«Με την οικονομική και πολιτική υποστήριξη του εκδημοκρατισμού των χωρών της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, η Ευρώπη συνεισφέρει στην πρόοδο, στη σταθερότητα, στην ανάπτυξη του αραβικού κόσμου, αλλά επενδύει και στην οικονομική ανάπτυξη και στη σταθερότητα της ΕΕ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, αναφερόμενος στην πρότασή του, η ΕΕ να καταρτίσει σχέδιο πολιτικής και οικονομικής βοήθειας του αραβικού κόσμου.

Ο κ. Δρούτσας από τη Σόφια, όπου συμμετέχει στη διεθνή Διάσκεψη προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε και να προλάβουμε, κάποια δύσκολα θέματα, ορισμένα προβλήματα, τα οποία η ΕΕ μπορεί να κληθεί να αντιμετωπίσει. Αναφέρομαι εδώ, π.χ. στο θέμα του κινδύνου μεγάλων ροών μεταναστών από την περιοχή αυτή λόγω των εξελίξεων. Για όλους αυτούς τους λόγους, όπως είπα, νομίζω, ότι είναι μια επένδυση και για την ΕΕ η βοήθεια σε αυτήν την περιοχή. Μια επένδυση της ΕΕ, η οποία θα έχει και για την Ελλάδα, βεβαίως, πάρα πολύ θετικά αποτελέσματα. Διότι, μην ξεχνάμε, η Ελλάδα είναι μέρος της άμεσης περιοχής, ότι πρόκειται για την άμεση γειτονιά μας και όλες αυτές οι συνέπειες, οι εξελίξεις στην περιοχή αφορούν άμεσα και τη χώρα μας. Γι αυτό νομίζω, ότι και το συνέδριο στη Σόφια είχε τη σημασία του. Ήταν μια καλή χρονική συγκυρία να έρθουν εδώ κάποιοι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, αλλά και πολλοί ειδικοί από τον αραβικό κόσμο για ανταλλαγές απόψεων. Για να δούμε πώς μπορούμε τις εμπειρίες των χωρών της Βαλκανικής, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (οι οποίες, ως γνωστόν, πέρασαν και εκείνες από μια περίοδο αλλαγών) να τις αξιοποιήσουμε για τις αλλαγές, τις οποίες παρακολουθούμε σήμερα στις αραβικές χώρες. Αλλαγές προς πιο δημοκρατικά συστήματα».

Ο Έλληνας υπουργός συναντήθηκε με τον Βούλγαρο ομόλογό του Νικολάι Μλαντένοφ, στο περιθώριο του διεθνούς συνεδρίου και συζήτησαν για τις εξελίξεις στην περιοχή.

Ο κ. Δρούτσας είπε ότι οι εξελίξεις στην περιοχή είναι το θέμα, το οποίο μας απασχολεί αυτή τη στιγμή όλους. Η Ελλάδα αλλά και η Βουλγαρία έχουν εποικοδομητικές σκέψεις, ιδέες και προτάσεις, παίρνουνε πρωτοβουλίες σ’ αυτή την κατεύθυνση. Αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Λιβύη αλλά και στη Συρία, οι οποίες όπως είπε, «μας ανησυχούν περισσότερο και καθημερινά…».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης