Κάτι πήραμε, πολλά δώσαμε και ακόμη δεν τελειώσαμε. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγείται κανείς από τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία, μετά την επίσκεψη του επιτρόπου Όλι Ρεν στην Αθήνα, το νόημα της οποίας θα μπορούσε να περιλαμβάνεται στην αποχαιρετιστήρια φράση του, η οποία, μάλιστα, ειπώθηκε στα ελληνικά(!): «Καλό κουράγιο Έλληνες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο καθένας θα κρίνει τα αποτελέσματα των τελευταίων ημερών και ωρών, βεβαίως από τη δική του πλευρά. Ακόμη και τα μέτρα, που φαίνεται να κλειδώνουν από ώρα σε ώρα, θα έχουν διαφορετική επίδραση στον καθένα από εμάς. Στο πλαίσιο αυτό, όσους μαστίζονται από την ύφεση, τις απολύσεις, την πτώση του τζίρου, τα δάνεια, τα χρέη και τη μείωση του εισοδήματος, πολύ λίγο θα βοηθήσει το γεγονός ότι η Ελλάδα θα μπορεί να ξαναδανειστεί… φθηνά. Στο σύνολο της οικονομίας, βεβαίως, πρόκειται για πολύ σημαντική εξέλιξη, που δίνει… ανάσες και αφήνει περιθώρια κάποια στιγμή να έλθει η ώρα της, έστω, ισχνής ανάπτυξης.

Στο ειδησεογραφικό πεδίο, την υποστήριξη της προσπάθειας της Ελλάδας από την Ε.Ε. επανέλαβε σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα ο επίτροπος για τις Νομισματικές και Οικονομικές Υποθέσεις, Olli Rehn, ενώ, παράλληλα, ζήτησε την άμεση λήψη νέων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση.

Ο Φινλανδός επίτροπος τόνισε πως η επιτροπή στηρίζει πλήρως την Ελλάδα και τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά «δεδομένου πως ελλοχεύουν κίνδυνοι, θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη των στόχων για τη μείωση του ελλείμματος» και παρότρυνε την κυβέρνηση να τα ανακοινώσει το συντομότερο δυνατό. Επίσης, ο Rehn ζήτησε μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, ενώ, σχετικά με το μισθολόγιο του Δημοσίου, ανέφερε: «Ζητήσαμε να μειωθεί η μισθολογική δαπάνη. Το πώς θα γίνει αυτό, είναι θέμα της κυβέρνησης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είτε θα ελέγξετε το χρέος είτε το χρέος θα κυριαρχήσει εις βάρος της Ελλάδας,» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο επίτροπος, ο οποίος συνοδευόταν από τον Γιούργκεν Σταρκ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλο, τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, την υπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λ. Κατσέλη, τον υπουργό Εργασίας, Α. Λοβέρδο, και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλο.

Τα νέα μέτρα

Μέσα στο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε σειρά συσκέψεων στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας, αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων. Χαρακτηριστικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι μετά την αναχώρηση του Ευρωπαίου επιτρόπου, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τα στελέχη του γραφείου του πρωθυπουργού και τον ίδιον τον Γ. Παπανδρέου «κλείστηκαν» στο Μέγαρο Μαξίμου, κωδικοποιώντας ακριβώς τα μέτρα που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη.

Έτσι, αυτά που ήδη αποφασίστηκαν, είναι, μεταξύ άλλων, τα εξής:

• Αύξηση του ΦΠΑ κατά δύο μονάδες
• Νέα αύξηση του Ειδικού Φόρου στα καύσιμα κατά 10-12 λεπτά το λίτρο
• Νέα αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε τσιγάρα και ποτά
• Αύξηση κατά 25% του Τέλους Ταξινόμησης στα Ι.Χ. άνω των 1.600 κ.ε.
• «Πάγωμα» των συντάξεων για όλες τις κατηγορίες των συνταξιούχων

Υπό διαπραγμάτευση βρίσκεται το θέμα του 14ου μισθού, με τις Βρυξέλλες να θέλουν την κατάργησή του. Η κυβέρνηση επιδιώκει να μην προχωρήσει στην πλήρη κατάργησή του και αντιπροτείνει εναλλακτικά σενάρια ισόποσου οφέλους. Η μία πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι αυτή της μείωσης κατά 50% του δώρου των Χριστουγέννων και μεγαλύτερη μείωση των επιδομάτων στο Δημόσιο, η οποία μπορεί να φτάσει το 20%.

Δραματική εμφάνιση Παπανδρέου

«Ζητάμε συστράτευση για τη σωτηρία της χώρας. Οι πολίτες είναι διατεθειμένοι να μας βοηθήσουν. Παρά το κόστος και την επιβάρυνση που θα έχει καθένας. Η συντριπτική πλειοψηφία λέει «ναι». Όλοι οι άνθρωποι της σκληρής εργασίας. Αυτή είναι μια απτή απόδειξη του μεγαλείου του ελληνικού λαού», δήλωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο.

«Συγκινούμαι, όταν βλέπω ανθρώπους στο δρόμο να μου λένε ότι είναι έτοιμοι να θυσιάσουν το μισθό τους για την πατρίδα», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, προαναγγέλλοντας, εμμέσως πλην σαφώς, ότι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες θα θίγουν και τον 14ο μισθό. Έκανε αναφορά και στο θέμα των ευθυνών για την παραποίηση των στατιστικών στοιχείων για την οικονομία, λέγοντας ότι ξένοι ηγέτες τον ρωτούν εάν στην Ελλάδα υπάρχει δικαιοσύνη.

Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, αλλά είναι επείγουσα η αντιμετώπισή του, γιατί αφαιρεί από τη χώρα μας τη δυνατότητα να καθορίζει την τύχη της. «Αλλιώς θα βρεθούμε και πάλι στο μέλλον στο ίδιο σημείο. Η ανομία, η εκτεταμένη διαφθορά και η ατιμωρησία αποτελούν βασικά αίτια», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε, ωστόσο, ότι οι πολίτες απαιτούν να δουν τις προσπάθειές τους να πιάνουν τόπο. «Να δουν ότι το κράτος τους προστατεύει και δεν ανέχεται την ανομία. Ότι τιμωρεί τους επίορκους και τους παράνομους. Αυτό μέχρι σήμερα δεν γινόταν. Το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών δεν ικανοποιείται», είπε.

Απευθυνόμενος ο πρωθυπουργός στους προέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, είπε ότι είναι η πρώτη φορά σε υπουργικό συμβούλιο, που γίνεται ανοιχτός διάλογος μεταξύ εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας.

«Αυτός ο διάλογος σφυρηλατεί τη διάκριση των εξουσιών. Επιτρέπει θεσμική συνεννόηση για τη συνεργασία εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός, στη συνέχεια, τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια αναδείχτηκε η αδυναμία του κράτους να αντιμετωπίσει την ανομία, που οδήγησε στην καταρράκωση της αυτοπεποίθησης του ελληνικού λαού και ανέφερε τα όσα αντιμετωπίζει στα ταξίδια του στο εξωτερικό. «Ακούμε ότι στην Ελλάδα κανείς δεν τιμωρείται. Με ρωτούν, στη χώρα σας δεν φταίει κανείς για τα κακώς κείμενα; Δικαιοσύνη δεν υπάρχει;», μου λένε.

Στη συνέχεια, έκανε αναφορά στα γραφειοκρατικά προβλήματα στην απονομή της δικαιοσύνης, φέρνοντας ως παράδειγμα το ότι μια αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εκδικάζεται τρεις μήνες μετά την κατάθεσή της.

«Κανείς δεν υποστηρίζει ότι η ποιότητα της δικαστικής κρίσης πρέπει να υποχωρήσει στη βάση κάποιας πίεσης. Καθυστερήσεις υπάρχουν με την επίκληση του φόρτου εργασίας και αποφεύγεται η εκδίκαση της υπόθεσης. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Η δικαιοσύνη πρέπει να απονέμεται γρήγορα και δίκαια. Μαζί θα αλλάξουμε αυτό το τοπίο. Να νιώσει ο πολίτης ότι ζει σε ευνομούμενο κράτος», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

«Η αλληλοχειραγώγηση μεταξύ πολιτικής και δικαστικής εξουσίας έχουν δημιουργήσει ερωτήματα για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Η επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης να απεμπλακεί και να πάμε σε δημοκρατικότερες επιλογές. Να μην υπάρχει η αντίληψη ότι οι δικαστές είναι Σώμα που αυτοπροστατεύεται», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, είπε ότι δημιουργούνται αμφιβολίες στους Έλληνες για την έκταση της εμπιστοσύνης προς το σύνολο των θεσμών της χώρας.

«Η πολιτεία έχει τις ευθύνες που της αναλογούν. Ο πολίτης θεωρούσε την πολιτική τάξη ως ένα κατεστημένο που κοίταζε τα δικά του συμφέροντα. Που εμπέδωνε την αντίληψη ότι δεν υπάρχει κράτος δικαίου, αλλά επικρατούσε το δίκαιο του ισχυρού. Έχουμε κοινό καθήκον να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος. Στο πλαίσιο αυτό ζητώ τις απόψεις σας. Τις καινοτόμες προτάσεις σας για μια δικαιοσύνη αντάξια των προσδοκιών του λαού», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης