Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά από τις σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στην Αλβανία και έγιναν αισθητές σε πολλές πόλεις της χώρας, ιδίως στα Τίρανα και στο Δυρράχιο, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός στους κατοίκους.

Η υπουργός Υγείας Ογκέρτα Μαναστιρλίου ανέφερε ότι 68 άνθρωποι περιθάλπηκαν για μικροτραυματισμούς. Οι περισσότεροι τραυματίστηκαν καθώς έτρεχαν πανικόβλητοι για να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε μια ακτίνα τουλάχιστον 250 χιλιομέτρων και ήταν «ο ισχυρότερος των τελευταίων 20-30 ετών στην Αλβανία», σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.Στην περιοχή των Τιράνων, 48 σπίτια και τρεις πολυκατοικίες υπέστησαν ρωγμές, ενώ στην περιοχή του Δυρραχίου 42 σπίτια και τέσσερις πολυκατοικίες υπέστησαν ζημιές, δήλωσε η υπουργός Άμυνας Όλτα Τσάκα σε μια συνέντευξη Τύπου. Είκοσι κτήρια υπέστησαν ζημιές σε άλλες περιοχές.

«Το σημαντικότερο είναι ότι δεν υπήρχε απώλεια ανθρώπινης ζωής» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Τσάκα ανέφερε ότι δεν σημειώθηκαν ζημιές σε πετρελαιοπηγές, αναφερόμενη στην περιοχή πετρελαιοπηγών Φίερ.

Ο Αλβανός πρόεδρος Ιλίρ Μέτα, σύμφωνα με τον ιστότοπο AlbaniaDailyNews, πήγε στο Δυρράχιο για να ενημερωθεί για την κατάσταση και ζήτησε από τους πολίτες να επιδείξουν ψυχραιμία.

Στα Τίρανα και στο Δυρράχιο στα σουπερμάρκετ, τα προϊόντα έπεσαν από τα ράφια και σκόρπισαν στο πάτωμα. Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι είδε σταθμευμένα αυτοκίνητα που είχαν υποστεί ζημιές, καθώς έπεσαν επάνω τους τούβλα από την πρόσοψη ενός κτηρίου.

Στο πανεπιστήμιο, ζημιές έχει υποστεί το κτήριο που στεγάζει το τμήμα Γεωλογίας.

«Όλοι οι γείτονες μας βγήκαν έξω ουρλιάζοντας. Ευτυχώς δεν διήρκεσε πολύ – περίπου 20 δευτερόλεπτα…Δεν θυμάμαι πιο ισχυρό σεισμό από αυτόν», δήλωσε στο Reuters ένας συνταξιούχος στο Τίρανα, ο 67χρονος Ατζίμ.

Το υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του επισημαίνει πως σε ορισμένα σχολεία υπάρχουν ρωγμές αλλά τα μαθήματα θα συνεχισθούν κανονικά την Δευτέρα.

 

Δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στην Αλβανία. Σύμφωνα με τη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο πρώτος είχε μέγεθος 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ενώ το εστιακό βάθος του ήταν 10 χιλιόμετρα. Η δεύτερη σεισμική δόνηση έγινε στις 17.04 ώρα Ελλάδας και ήταν μεγέθους 5 Ρίχτερ. Μέχρι τις 20:00 οι μετασεισμοί έφταναν την ένταση των 4,7 Ρίχτερ.

Ωστόσο το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο αναφέρει ότι οι δονήσεις είχαν μέγεθος 5,6 και 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. 

Οι δονήσεις συνεχίστηκαν με μία ισχυρή μετασεισμική ακολουθία.

 

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα που βρίσκεται στην Γερμανία καθ’ οδόν για την σύνοδο του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη αναμένεται να επιστρέψει στην Αλβανία, αναφέρει ο Τύπος

Οι σεισμικές δονήσεις ήταν οι πιο ισχυρές τα τελευταία 20-30 χρόνια υπογραμμίζουν τα αλβανικά ΜΜΕ.

Ρωγμές έχουν επίσης αναφερθεί σε κτήρια στο λιμάνι του Δυρραχίου.

Σε πολλές συνοικίες των Τιράνων, αλλά και σε άλλες πόλεις και χωριά, διακόπηκαν η ηλεκτροδότηση και οι τηλεπικοινωνίες.

Oι σεισμοί έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί και στην Ελλάδα σε κοντινές περιοχές και ιδιαίτερα σε περιοχές της Ηπείρου. 

Ιδιαίτερα αισθητοί έγιναν και στην Κέρκυρα. Αυτή την ώρα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων Ανδρέας Ρίζος «η Πυροσβεστική προβαίνει σε ελέγχους στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας και στο βόρειο συγκρότημα του νησιού». Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές στο νησί. 

Όπως δείχνει ο χάρτης του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου οι σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές σε Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα. Επίσης, στα Σκόπια αλλά και τις γειτονικές περιοχές της Ιταλίας

Ο δεύτερος σεισμός- Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός ήταν 5 Ρίχτερ

 

Ο πρώτος σεισμός

Οι πολίτες βγήκαν στους δρόμους μετά τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις

Ο κόσμος αναστατώθηκε και βγήκε στους δρόμους

Συμπαράσταση ΥΠΕΞ στην Αλβανία για τον σεισμό

Τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών, με μία ανάρτηση στο λογαριασμό του στο twitter, στο λαό και την κυβέρνηση της Αλβανίας που δοκιμάζονται από τον σεισμό που έπληξε τη χώρα.

Παράλληλα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έχει εκφράσει την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να συνδράμει τις αλβανικές αρχές στην αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης