Οι απαντήσεις στα ερωτήματα έχουν κριτήρια τη σαφήνεια και τη λιτότητα. Αν κάποιος θέλει βιβλιογραφία και παραπομπές, μπορεί να το ζητήσει και θα εξυπηρετηθεί. Αν κάποιος θέλει διάλογο, μπορεί να τον ζητήσει και θα τον έχει.
Το εμβόλιο κατά του HPV προϋποθέτει αποχή από το sex;
Μαρία: Γεια σας, γιατρέ! Είμαι 18 χρόνων και δεν έχω έρθει ακόμα σε σεξουαλική επαφή. Πριν από λίγες μέρες, αποφάσισα να κάνω το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και θα ήθελα να σας ρωτήσω αν είναι αναγκαίο να κάνω αποχή από το σεξ, και αν ναι, για πόσο καιρό. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Κατ’ αρχάς, για να ακριβολογούμε, το εμβόλιο είναι εναντίον του ιού HPV (που ενοχοποιείται για κυτταρικές ανωμαλίες στον τράχηλο της μήτρας) και όχι εναντίον του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Αποχή από σωματική επαφή (όχι μόνον γεννητικών οργάνων) πρέπει να προηγηθεί για έξι μήνες.
Dr ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΠ. ΠΗΧΟΣ MD PhD FRCOG MFFP
Χειρουργός – Γυναικολόγος – Μαιευτήρ
Αριστούχος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας
Γονιμότητα Ζεύγους
Ενδοσκοπική Χειρουργική
Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου
Διαβάστε περισσότερα: www.futurefamily.gr

