Π.Παυλόπουλος: Το Βυζάντιο διέσωσε την ουσία του ευρωπαϊκού πολιτισμού

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2019, 15:44
Π.Παυλόπουλος: Το Βυζάντιο διέσωσε την ουσία του ευρωπαϊκού πολιτισμού

Το Βυζάντιο διέσωσε την ουσία του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, εγκαινιάζοντας σήμερα την έκθεση με τίτλο «Ο Άγιος Δημήτριος στην Τέχνη του Αγίου Όρους» στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης.

   «Οι εικόνες του Αγίου Δημητρίου, οι αγιογραφίες γενικότερα στο Άγιο Όρος είναι κομμάτι του βυζαντινού πολιτισμού» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι «ακριβώς μέσα από την τέχνη που είναι κομμάτι του βυζαντινού πολιτισμού αποδείχθηκε και αποδεικνύεται καθημερινά ότι το Βυζάντιο και ο πολιτισμός του ουδέποτε υπήρξαν μέρος του Μεσαίωνα. Αυτός ο μύθος που κάποιοι καλλιέργησαν εντέχνως διαλύεται και καταλύεται».

   «Το Βυζάντιο και ο πολιτισμός του, όχι μόνο δεν υπήρξαν μέρος του Μεσαίωνα, αλλά το Βυζάντιο μέσα από τους Πατέρες ήταν εκείνο που διέσωσε την κληρονομιά των δύο άλλων πυλώνων του πολιτισμού μας» προσέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συμπλήρωσε ότι «το Βυζάντιο ήταν εκείνο που διέσωσε την ουσία του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού, δημιουργώντας - όπως δημιουργήθηκε - την Αναγέννηση και σήμερα εν πολλοίς χάρη στο Βυζάντιο παραμένει ο τρίτος πυλώνας του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού, η Χριστιανική Διδασκαλία με όλα τα μηνύματα τα οποία μας στέλνει όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά ακόμα και για το μέλλον».

   Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης για «τη μεγάλη τιμή που μου κάνει να είμαι σήμερα εδώ τέτοια μέρα και για την πρωτοβουλία πού πήρε να πραγματοποιήσει τούτη την μέρα αυτή την έκθεση η οποία αφορά τον Άγιο Δημήτριο τον πολιούχο της Θεσσαλονίκης στην τέχνη τού Αγίου Όρους».

   «Κύριε δήμαρχε εύχομαι πραγματικά ο Άγιος Δημήτριος ο πολιούχος μαζί με την Υπέρμαχο Στρατηγό να είναι πάντα κοντά σε τούτη την πόλη, την πόλη πού είναι η πρωτεύουσα της Μακεδονίας μας, αλλά η οποία εμπνέει όλη την Ελλάδα, όλο τον Ελληνισμό. Τούτη η πόλη με τους συμβολισμούς της δείχνει τον δικό μας προορισμό, τον προορισμό των Ελλήνων και εύχομαι πραγματικά γιατί έχετε αναλάβει τη δημαρχία σε δύσκολες συνθήκες, εύχομαι ο άγιος Δημήτριος να σας δυναμώνει, όλο το δημοτικό συμβούλιο με όρους αρραγούς ενότητας να αποκαταστήσει πάντα τη Θεσσαλονίκη στη θέση πού τής αρμόζει, γιατί η Θεσσαλονίκη έχει μεγάλη αποστολή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι καθένας πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί «για το πώς η Θεσσαλονίκη πρέπει να ακτινοβολήσει για την Ελλάδα, αλλά και για την ίδια την ευρωπαϊκή μας οικογένεια σε τούτο εδώ τον χώρο ακριβώς.

   Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τον κ. Ζέρβα γιατί - όπως είπε - «εμπνευστήκατε αυτή την έκθεση η οποία έχει στο επίκεντρο την τέχνη για τον Άγιο Δημήτριο» μέσα από το Άγιο Όρος «αυτή την κοιτίδα της Ορθοδοξίας, αυτή την Κιβωτό της Ορθοδοξίας ταυτοχρόνως που δεν πρέπει να ξεχνάμε τι σημαίνει για ολόκληρη τη Χριστιανοσύνη, για ολόκληρη την Ορθοδοξία για την ίδια - θα το τονίζω εμμονικά - την ευρωπαϊκή μας οικογένεια».

   Το Άγιο Όρος έχει ως πνευματικό θεματοφύλακα τον Παναγιότατο Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως

   «Το Άγιο Όρος και αυτό το λέω προς πάσαν κατεύθυνσιν και προς κάθε παραλήπτη αυτού του μηνύματος έχει ως πνευματικό θεματοφύλακα τον Παναγιότατο Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, στο έργο του οποίου οφείλουμε να συμπαρασταθούμε όλοι» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε πως «από το Άγιο Όρος δεν επιτρέπεται και είναι δυνατόν να υπηρετηθούν άλλες αξίες από εκείνες οι οποίες αφορούν την Ορθοδοξία και τη Χριστιανοσύνη».

   Στην προσφώνησή του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Αγιορείτικης Εστίας, Κωνσταντίνος Ζέρβας καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από «το εμβληματικό κτίριο του νέου μας δημαρχείου, το σπίτι των δημοτών της Θεσσαλονίκης» το οποίο - όπως είπε - «ανοίγει ξανά μετά από αρκετά χρόνια για να γιορτάσει τον δικό της Άγιο, τον Άγιο Δημήτριο σηματοδοτώντας τον σεβασμό στον πολιτισμό για να καταδείξει όμως και την πίστη, την αισιοδοξία της για τις νίκες τις επιτυχίες που το μέλλον θα φέρει».

   Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είπε πως «αν μια πόλη μπορεί να θεωρηθεί κληρονόμος του βυζαντινού πολιτισμού αυτή είναι η Θεσσαλονίκη» και αναφερόμενος στην έκθεση σημείωσε ότι «καταγράφει το μέγεθος της τιμής και της ευλάβειας των Αθωνιτών μοναχών στο πρόσωπο του Αγίου Δημητρίου». Ο δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης στον διαχρονικό δεσμό της Αθωνικής Πολιτείας με τη Θεσσαλονίκη και επισήμανε πως «θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις να γράψουμε σελίδες ακμής και επιτυχιών στο βιβλίο της μακραίωνης ιστορίας της πόλης του Κάσσανδρου, της πόλης του Αγίου Δημητρίου».

   Ο κ. Ζέρβας δώρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την έκδοση της Αγιορείτικης Εστίας με αφορμή τη συμπλήρωση 1.700 χρόνων το 2004 από το μαρτύριο του Αγίου Δημητρίου, στην οποία περιλαμβάνονται 150 απεικονίσεις του Αγίου Δημητρίου στα Ιερά Καθιδρύματα του Αγίου Όρους. Το ιδιαίτερο στοιχείο του δώρου έγκειται στο γεγονός ότι ειδικά για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η έκδοση βιβλιοθετήθηκε εκ νέου, σύμφωνα με τα πρότυπα της βυζαντινής βιβλιοδεσίας από τον βιβλιοδέτη μοναχό Κάλλιστο, που διατηρεί το εργαστήριο του στο κελί της Μεταμορφώσεως της Ιεράς Μονής του Αγίου Όρους.

   Χαιρετισμό στην έκθεση απηύθυνε εκπρόσωπος της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος, καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου που μίλησε για τους πνευματικούς ακατάλυτους δεσμούς της Αθωνικής Πολιτείας με την πόλη της Θεσσαλονίκης.

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στην έκθεση από τον επιμελητή της, διευθυντή της Αγιορείτικης Εστίας, Αναστάσιο Ντούρο. Στα εγκαίνια της έκθεσης παρέστησαν ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου, η επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, βουλευτές και εκπρόσωποι φορέων.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2019, 15:53