Του Φώτη Τριάρχη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σφίγγουν τη… θηλιά οι δανειστές γύρω από την Ελλάδα. Στο euroworking group της Πέμπτης διανεμήθηκε έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο θα παραταθεί το πρόγραμμα για τη χώρα μας για ένα εξάμηνο, μέχρι τον Ιούνιο του 2015, προκειμένου να μπορέσει η Αθήνα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Το έγγραφο του euroworking group περιλαμβάνει δύο επιπλέον σενάρια: Ένα τρίμηνης παράτασης, μέχρι τον Μάρτιο του 2015 και ένα για παράταση ενάμιση έτους μέχρι τον Απρίλιο του 2016Το έγγραφο αυτό περιλαμβάνει δύο επιπλέον σενάρια: Ένα τρίμηνης παράτασης, μέχρι τον Μάρτιο του 2015 και ένα για παράταση ενάμιση έτους (!) μέχρι τον Απρίλιο του 2016, οπότε λήγει και το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΔΝΤ για την χώρα μας.

Την πληροφορία αναμετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters λίγο πριν την έναρξη του euroworking group αναφέροντας ότι το εν λόγω κείμενο θα αποτελέσει την βάση της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη μεταξύ των υπουργών και θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της Δευτέρας, με βασική προτεραιότητα να υπάρξει συμφωνία αξιολόγησης έως τις 14 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κυβερνητικός αξιωματούχος της ελληνικής πλευράς υποστήριξε στο πρακτορείο ότι η Αθήνα δεν έχει λάβει αίτημα παράτασης. Η ελληνική κυβέρνηση διέρρεε ότι πιθανόν να υπάρξει μια παράταση μερικών εβδομάδων (ένα με ενάμιση μήνα) μέχρι το πολύ μέσα Φεβρουαρίου και ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι οδυνηρή.

Μάλιστα το Reuters αναφέρει ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δυσκολεύουν εξαιρετικά τα πράγματα για τον Αντώνη Σαμαρά. «Το να επεκταθεί το πρόγραμμα πάνω από μερικές εβδομάδες, θα δυσχέραινε τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, να διασφαλίσει νίκη για τον υποψήφιο που θα προτιμήσει για την προεδρική εκλογή τον Φεβρουάριο, δεδομένου ότι έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στη λήξη του Μνημονίου στο τέλος του χρόνου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μια παράταση του προγράμματος, από το οποίο η Αθήνα θα έχει πάρει συνολικά 240 δις ευρώ από το 2010, κρίνεται αναγκαία, λέει το Reuters, καθώς οι διεθνείς πιστωτές και η ελληνική κυβέρνηση ακόμη διαπραγματεύονται τι πρέπει να γίνει για να πάρει η Ελλάδα τα υπόλοιπα 1,8 δις ευρώ και μια γραμμή πιστοληπτικής στήριξης μετά το τέλος του προγράμματος και την έξοδο στις αγορές.

Κυβερνητικές πηγές δήλωναν αιφνιδιασμένες από το γεγονός, παρότι σημείωναν ότι οι προθέσεις των δανειστών ήταν γνωστές. Φαίνεται πλέον πως στο euroworking group της Πέμπτης θα φανεί αν μπορεί να βρεθεί μια «χρυσή τομή» και ακολούθως στο Eurogroup της Δευτέρας.

Είναι προφανές ωστόσο ότι μια εξάμηνη παράταση δεν «αντέχεται» από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Δεδομένης μάλιστα της επικείμενης προεδρικής εκλογής, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Στο πλαίσιο αυτό την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί εκτάκτως με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.

 Διαβάστε επίσης: Bloomberg: Ο Σαμαράς θα υποχωρήσει στις απαιτήσεις των δανειστών
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου 2014, 11:11

O Bενιζέλος είχε, ο Σαμαράς δεν… έχει εκλογές
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 4 Δεκεμβρίου 2014, 14:48

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης