Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις προέβη από το προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξαπέλυσε «βολές» τόσο κατά της Ελλάδας, όσο και της Δύσης.

«Σαφώς μας ενοχλεί πως χώρες που δήθεν είναι σύμμαχοι μας τηρούν εχθρική στάση, όπως και η στήριξη που δίνουν σε χώρες που δείχνουν τέτοια στάση. Όμως εμείς κινούμαστε κοιτώντας στο αποτέλεσμα κερδών και ζημιών των σχέσεων μας και δεν αμελούμε να χτίζουμε νέες εταιρικές σχέσεις για να ικανοποιούμε τις ανάγκες μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος, αφήνοντας παράλληλα υπονοούμενα ότι επιθυμεί να έχει καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, χαρακτήρισε ως «εχθρική ενέργεια» το «κλείδωμα» των ελληνικών S-300 στα τουρκικά αεροσκάφη, που -όπως υποστηρίζει η Άγκυρα- σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα δυτικά της Ρόδου, γεγονός που η ελληνική πλευρά έχει διαψεύσει.

Ο Ερντογάν σημείωσε πως πρόκειται για «πρόκληση για το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους» και πρόσθεσε πως «είμαστε περίεργοι για την απάντηση των ΗΠΑ σε αυτή την παρενόχληση».

«Οι πρόσφατες εξελίξεις αποκάλυψαν την αλήθεια σε όλους. Το “κλείδωμα” έγινε σε αεροσκάφος μας F-16 από το ρωσικό S-300. Είναι εχθρική συμπεριφορά. Ειδικά αν αυτό το αεροπλάνο εκτελεί καθήκοντα ΝΑΤΟ. Στην πραγματικότητα έχουν αμφισβητήσει το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους τους, όχι εμάς», είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κλιμακώνοντας την επιθετική ρητορική του, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι «η Ελλάδα δεν είναι ισοδύναμη, ούτε συνομιλητής μας».

Κατά τα λεγόμενα της Άγκυρας, «το ραντάρ παρακολούθησης στόχων και καθοδήγησης πυραύλων του συστήματος S-300 κλείδωσε με το ραντάρ του ένα τουρκικό F-16, το οποίο ήταν σε αποστολή αναγνώρισης στα 10 χιλιάδες πόδια δυτικά της Ρόδου».

Οι ελληνικές στρατιωτικές πηγές υποστηρίζουν ότι δεν υπήρξε «εγκλωβισμός από τους S-300» και πως «την αναχαίτιση την εκτελούν τα Μαχητικά Αεροσκάφη μας σύμφωνα με τους Διεθνείς κανόνες κατά πάγια πρακτική».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης