Σκάνδαλο Siemens: Λάβρος κατά ΠΑΣΟΚ ο Τσουκάτος

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019, 19:08
Σκάνδαλο Siemens: Λάβρος κατά ΠΑΣΟΚ ο Τσουκάτος
Λάβρος κατά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ που τον μετέτρεψε σε αποδιοπομπαίο τράγο, εμφανίστηκε στην απολογία του για την υπόθεση της Siemens, ο Θεόδωρος Τσουκάτος ο οποίος παρότι κάλυψε πλήρως τον Κώστα Σημίτη για τα …αμαρτήματα του περιβάλλοντός του, κατακεραύνωσε τους πρώην συντρόφους του και τα στελέχη του κόμματος για τη στάση τους απέναντί του.

Ο άλλοτε «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ απαίτησε μάλιστα μία συγνώμη από την ηγεσία του κόμματος η οποία, όχι μόνο «δεν είπε την αλήθεια», όπως τόνισε ο κ. Τσουκάτος, αλλά «σφύριζε κλέφτικα» μη θέλοντας να αναλάβει το πολιτικό κόστος ενόψει των επικείμενων εκλογών.

Ο ίδιος, κάνοντας την αυτοκριτική του, επέλεξε να ζητήσει συγνώμη μόνο από τον ελληνικό λαό. «Επειδή την παρανομία την έκανα και δεν έδωσα μεγάλη σημασία λόγω της πίεσης της δουλειάς και της ανάγκης να έρθουν χρήματα στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Θέλω να ζητήσω συγνώμη από τον Ελληνικό λαό, από τους ψηφοφόρους που μας στήριξαν , από την Ελληνική Δικαιοσύνη αλλά και τους 12 ανθρώπους που ενεπλάκησαν άθελά τους για να έρθουν τα χρήματα από τη Siemens στο κόμμα. Δεν ζητώ συγνώμη από τη ηγεσία του κόμματός μου, που με εγκατέλειψε και με έκανε αποδιοπομπαίο τράγο, σάκο του μποξ για τα άλλα κόμματα, και στόχο της τρομοκρατίας. Απαιτώ να μου ζητήσει συγνώμη γιατί δεν είπε την αλήθεια».


Ο κ.Τσουκάτος, ο οποίος κατηγορείται για τη γνωστή υπόθεση του 1 εκ. μάρκων (420.000 ευρώ) από τη Siemens, το 1999, ήταν κατηγορηματικός, όπως άλλωστε είχαν βεβαιώσει και στο δικαστήριο οι ταμίες του ΠΑΣΟΚ, πως τα χρήματα κατέληξαν στο κόμμα στο πλαίσιο «των δημοσίων σχέσεων που έκανε η εταιρία με το τότε κυβερνών κόμμα».

Ήταν άλλωστε συνήθης τακτική, όπως υποστήριξε ο κ. Τσουκάτος, τα κόμματα να χρηματοδοτούνται. Αυτό χαρακτήρισε και το λάθος του, γιατί δεν πολέμησε εξαρχής , όπως έπρεπε, την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων από εταιρίες κάτι που αποτελούσε και αποτελεί, όπως είπε, πάγια πρακτική: «Κανείς όμως δεν ήθελε και δεν θέλει να ερευνήσει την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων». Επικαλέστηκε μάλιστα και σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο του Κ.Σημίτη που εκδόθηκε το 2015 και μιλά για την ιδιωτική χρηματοδότηση ως πάγια πρακτική των πολιτικών σχηματισμών.

Πρόεδρος: Είπαμε ένα νούμερο για το 2000; 16 δισεκατομμύρια δραχμές από ιδιωτική χρηματοδότηση εταιριών;

Τσουκάτος: Ναι, υπήρχαν εθνικές εκλογές τότε, αλλά εγώ δεν ήμουν στην επιτροπή.


Όταν όμως ο πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε από τον κ. Τσουκάτο, να κατονομάσει τις εταιρίες αυτές, εκείνος απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας: «Δεν μπορώ να αναφέρω ονόματα, υπάρχει κώδικας εχεμύθειας γιατί αυτές οι εταιρίες δεν ήθελαν να βγαίνουν τα ονόματά τους. Πολλές από αυτές χρηματοδοτούν και σήμερα πολιτικά κόμματα από κονδύλια για δημόσιες σχέσεις που έχουν».


Ο κ. Τσουκάτος παραδέχτηκε πως είχε επαφές με το Μιχ. Χριστοφοράκο, αρχικά μέσω ενός διαφημιστή που αναλάμβανε καμπάνιες για το ΠΑΣΟΚ,. Συνολικά, όπως είπε, συνάντησε το Μιχ. Χριστοφοράκο 3 φορές το 1997, 4 το 1998 και 2 το 1999. Έκτοτε όμως δεν ξανασυναντήθηκαν . Όπως ανέφερε, εξ αρχής ο κ.Χριστοφοράκος ζήτησε να συμμετάσχει οικονομικά σε καμπάνιες του ΠΑΣΟΚ. Οι συναντήσεις αφορούσαν κυρίως την πολιτική κατάσταση και την σταθερότητα της κυβέρνησης και , όπως είπε, «είχα την αίσθηση πως μετέφερε το πολιτικό κλίμα στο εξωτερικό ως πληροφόρηση».

Αναφερόμενος στο 1 εκ. μάρκα, ο κ. Τσουκάτος είπε ότι καταβλήθηκε στις 15/12/98 σε λογαριασμό φίλου του στο εξωτερικό , γιατί δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να καταβληθούν από τον λογαριασμό της Siemens . «Μέσω τρίτων προσώπων τα χρήματα ήρθαν σε δόσεις μέρα μεσημέρι στο γραφείο μου στο ΠΑΣΟΚ, με τους δημοσιογράφους απέξω και τα κατέβαζα στο ταμείο, όπου οι ταμίες- όπως κατέθεσαν- τα μέτρησαν και τα πήραν», τόνισε

Εισαγγελέας: Που αποσκοπούσε η Siemens με τη χρηματοδότηση;

Τσουκάτος: Στην καλλιέργεια καλών σχέσεων με το κυβερνών κόμμα. Δημόσιες σχέσεις

Εισαγγελέας: Υπάρχει έγγραφο που δείχνει πως τα χρήματα πήγαν στο ταμείο;

Τσουκάτος: Βεβαίως. Ο ισολογισμός του 1999 που στο συνολικό ποσό περιλαμβάνει και αυτά τα χρήματα. Και οι καταθέσεις των δύο ταμιών που λένε πως ο Τσουκάτος έφερε αυτά τα χρήματα, τα μετρήσαμε και τα πήραμε. Έφερνε άλλωστε πολλά περισσότερα, είπαν .

Εισαγγελέας: Γνώριζε για τα χρήματα αυτά ο κ.Σημίτης;

Τσουκάτος: Δεν γνώριζε. Εγώ δεν του το είχα πει. Άλλωστε ο κ.Σημίτης δεν ασχολείτο με τα οικονομικά του κόμματος

Πρόεδρος: Χαρακτηρίσατε τον κ.Σημίτη έντιμο πολιτικό, στοχοπροσηλωμένο που πέτυχε πολλά για τη χώρα . Μήπως είχε ανέντιμο περιβάλλον;

Τσουκάτος: Υπήρξαν και τέτοιοι. Αλλά η πλειονότητα ήταν άνθρωποι που πρόσφεραν.


Η στάση του ΠΑΣΟΚ

Ο κ. Τσουκάτος δεν έκρυψε την πικρία του για τη στάση του ΠΑΣΟΚ και κυρίως της ηγεσίας του. Όπως είπε αμέσως ενημέρωσε(μέσω συνεργατών τους) όταν προέκυψε το θέμα, τους κ.κ.Σημίτη και Παπανδρέου, για την πρόθεσή του να πει την αλήθεια, αλλά ουσιαστικά δεν πήρε καμία απάντηση:

«Θεώρησα πως το κόμμα θέλει να με κάνει αποδιοπομπαίο τράγο. Δε με κάλεσαν καν να με ρωτήσουν. Δεν ρώτησαν τους ταμίες. Δεν κάλεσαν έμπειρα στελέχη όπως ο κ. Λαμπρου να τους πει πως γινόταν η διαδικασία. Έκαναν μια γενική δήλωση και ο κ. Παπακωνσταντίνου (τότε εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ) έλεγε κάθε μέρα πως τα χρήματα δεν πήγαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Δεν ήθελαν να πάρουν πολιτικό κόστος καθώς πήγαιναν τότε σε εκλογές. Αν το παραδέχονταν θα έχαναν και την κρατική χρηματοδότηση γιατί υπήρχε παραβίαση της εκλογική νομοθεσίας. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, από αυτό το εδώλιο για τη λίστα Λαγκάρντ, είπε "το κόμμα μου με έριξε στα σκυλιά". Τον καλώ να αναλογιστεί τι έλεγε για μένα, χωρίς καν να με ρωτήσει"».

Aναφερόμενος στην επίδικη σύμβαση του ΟΤΕ είπε: «Ήμουν άσχετος με τη σύμβαση, ήμουν στο κόμμα , δεν είχα σχέση με συμβάσεις. Είναι γνωστό πως ο Χριστοφοράκος και η Siemens είχαν σχέση από πολύ παλιά με πανίσχυρα στελέχη του ΟΤΕ, αρμόδιους για το θέμα κλπ (χωρίς να θέλω να υπονοήσω τίποτα) και είχε ανάγκη τον άγνωστο σε αυτούς Τσουκάτο για να πάρει 420.000 ευρώ να τα δώσει σε άγνωστους υπαλλήλους; Είναι παράλογο. Απλώς έπρεπε να με εντάξουν στο σκηνικό, για να δικαιολογηθεί πολιτικά αυτή η κατάσταση».

Κατά τη διάρκεια της δίωρης απολογίας του, ο Θ. Τσουκάτος αναφέρθηκε στο κόστος που είχε σε αυτόν η περιπέτεια του. «Τους έδωσα πληρεξούσιο στην εξεταστική στη Βουλή να ανοίξουν όλους τους λογαριασμούς της οικογένειάς μου. Με ρώτησε η μάνα μου, "ποιοι λογαριασμοί στο εξωτερικό παιδί μου"; Δεν έψαξαν τίποτα. Όλο το πολιτικό σύστημα για την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων έκανε τον βλάκα. Με έστειλαν εδώ ως μαύρο πρόβατο. Το ΠΑΣΟΚ σφύριζε κλέφτικα και όλοι ήταν μια χαρά εκτός από εμένα. Από την πολιτική καταστράφηκα οικονομικά. Πέρασα έναν Γολγοθά 10 χρόνια και θέλω να κλείσω αυτό το κεφάλαιο και να αποκτήσω την ελευθερία μου γιατί είμαι αιχμάλωτος».

Zougla Newsroom

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019, 19:32