O Θεόδωρος Έξαρχος ήταν από τους ηθοποιούς της «παλιάς κοπής», που μπορούσε να στηριχθεί πάνω του κάθε σκηνοθέτης. H Φίνος Φιλμ με αφορμή τα 92 χρόνια από τη γέννησή του, τιμά τον  αξέχαστο ηθοποιό με μια ανάρτηση και ένα μοναδικό βίντεο στο facebook.

«Είχε πάθος με το θέατρο, ενώ παράλληλα μετέφραζε, δημοσιογραφούσε και έγραφε ποιήματα. Μας χάρισε υπέροχες ερμηνείες στον κινηματογράφο, αλλά και στην τηλεόραση («Άγνωστος Πόλεμος», «Γιούγκερμαν»), ενώ το συγγραφικό του έργο έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών («Έλληνες Ηθοποιοί: Αναζητώντας τις Ρίζες»).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Θόδωρος Έξαρχος γεννήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 1930 και τον θυμόμαστε μέσα από στιγμές του στη Φίνος Φιλμ, με τις ταινίες «Λόλα», «Δικτάτωρ Καλεί Θανάση», «Το Ταξίδι», «Πυρετός στην Άσφαλτο», «Ο Αστερισμός της Παρθένου», «Ένας Μεγάλος Έρωτας» και «Κοινωνία Ώρα Μηδέν».

 Ποιος ήταν ο Θόδωρος Έξαρχος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα και σπούδασε στη σχολή του Εθνικού και πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1951, με το Θίασο της Κατερίνας στο έργο «Βροχή». Έκανε τα πρώτα κινηματογραφικά του βήματα το 1957 στην ταινία «Της τύχης τα γραμμένα». Έκτοτε εμφανίστηκε σε περισσότερες από 60 ταινίες, πολλές από τις οποίες υπήρξαν μεγάλες επιτυχίες στην εποχή τους. Ανάμεσά τους, το «Ου κλέψεις» (1965), η «Μαντώ Μαυρογένους» (1971), η «Αναζήτηση» (1972) και η «Πολίτικη Κουζίνα» του Τάσου Μπουλμέτη.

Σταθμός στην καριέρα του υπήρξε επίσης η τηλεοπτική σειρά «Άγνωστος πόλεμος».

Παράλληλα με το θέατρο και τον κινηματογράφο, ο Θόδωρος Έξαρχος εργάστηκε πολύ στο ραδιόφωνο, μετέφρασε θεατρικά έργα και υπήρξε μελετητής του θεάτρου, εκδίδοντας βιβλία για την ιστορία και τους ανθρώπους του. Σημαντικό κεφάλαιο στην καριέρα του ήταν τα εγκυκλοπαιδικά λεξικά ελλήνων ηθοποιών, τα οποία επιμελούνταν επί σειρά ετών («Έλληνες ηθοποιοί – Αναζητώντας τις ρίζες», «Έλληνες ηθοποιοί η γενιά μας»). Επιπλέον, ασχολήθηκε με τα συνδικαλιστικά του κλάδου ως γενικός γραμματέας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, ενώ τα τελευταία χρόνια της ζωής του εξέδωσε και ποίηση, ποιήματα γραμμένα με βαθιά ευαισθησία, με αίσθηση του μέτρου.

Ο Θόδωρος Έξαρχος πέθανε στις 9 Μαΐου 2009.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης