Πρόοδος άνευ συμφωνίας εκτιμούν ότι έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και δανειστές οι ξένοι αναλυτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με πρωτοσέλιδα άρθρα τους, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στη διεξαγωγή της σημερινής συνεδρίασης της ευρωομάδας, τονίζοντας ότι την τρέχουσα εβδομάδα η Ελλάδα για ακόμη μία φορά δίνει μάχη για να προλάβει τις προθεσμίες, με τελικό στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας στη βάση των «κόκκινων γραμμών» που έχει θέσει η κυβέρνηση.

Με πρωτοσέλιδα άρθρα τους, τα ξένα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στη διεξαγωγή της σημερινής συνεδρίασης της ευρωομάδας, τονίζοντας ότι την τρέχουσα εβδομάδα η Ελλάδα για ακόμη μία φορά δίνει μάχη για να προλάβει τις προθεσμίες«Ακόμη μία εβδομάδα με deadline ξεκινά για την Ελλάδα» τιτλοφορείται το σχετικό δημοσίευμα του οικονομικού πρακτορείου Bloomberg, το οποίο αναφέρεται στη δήλωση Σόιμπλε περί ανοικτού κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας, λίγο πριν από «ακόμη μία αντιπαράθεση με το όλο και περισσότερο ευερέθιστο καθοδηγούμενο από τη Γερμανία μπλοκ των δανειστών».

Σύμφωνα με το Bloomberg, «αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι, τουλάχιστον, μια συμβολική επίδειξη της προόδου που έχει σημειωθεί, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, έτσι ώστε να πείσει την ΕΚΤ να διατηρήσει τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, στους σημερινούς ρυθμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

» Το επόμενο εμπόδιο θα έρθει μία ημέρα μετά, όταν θα κληθεί να πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ, ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ».

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, στο σημερινό Eurogroup ο Aλέξης Τσίπρας επιθυμεί να δει αυτό το δείγμα προόδου, επιθυμία την οποία επανέλαβε χθες στους υπουργούς του, κατά τη διάρκεια μαραθώνιας σύσκεψης.

Το Reuters αναφέρεται επίσης στο ελληνικό ζήτημα, τονίζοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, την ώρα που είναι αντιμέτωπη με τις υποχρεώσεις της και συγκεκριμένα με την αποπληρωμή 750 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το BBC, στο σημερινό Eurogroup δεν πρόκειται να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, ωστόσο αναλυτές εκτιμούν πως «έχουμε και τον Ιούνιο για να φθάσουμε σε συμφωνία».

Οι βρετανικοί «Financial Times» επαναφέρουν το ενδεχόμενο «ατυχήματος» και σχολιάζουν: «Καμία χώρα της Ευρωζώνης δεν είναι τόσο υγιής, προκειμένου να διαχειριστεί την έξοδο της Ελλάδας με αυτοπεποίθηση. Ασχέτως των τειχών προστασίας που δημιουργήθηκαν από το 2012, κάθε αποχώρηση από τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος θα δημιουργούσε αμφιβολίες ακόμα και για το ίδιο το μέλλον της Ευρωζώνης».

«Tο “πολεμικό κυβερνητικό συμβούλιο” έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση αποφάσισε να αψηφήσει τις ευρωπαϊκές δυνάμεις, εξασφαλίζοντας ένα κρεσέντο μικροπολιτικής, ενώ πλησιάζει η όλο και πιο πικρή μάχη (του Eurogroup)» σχολιάζει ο βρετανικός «Telegraph».

Βάσει του σχετικού άρθρου, ο Aλέξης Τσίπρας και το κυβερνητικό του επιτελείο συμφώνησαν να υπερασπιστούν τις «κόκκινες γραμμές» τους που αφορούν στις συντάξεις και τις συλλογικές συμβάσεις. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να είναι έτοιμοι για μάχη ανεξαρτήτως συνεπειών, θεωρώντας πως η πολιτική του κλάδου ελαίας των προηγούμενων εβδομάδων έχει φθάσει στο τέλος της.

Η «Die Welt» με σημερινό της άρθρο αναφέρεται στα 3+1 σενάρια για την Ελλάδα, εκ των οποίων τα τρία πρώτα είναι αρνητικά:

Το θετικό είναι η Αθήνα να εκπληρώσει σήμερα τις δεσμεύσεις της, να παρουσιάσει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων και αύριο να πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ, αλλά και να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις έως το τέλος Ιουνίου, ώστε να λάβει τα τελευταία χρήματα από το δεύτερο πακέτο βοήθειας.

Σύμφωνα με το πρώτο αρνητικό σενάριο, η Ελλάδα παρουσιάζει σήμερα σημαντικές προτάσεις και εμφανίζεται έτοιμη να προβεί σε μεταρρυθμίσεις. Όμως, η Αθήνα έχει εξαντλήσει τα χρηματικά της αποθέματα και τότε επεμβαίνει η ΕΚΤ με την αγορά κρατικών ομολόγων για να τη βοηθήσει. Αυτό θεωρείται το καλύτερο «αρνητικό» σενάριο.

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο των εμπειρογνωμόνων των θεσμών, η Ελλάδα παρουσιάζεται σήμερα στο Eurogroup με προτάσεις που δεν ικανοποιούν τους πιστωτές της. Τις επόμενες εβδομάδες η Αθήνα δεν καταφέρνει να καταβάλει τις δόσεις στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει χρεοκοπία. Εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση αν θα φανεί πρόθυμη να καταλήξει σε συμφωνία για μεταρρυθμίσεις με τους Ευρωπαίους και καταφέρει να προχωρήσει στην αποπληρωμή των δανείων της.

Στην περίπτωση αυτή, η Ελλάδα θα πρέπει να επιβάλει περιορισμούς στην κίνηση των κεφαλαίων, όπως έκανε η Κύπρος.

Το έσχατο σενάριο είναι η Ελλάδα να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να πάψει να εξυπηρετεί τα δάνειά της. Αντί να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αρχίζει να πληρώνει τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους με υποσχετικές. Αυτό θα είναι η αρχή για ένα παράλληλο νόμισμα και ίσως η αρχή της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Τα επόμενα τρία-τέσσερα χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα για τη χώρα και σχεδόν όλοι οι πολίτες της θα γίνουν πολύ πιο φτωχοί απ’ ό,τι είναι τώρα, επισημαίνουν οι εμπειρογνώμονες των θεσμών.

«Συμβιβασμός με τους πιστωτές ή κρίση;» διερωτάται η γαλλική «Le Monde», η οποία υποστηρίζει πως σήμερα δεν θα υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη, καθώς εξακολουθούν να υφίστανται πάρα πολλά κενά μεταξύ του τι είναι πρόθυμοι να αποδεχτούν οι πιστωτές και τι ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις 25 Μαΐου προσβλέπει η ελληνική πλευρά, εάν η σημερινή συνεδρίαση στις Βρυξέλλες είναι επιτυχημένη, σύμφωνα με την «Guardian».

Όπως υποστηρίζει η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας στην Αθήνα, από την ελληνική κυβέρνηση δηλώνουν ήδη ότι ελπίζουν σε μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup προς το τέλος Μαΐου. Η 25η Μαΐου προτείνεται ως πιθανή ημερομηνία, εάν η σημερινή συνάντηση είναι επιτυχημένη.

«Αυτή η συνάντηση πρέπει να είναι ένα τεράστιο βήμα από τη Ρίγα» δήλωσε ένας insider, αναφερόμενος στην «καταστροφική συνάντηση» του Έλληνα υπουργού Γ. Βαρουφάκη με τους ομολόγους του τον προηγούμενο μήνα.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης