Η αύξηση της περιφέρειας της μέσης μπορεί να σχετίζεται με προβλήματα στη σεξουαλική λειτουργία των ανδρών, σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα. Η ανδρική παχυσαρκία, λοιπόν, φαίνεται ότι όχι μόνο αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων και μεταβολικών διαταραχών, αλλά επίσης ενισχύει τις πιθανότητες εμφάνισης σεξουαλικών δυσλειτουργιών.

Τα ευρήματα δείχνουν πως η παχυσαρκία στους άνδρες, η οποία συνιστά μέρος μιας παγκόσμιας επιδημίας, επηρεάζει σημαντικά την ευεξία και την ποιότητα ζωής τους. Παράλληλα, τονίζεται η αναγκαιότητα το σώμα και οι εκδηλώσεις του να αντιμετωπίζονται από την επιστημονική κοινότητα με πιο ολιστικό τρόπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 400 άνδρες 40-91 ετών, με συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού, όπως είναι η πιο συχνή ούρηση κατά τη διάρκεια τόσο της ημέρας όσο και της νύχτας. Το 37,5% των ανδρών αυτών είχε περιφέρεια μέσης μικρότερη από 36 ίντσες, το 1/3 περίπου κυμαινόταν ανάμεσα στις 36 και τις 40 ίντσες και το 29% είχε περιφέρεια μέσης που ξεπερνούσε τις 40 ίντσες.

Η παχυσαρκία επίσης βρέθηκε να επηρεάζει και τη σεξουαλική υγεία των ανδρών. Πιο συγκεκριμένα, τα 3/4 των ανδρών που είχαν τις μεγαλύτερες περιφέρειες μέσης εμφάνιζαν στυτική δυσλειτουργία, ενώ το 65% αντιμετώπιζε προβλήματα με την εκσπερμάτιση.

Με τη μείωση της παχυσαρκίας, όμως, βρέθηκε να βελτιώνεται η σεξουαλική λειτουργία. Η στυτική δυσλειτουργία αναφέρθηκε μόνο από το 50% των ανδρών με περιφέρεια μέσης 36-40 ίντσες, ενώ, παράλληλα, σε αυτήν την ομάδα μόνο το 40% ανέφερε προβλήματα στην εκσπερμάτιση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στους άνδρες που είχαν τις μικρότερες περιφέρειες, κάτω από 36 ίντσες, τα προβλήματα της στύσης αναφέρθηκαν από το 32% και τα προβλήματα στην εκσπερμάτιση από το 21%.

Βρέθηκε, επίσης, ότι οι άνδρες με περιφέρεια μέσης μεγαλύτερη από 40 ίντσες υπέφεραν περισσότερο από συχνοουρία. Πιο συγκεκριμένα, στην ομάδα αυτή οι 4 στους 10 ανέφεραν ότι ουρούσαν πάνω από 8 φορές ανά 24ωρο, ενώ στις άλλες ομάδες τα ποσοστά της συχνουρίας ήταν σημαντικά χαμηλότερα.

Αν και οι ερευνητές δεν είναι βέβαιοι σχετικά με τον μηχανισμό που συνδέει την παχυσαρκία με τα προβλήματα του ουρογεννητικού συστήματος, θεωρούν ως πιθανούς αιτιολογικούς παράγοντες τις αλλαγές που σχετίζονται με την παχυσαρκία και επηρεάζουν τη ροή του αίματος στη λεκάνη καθώς και τα επίπεδα των ορμονών.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν πως η απώλεια βάρους θα μπορούσε να βελτιώσει τη σεξουαλική υγεία των ανδρών καθώς και την κατάσταση του ουροποιητικού τους συστήματος. Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης τους μάλιστα, μια επιπρόσθετη ερευνητική διαδικασία αποκάλυψε πως ακόμα και μια μικρή μείωση της περιφέρειας της μέσης, της τάξεως των 2 ½ ιντσών, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τόσο τη στυτική δυσλειτουργία όσο και τη συχνοουρία.

Τα παρόντα ευρήματα παρέχουν στους ιατρούς ένα απλό μέσο καθορισμού των ανδρών που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα στη σεξουαλική τους λειτουργία και το ουροποιητικό τους σύστημα. Η μέτρηση της περιφέρειας της μέσης, άλλωστε, είναι εύκολο να εφαρμοστεί, δεν είναι επεμβατική διαδικασία και δεν απαιτεί εκτεταμένες δοκιμασίες.

Οι ερευνητές βρήκαν, παράλληλα, πως η μεγάλη περιφέρεια μέσης σχετιζόταν επίσης με την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, διαβήτη τύπου ΙΙ, υπέρτασης και υψηλής χοληστερόλης. Είναι, λοιπόν, πράγματι πολύ σημαντικό οι άνδρες να διατηρούν ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος, έτσι ώστε να διαφυλάξουν την υγεία, την ευεξία και την ποιότητα ζωής τους.

Πηγή: medicinenet

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ. Παλλαντζάς,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης