Σύμφωνα με έρευνα του γαλακτοπαραγωγικού συνεταιρισμού Fontera κάθε λίτρο γάλακτος που παράγεται στη Νέα Ζηλανδία ευθύνεται για την εκπομπή περίπου 1000 γραμμαρίων αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και κυρίως μεθανίου από τις αγελάδες.
Το περασμένο έτος οι 11000 γαλακτοπαραγωγοί της Fontera παρήγαγαν δεκατέσσερα δισεκατομμύρια λίτρα γάλακτος. Βάσει υπολογισμών η μεγαλύτερη ποσότητα αερίων εκλύεται από τις κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ μόλις το 10% των συνολικών εκπομπών ρύπων προκύπτουν από τις μονάδες επεξεργασίας και παρασκευής. Συγκεκριμένα, από τις ποσότητες των αερίων που εκπέμπουν οι κτηνοτροφικές μονάδες, το 59% είναι μεθάνιο που εκλύεται από τις αγελάδες, το 17% καθαρό διοξείδιο του άνθρακα και το 24% νιτρώδες οξείδιο.
«Είμαστε οι πρώτοι στον κόσμο που προσεγγίζουμε με τέτοιο τρόπο το πρόβλημα, πρώτον αναγνωρίζοντας την ύπαρξή του και δεύτερον αποδεικνύοντας τη σοβαρότητα των προσπαθειών μας τόσο για τη μείωση όσο και για την καταγραφή των εκπομπών», δήλωσε ο επικεφαλής της Fontera Μπάρι Χάρις, ο οποίος πρόσθεσε ότι κάθε μορφή παραγωγής τροφίμων έχει επίδραση στο περιβάλλον.
Στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Νέας Ζηλανδίας αναφέρουν ότι η χώρα ευθύνεται για το 0,3% της παγκόσμιας εκπομπής αερίων και ότι το ένα τρίτο παράγεται από τις κτηνοτροφικές μονάδες.
