«Το πλαίσιο κυρώσεων προς την Τουρκία για την παραβατική της συμπεριφορά προς την Κυπριακή Δημοκρατία, το κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία, η συμφωνία για το Brexit και η ξεκάθαρη θέση της χώρας μας για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, είναι όλα τα θέματα που ικανοποιούν την Ελλάδα και επιτρέπουν περισσότερα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση στο εγγύς μέλλον» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αποτιμώντας την πρώτη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Συμβούλιο Κορυφής.

Μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, είπε ότι «το Συμβούλιο συμφώνησε στη θέσπιση ενός πλαισίου περιοριστικών μέτρων για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται στις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Κινήθηκε στην κατεύθυνση που είχε ζητήσει η Κυπριακή Δημοκρατία και είχε στηρίξει η κυβέρνησή μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι «σήμερα, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αναγνωρίζουν ότι -σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία- δεν προκύπτει δημοσιονομικό κενό, ούτε για το 2019 ούτε για το 2020. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ήδη μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ για το 2019 μεσοσταθμικά κατά 22%. Τα έσοδα πάνε καλύτερα από τους στόχους το τελευταίο τρίμηνο, ενώ και οι δαπάνες συγκρατούνται». Σημειώνει πως «η Ελληνική Δημοκρατία δανείστηκε με επιτόκιο μόλις 1,5%, για δεκαετές ομόλογο, ενώ το επιτόκιο ήταν 3,9% λίγους μήνες πριν. Τέλος, δανειστήκαμε προ δεκαημέρου έντοκα γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο, για πρώτη φορά στην Ιστορία».

Ειδικότερα για το μεταναστευτικό, υπογράμμισε πως αποτελεί ευρωπαϊκό πρόβλημα και πως ο πρωθυπουργός ζήτησε επιμερισμό των βαρών «επισημαίνοντας ότι είναι απαράδεκτη η προσέγγιση ορισμένων κρατών-μελών ότι το μεταναστευτικό – προσφυγικό δεν συνιστά πρόβλημα.  

Κίνητρα στους εργαζόμενους για πλήρη απασχόληση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά την ψήφο των ομογενών τόνισε πως οι τέσσερις από τους πέντε αρχηγούς στις συναντήσεις που είχαν με τον πρωθυπουργό «συμφώνησαν με την άποψή μας, ότι η ψήφος των Ελλήνων είναι ισότιμη, έχει την ίδια πολιτική βαρύτητα και δεν μπορεί να γίνουν διακρίσεις σε βάρος κανενός. Ότι, δηλαδή, η ψήφος όσων ψηφίζουν από το εξωτερικό θα προσμετράται στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα».

Διαβεβαίωσε πως «καμία σύνταξη Έλληνα πολίτη δεν πρόκειται να μειωθεί…» 

Απαντώντας στην κριτική για τις αλλαγές στα εργασιακά, τονίζει πως «αποτελούν τομή υπέρ των εργαζομένων, καθώς παρέχονται κίνητρα για την πλήρη απασχόληση και θεσπίζονται δράσεις απέναντι στο φαινόμενο της αδήλωτης, της υποδηλωμένης και της απλήρωτης εργασίας. Αυξάνεται κατά 12% το κόστος των επιπλέον ωρών σε περίπτωση υπέρβασης των συμφωνημένων όρων της απασχόλησης και αυστηροποιεί το πλαίσιο για τον έλεγχο στην αγορά εργασίας».  

Δρομολόγηση τεσσάρων έργων ύψους 800 εκατ. ευρώ

Όσον αφορά τα αναδρομικά των συνταξιούχων τονίζει πως «όπως έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Τα αναδρομικά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι θα επιστραφούν, με γνώμονα το χρέος της πολιτείας απέναντι σε όσους αδικήθηκαν, αλλά και τη διασφάλιση της δημοσιονομικής ισορροπίας που επιβάλλει το γενικότερο εθνικό συμφέρον».  

Αναφέρει ότι «εάν υπάρξει οποιοδήποτε υπερπλεόνασμα θα δοθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες», ενώ υπογραμμίζει πως η τελευταία έκθεση των θεσμών -που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο- προέβλεπε, για τη χρονιά που διανύουμε, δημοσιονομικό κενό περίπου 2 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από 1% του ΑΕΠ.

Για τις επενδύσεις τονίζει ότι «ξεμπλοκάραμε -μέσα στις εκατό πρώτες ημέρες της κυβέρνησης- τις μεγάλες επενδύσεις στο Ελληνικό, στο Λιμάνι του Πειραιά και στις Σκουριές Χαλκιδικής. Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου συγκροτήθηκε Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, η οποία ξεκίνησε με τη δρομολόγηση τεσσάρων έργων ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ. Ο στόχος, λοιπόν, παραμένει υψηλός, αλλά με τις πράξεις της κυβέρνησης έρχεται πιο κοντά».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης