Περίπου στις 11.00 το πρωί της Τρίτης ολοκληρώθηκε η συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, κατά την οποία και οι δύο συμφώνησαν ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι ανάγκη να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη από χθες, πάντως, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε προειδοποιήσει ότι η ανακεφαλαιοποίηση συνδέεται με την πρώτη αξιολόγηση και πρέπει να ολοκληρωθεί έπειτα από αυτήν και όχι αργότερα από τις 15 Νοεμβρίου.

H E.E. δεν αφήνει περιθώρια για… ανάσα

Τα μηνύματα που έστειλε στην ελληνική κυβέρνηση ο Βλάντις Ντομπρόβσκις ήταν σαφή και δεν χωρούν ποικίλες ερμηνείες:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η θέση του δεύτερου στην ιεραρχία ισχυρού άνδρα της Κομισιόν, ο οποίος βρίσκεται για δεύτερη ημέρα στην Αθήνα, δεν άφησε περιθώρια ελιγμών στο κυβερνητικό επιτελείοΌσο πιο πιστά η Ελλάδα τηρήσει το πρόγραμμα, τόσο πιο γρήγορα θα έρθει η ανάπτυξη. Άμεση υλοποίηση των προαπαιτούμενων της συμφωνίας, ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τα μέσα Νοεμβρίου και εν συνεχεία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να μην κινδυνεύσουν οι καταθέσεις με κούρεμα.

Η θέση του δεύτερου στην ιεραρχία ισχυρού άνδρα της Κομισιόν, ο οποίος βρίσκεται για δεύτερη ημέρα στην Αθήνα, δεν άφησε περιθώρια ελιγμών στο κυβερνητικό επιτελείο. Στη σκληρή γραμμή Σόιμπλε, ξεκαθάρισε ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει και ζήτησε την εφαρμογή των μέτρων παράλληλα με μεταρρυθμίσεις εδώ και τώρα.

Και μπορεί οι χθεσινές επαφές με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του οικονομικού επιτελείου να ήταν σε καλό κλίμα, ωστόσο ο κ. Ντομπρόβσκις άφησε πίσω του αδιαλλαξία ως προς τις θέσεις που μετέφερε, με δεδομένο ότι ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί τα προαπαιτούμενα του πρώτου πακέτου μέτρων και δεν έχουν βρεθεί ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Την ίδια ώρα, βαθύ είναι το χάσμα με τα «κόκκινα» δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Η πίεση όμως που ασκείται για να κλείσει το πρώτο πακέτο και να ακολουθήσει η αξιολόγηση δεν αφήνει χρόνο στην κυβέρνηση να μπορέσει να προχωρήσει σε βάθος τη διαπραγμάτευση, ώστε να λειανθούν τα επώδυνα μέτρα.

«Ο κ. Τσακαλώτος μάς είπε ότι υπάρχει βούληση για έντιμο συμβιβασμό. Ως προς το εύρος της προστασίας έχουμε διαφορά. Η λύση που προκρίνουμε είναι η στοχευμένη στήριξη των νοικοκυριών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη» είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, τονίζοντας ότι υπάρχει διαφωνία με το εύρος της προστασίας που παρέχει ο νόμος Κατσέλη.

Ο κ. Ντομπρόβσκις θα αναχωρήσει το απόγευμα. Προηγουμένως, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη θα επισκεφθεί τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας INNOVATHENS που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων και συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε.

Το πρόγραμμα του κ. Ντομπρόβσκις στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί με συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων.

Πηγή βίντεο-φωτό: eurokinissi.gr

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης