Μέχρι και 40% της φωτεινότητάς τους μπορεί να χάσουν οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, εξαιτίας ενός σχεδιαστικού λάθους, σύμφωνα με μία νέα βρετανική μελέτη του Ινστιτούτου Μηχανολογίας και Τεχνολογίας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, εκατομμύρια λαμπτήρες φθορισμού να χρειαστεί να αντικατασταθούν πριν την ημερομηνία λήξης τους.

Οι λάμπες διαρκείας χρησιμοποιούν το 1/5 περίπου της ενέργειας των συμβατικών λαμπτήρων, γεγονός που σημαίνει οικονομία στην τσέπη του καταναλωτή αλλά και προστασία του περιβάλλοντος. Η νέα μελέτη προειδοποιεί ότι ακόμα και οι ποιοτικές λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας χάνουν σημαντικό μέρος από τη φωτεινότητά τους με το πέρασμα του χρόνου, το οποίο μπορεί να φθάσει και το 20%. Οι πιο χαμηλής ποιότητας λάμπες, ενδέχεται να χάσουν ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό (έως το 40%), με συνέπεια η λάμπα να είναι στην αρχή φωτεινή όσο μια παραδοσιακή λάμπα 100 βατ, αλλά να καταλήγει να βγάζει φως όσο μια λάμπα 60 watt.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Μηχανολογίας και Τεχνολογίας, ορισμένοι κατασκευαστές τέτοιων λαμπτήρων «φουσκώνουν» σκοπίμως στις διαφημίσεις τους την ποσότητα του φωτός που βγάζει η λάμπα. Οι λάμπες διαρκείας εκπέμπουν φως όταν το ηλεκτρικό ρεύμα περάσει μέσα από ένα σωλήνα γεμάτο με αέριο. Το αέριο λάμπει με υπεριώδη ακτινοβολία, που φωτίζει την επικάλυψη λευκού φωσφόρου στο εσωτερικό του σωλήνα. Το πρόβλημα, κατά τους Βρετανούς ερευνητές, είναι ότι σταδιακά αυτή η επικάλυψη χάνει ένα μέρος από την ικανότητά της να φωτίζεται και ως εκ τούτου η λάμπα γίνεται πιο αχνή.

Άλλες λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας, όπως αλογόνου ή LED, δεν παρουσιάζουν ανάλογο πρόβλημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης