Ερευνητές από την ιατρική σχολή της Βοστόνης βρήκαν ότι η φαρμακευτική ουσία γκαμπαπεντίνη, η οποία χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιμετώπιση του νευροπαθητικού πόνου, των κρίσεων και της διπολικής διαταραχής σε μεγαλύτερους σε ηλικία καθώς και σε ηλικιωμένους ασθενείς, φαίνεται να αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης ανοργασμίας ή αποτυχίας των ασθενών να βιώσουν την εμπειρία του οργασμού.

Τα αντιεπιληπτικά φάρμακα έχουν τα γρηγορότερα αυξανόμενα ποσοστά συνταγογράφησης στη γενιά του baby boom, σε αυτούς δηλαδή που γεννήθηκαν ανάμεσα στα έτη 1946 και 1964. Πιο συγκεκριμένα, στους ασθενείς από 44 έως 82 ετών, τα αντιεπιληπτικά χορηγούνται πιο συχνά από τα οπιούχα. Η γκαμπαπεντίνη αποτελεί φάρμακο εκλογής, γιατί οι αντιλαμβανόμενες παρενέργειές της περιορίζονται στην υπνηλία και τη ζάλη, οι οποίες μάλιστα σταδιακά υποχωρούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη στιγμή που το φάρμακο κυκλοφόρησε, το 1993, μόνο 10 περιπτώσεις ανοργασμίας αναφέρθηκαν από νέους ασθενείς κυρίως με μέσο όρο ηλικίας τα 38 έτη. Στην πρόσφατη αυτή μελέτη όμως, 3 από τους 11 ασθενείς που ήταν πάνω από 50 χρόνων υπέφεραν από ανοργασμία. Οι ηλικίες των ασθενών αυτών ήταν 73, 76 και 78.

Οι ερευνητές μάλιστα αναφέρονται και στην περίπτωση μιας 59χρονης γυναίκας που λάμβανε το φάρμακο και υπέφερε από ανοργασμία, την οποία εντόπισαν συνάδελφοί τους από γνωστό ιατρικό κέντρο. Τονίζουν, δε, πως η επίπτωση της ανοργασμίας είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που αναφέρουν οι αρχικές κλινικές δοκιμές της ουσίας. Η ανοργασμία που οφείλεται στην γκαμπαπεντίνη φαίνεται να είναι πιο συχνή σε ηλικιωμένους ασθενείς. Παράλληλα, φαίνεται να είναι και δοσο-εξαρτώμενη, από τη στιγμή που σε κάθε περίπτωση η οργασμική ικανότητα επανήλθε όταν η δόση μειώθηκε ή όταν διακόπηκε η θεραπεία.

Οι ερευνητές παροτρύνουν τους κλινικούς να συζητούν το ζήτημα του οργασμού με τους ασθενείς που είναι σε αγωγή με γκαμπαπεντίνη, έτσι ώστε να γνωρίζουν ότι, ακόμα και εάν η ανοργασμία εμφανιστεί, πρόκειται για μια αναστρέψιμη κατάσταση, η οποία μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να υποχωρήσει με την απλή τροποποίηση της δοσολογίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: medicalnewstoday

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ. Παλλαντζάς,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης
του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης