Ζιλμπέρτο Σίλβα: «Το ποδόσφαιρο είναι ένα υπέροχο σχολείο ζωής»

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2022, 20:34
Ζιλμπέρτο Σίλβα: «Το ποδόσφαιρο είναι ένα υπέροχο σχολείο ζωής»

«Αν δεις όλα τα πράγματα που μπορείς να μάθεις από το ποδόσφαιρο, τότε θα διαπιστώσεις ότι είναι ένα υπέροχο σχολείο ζωής».

Λόγια -ανάμεσα σε άλλα- του Ζιλμπέρτο Σίλβα, παγκόσμιου πρωταθλητή με τη Βραζιλία το 2002, νικητή δύο Κυπέλλων Συνομοσπονδιών και ενός Κόπα Αμέρικα με τη χώρα του, αυτό μάλιστα ως αρχηγός, ο οποίος αγωνίστηκε με τον Παναθηναϊκό από το 2008 έως το 2011, φτάνοντας στην Αθήνα στις 17 Ιουλίου 2018 και παίζοντας το τελευταίο του παιχνίδι στις 25 Μαΐου, στη νίκη (2-0) εναντίον της ΑΕΚ.

Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα έστειλε το δικό του μήνυμα, μέσω του Football Unites the World, ένα παγκόσμιο κίνημα που στοχεύει, μέσω σπουδαίων αστέρων της μπάλας, να εμπνεύσει τους ανθρώπους και να επιφέρει ενότητα και ανάπτυξη μέσω του ποδοσφαίρου.

Αυτοί οι άσοι μοιράζονται τις ιστορίες τους για το πώς το ποδόσφαιρο ένωσε τις χώρες τους σε δύσκολες στιγμές.

«Έχουν περάσει 20 χρόνια τώρα», είπε ο πρώην αμυντικός μέσος, ο οποίος ξεκίνησε και τους επτά αγώνες της Βραζιλίας στην διοργάνωση του 2002, στο πρώτο από τρία Παγκόσμια Κύπελλα που αγωνίστηκε. «Ο χρόνος κυλά και υπάρχουν πολλές αναμνήσεις που έρχονται στο μυαλό μου κάθε μέρα. Είναι μέρος της ζωής μου να ανατρέχω σε αυτά, να ανοίγω...διαμερίσματα στο μυαλό μου και να ξετυλίγω πράγματα, εικόνες, μηνύματα και στιγμές με τις οποίες η ζωή μου άλλαξε εντελώς. Άλλαξε τελείως τον τρόπο που βλέπω το ποδόσφαιρο. Η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου μου έδωσε πολύ μεγαλύτερη ευθύνη όσον αφορά το τι κάνω στο ποδόσφαιρο, το τι συνεισφέρω, για όσα μπορώ να πω», πρόσθεσε ο Βραζιλιάνος, ο οποίος είχε 93 συμμετοχές και σημείωσε τρία γκολ στα δέκα χρόνια του στην εθνική ομάδα.

«Αυτό συμβαίνει γιατί έχεις κάνει κάτι ξεχωριστό και γίνεσαι κάποιου είδους πρεσβευτής του παιχνιδιού. Εμπνέεις τους ανθρώπους, τις νεότερες γενιές, και τους δίνεις το καλύτερο δυνατό παράδειγμα, ώστε να μπορούν να πάνε και να είναι οι καλύτεροι σε ό,τι κι αν αποφασίσουν να κάνουν. Πρέπει να αναλάβουμε αυτήν την ευθύνη. Είναι καθήκον μας».

Ο Ζιλμπέρτο, ο οποίος βρήκε διέξοδο από τη φτώχεια χάρη στο ποδόσφαιρο, συνεχίζει μιλώντας για το τι έχει να προσφέρει το παιχνίδι:

«Το ποδόσφαιρο είναι μια φανταστική πλατφόρμα για να φέρνεις ανθρώπους κοντά, να συναντάς και να μιλάς με άλλους, να αναπτύσσεις την ψυχική σου δύναμη γιατί πρέπει να περάσεις από μια πολύ δύσκολη διαδικασία για να γίνεις ποδοσφαιριστής. Γι' αυτό έλεγα πάντα ότι εάν δεις όλα τα πράγματα που μπορείς να μάθεις από το ποδόσφαιρο, τότε θα διαπιστώσεις ότι είναι ένα υπέροχο σχολείο ζωής. Είχα την τύχη να πάω σε αυτό το σχολείο για 20 χρόνια».

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2022, 20:36