για να συμμετάσχουν στο σχέδιο REDD και παραθέτουν μαρτυρίες ιθαγενών που καταγγέλλουν ότι οι τοπικές κοινότητες υφίστανται μεγάλες πιέσεις από Επιχειρήσεις και ΜΚΟ για να υπογράψουν συμφωνίες, αντίθετες με τα συμφέροντά τους.

Μέχρι σήμερα οι κοινότητες που εντάσσονταν βιαστικά στο σύστημα αντιστάθμισης άνθρακα εντοπίζονταν κυρίως στην Παπούα Νέα Γουινέα, την Αφρική και την Ινδονησία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, αρχηγός των Ιθαγενών στο Περού αναφέρει ότι ο «πυρετός» αυτός έχει ξεσπάσει και στον Αμαζόνιο και θυμίζει τις παλιότερες προσπάθειες των μεγάλων πολυεθνικών να βρουν πετρέλαιο στη περιοχή.

«Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, σύμβουλοι άνθρακα και επενδυτές περιφέρονται στη ζούγκλα αναζητώντας κοινότητες με δυναμική αντιστάθμισης άνθρακα. Σε μια περίπτωση μάλιστα κάποιοι προσπάθησαν να πείσουν τις κοινότητες να αποποιηθούν των δικαιωμάτων τους στον άνθρακα, χωρίς στο συμβόλαιο να υπάρχει καθορισμένη ημερομηνία λήξης», δήλωσε ο Alberto Pizango Chota, επικεφαλής της ομάδας AIDESEP.

Πηγή:econews

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης