Περίπου δυο ώρες διήρκησε η συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ο Ρόμπερτ Παλίκουτσα στην αίθουσα συνεντεύξεων του «Κλεάνθης Βικελίδης» στους ρεπόρτερ που καλύπτουν το ρεπορτάζ του Άρη. Ο τεχνικός διευθυντής του συλλόγου μίλησε για όλους και για όλα: για την απόφαση παραμονής του Απόστολου Τερζή στην τεχνική ηγεσία, για το ξεκαθάρισμα του ρόστερ, για τις μεταγραφές που θα γίνουν το καλοκαίρι και το πλάνο που ο ίδιος ακολουθεί, για τις επαφές με προπονητές και ποδοσφαιριστές, για το τι πήγε λάθος στη σεζόν που ολοκληρώθηκε, ακόμα και για το κομμάτι της διαιτησίας.

«Βλέπω ότι στον Άρη υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι εργάζονται με αφοσίωση και πάθος σε όλα τα πόστα, αλλά σε όλους τους τομείς χρειάζονται παρεμβάσεις και ενίσχυση του κλαμπ. Πρέπει να γίνει πιο επαγγελματικό σε όλα τα επίπεδα. Έχω δει αρκετά παιχνίδια των ακαδημιών και υπάρχουν μεγάλα ταλέντα και πάνω σ’ αυτά θέλουμε να δουλέψουμε και να επενδύσουμε. Υπάρχει, για παράδειγμα, ένα παιδί 15 ετών, στο οποίο κάναμε πρόταση για επαγγελματικό συμβόλαιο, δεν πήραμε απάντηση γιατί προφανώς δεν έχει πειστεί από το περιβάλλον. Εστιάζω στο περιβάλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά την ομάδα, και πριν έρθω στην ομάδα είχα δει αρκετά παιχνίδια. Είδα ότι υπάρχει ρόστερ με ποιότητα, αλλά και με πολλά ζητήματα. Ένα από αυτά το είδαμε στο τελευταίο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό και μας κόστισε. Κάποιοι ποδοσφαιριστές δεν ακολουθούν τους κανόνες κι αυτό δεν συνέβη για πρώτη φορά, αλλά κρατάει σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Είδατε τη διαφωνία που υπήρξε για το ποιος θα εκτελέσει το πέναλτι. Η ομάδα έχει τεράστιο ζήτημα πειθαρχίας κι αυτό θα πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να αλλάξει νοοτροπία, γιατί σαν ομάδα υπάρχει η ποιότητα για την πρώτη τετράδα. Θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι που η ομάδα εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο Conference League, αν και το ρόστερ που διαθέτει ήταν για περισσότερα πράγματα σε σχέση με την ποιότητα που διαθέτει» είπε στην αρχική τοποθέτησή του ο Παλίκουτσα.

Για την παραμονή του Τερζή στον πάγκο της ομάδας ως πρώτος προπονητής, αλλά και τις συζητήσεις που είχε με άλλους, ο 44χρονος Κροάτης τόνισε: «Η απόφαση ήταν σε συνεννόηση με τον πρόεδρο και ήταν κοινή. Έχω παρακολουθήσει τις προπονήσεις του, ο οποίος είναι άνθρωπος που δουλεύει με πάθος και αφοσίωση. Μίλησα με τους παίκτες, οι οποίοι μου είπαν καλά λόγια για την προπόνηση που κάνει, αλλά και την ανάλυση των αντιπάλων, όπως και τον τρόπο προσέγγισής τους. Έκανα και τη δική μου έρευνα κι έτσι πήραμε την απόφαση να δώσουμε στον κ. Τερζή την ευκαιρία να ξεκινήσει από την αρχή. Θα του δώσουμε όλα τα εχέγγυα. Θα προστεθούν άτομα στο τεχνικό τιμ. Θέλω να το εκσυγχρονίσουμε. Θεωρώ ο κύριος Τερζής ότι άξιζε την ευκαιρία. Είχαμε τρεις προπονητές στη διάρκεια της σεζόν και η ομάδα τερμάτισε 5η. Αυτό δείχνει κάτι. Στα προηγούμενα χρόνια, ο πρόεδρος έκανε μεγάλη επένδυση σε προπονητές, αλλά στο τέλος η ομάδα δεν είχε την επιθυμητή πρόοδο. Οπότε η απόφαση μας είναι τα χρήματα αυτά να επενδυθούν στην ομάδα. Το μπάτζετ θα είναι στα ίδια επίπεδα και υπάρχει η διαβεβαίωση από τον πρόεδρο ότι, αν χρειαστεί, θα αυξηθεί. Και, ναι, είναι αλήθεια ότι συζήτησα με προπονητές και συνεχίζω να το κάνω, όπως μιλάω με τεχνικούς διευθυντές. Όταν θέλω να πάρω πληροφορίες για παίκτες που με ενδιαφέρουν, θα επικοινωνήσω με τον προπονητή του. Με τον (σ.σ. Στάνιμιρ) Στοΐλοφ μίλησα για έναν παίκτη που μας ενδιαφέρει από τη Βουλγαρία. Ο (σ.σ. Ρόμπερτ) Προσινέτσκι είναι ένας θρύλος στην Κροατία κι όντως μίλησα μαζί του για τον ίδιο λόγο. Μόλις κυκλοφόρησαν αυτά, δημιουργήθηκαν εικασίες ότι μιλάω με προπονητές για τον Άρη. Δεν μίλησα με κανέναν προπονητή για να τον υπογράψω στον Άρη. Μιλάω και με προπονητές από την Ισπανία, την Ολλανδία, τη Γερμανία για παίκτες, με τους οποίους είτε είχαν συνεργαστεί οι ίδιοι είτε εγώ. Θα έχουμε τουλάχιστον δύο νέα πρόσωπα για να πλαισιώσουν τον Τερζή. Ο Τάσος Θέος κάνει εξαιρετική δουλειά στην Κ19 στην Εθνική. Δεν έχω μιλήσει μαζί του. Έχουμε προχωρήσει σε επαφές και θα καταλήξουμε στις επόμενες ημέρες».

Στη συνέχεια, ο Ρόμπερτ Παλίκουτσα αναφέρθηκε στις αλλαγές που χρειάζονται να γίνουν στο ρόστερ του Άρη, λέγοντας: «Δεν μου αρέσει να μιλάω με αριθμούς. Το σίγουρο είναι ότι θα αλλάξουμε παραπάνω από το 1/3 της ομάδας και σε όλες τις θέσεις. Στη θέση του τερματοφύλακα, στην άμυνα, στο κέντρο, στην επίθεση. Μπορεί κάποιοι που δεν τελείωσαν καλά τη σεζόν να έρθουν στην προετοιμασία και να πείσουν, αλλά και το αντίθετο. Από τον Σεπτέμβριο θα μπορούμε να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και συνέχισε κάνοντας μεμονωμένες αναφορές σε κάποιους ποδοσφαιριστές: «Η φιλοσοφία μας είναι να δημιουργήσουμε μια ομάδα με ισορροπία. Θέλω να παίζει επιθετικό και κυριαρχικό ποδόσφαιρο. Η φετινή ομάδα είχε ποιότητα, αλλά χρειάζονται και παίκτες με ηγετικά χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα είναι ο (σ.σ. Βλάντιμιρ) Νταρίντα. Θέλουμε τέτοιους παίκτες, πάνω στους οποίους θα χτίσουμε την ομάδα. Συνολικά όμως θέλουμε “πεινασμένους” και αφοσιωμένους ποδοσφαιριστές, όπως συνέβη φέτος με τον Λούις Πάλμα, ο οποίος παρουσίασε μεγάλη εξέλιξη. Ο Πάλμα έκανε καλή σεζόν και ειδικά στο τελευταίο διάστημα, όπου παρουσίασε μεγάλη πρόοδο. Υπάρχει ενδιαφέρον και από ομάδες της Αμερικής, οι οποίοι είναι πανίσχυρες οικονομικά. Είναι δεδομένο ότι όλοι θέλουμε να παρθεί η σωστή απόφαση και προφανώς θα παίξει ρόλο και το τι θέλει ο παίκτης. Δεν είναι ακόμη ένας φτασμένος ποδοσφαιριστής, αλλά έχει περιθώρια βελτίωσης. Εμείς έχουμε συγκεκριμένες απαιτήσεις και δεν θα τον ξεπουλήσουμε. Μόνο αν έρθει πρόταση στα δικά μας δεδομένα, θα μπούμε σε διαδικασία συζήτησης. Αν έρθει έχει καλώς, αν όχι θα μείνει στην ομάδα. Δεν είμαστε σε φάση που θα τελειώσει σήμερα ή αύριο η μεταγραφή του. Κι αυτοί οι παίκτες είναι απαραίτητοι. Θέλουμε να φτιάξουμε μια ομάδα, η οποία θα χαρακτηρίζεται από ομαδικό πνεύμα και πάνω σ’ αυτό θα δουλέψουμε. Υπάρχουν παίκτες, των οποίων τα συμβόλαια λήγουν και δεν θα ανανεωθούν, άλλοι που θέλουν να μείνουν και είμαστε σε συζητήσεις μαζί τους, αλλά και αυτοί που έχουν συμβόλαια, αλλά δεν τους υπολογίζουμε και ήδη τους έχω ενημερώσει ότι το μέλλον τους δεν είναι εδώ. Αυτό είναι το πλάνο μας, το οποίο έχει διάρκεια τριών χρόνων. Η προετοιμασία μας θα αρχίσει στις 12 Ιουνίου για να δουλέψουμε πάνω σε όλους τους τομείς. Σε ό,τι αφορά τον (σ.σ. Αμπουμπακάρ) Καμαρά, υπάρχει ο όρος για την αγορά του, αλλά δεν θα κάνουμε χρήση. Δεν θα κρατήσουμε τον Καμαρά, αλλά θα προσπαθήσουμε να βρούμε έναν καλύτερο ποιοτικά ποδοσφαιριστή και με λιγότερα χρήματα. Αυτή τη στιγμή μιλάω και παρακολουθώ περίπου 30 παίκτες. Ναι, αν μπορούσα, θα έπαιρνα τον Τόμο Μπάσιτς από τη Λάτσιο, αλλά αυτό το σενάριο δεν είναι και τόσο ρεαλιστικό».

Στην κουβέντα μπήκε και το θέμα της ελληνοποίησης του Άρη, είτε με μεταγραφές παικτών είτε με προώθηση παιδιών από την Κ19. Κι ο πρώην τεχνικός διευθυντής της Νυρεμβέργης σχολίασε: «Πρέπει να αποκτήσουμε Έλληνες παίκτες. Αυτό θα επιδιώξουμε τόσο τώρα, όσο και τον Δεκέμβρη, παράλληλα με την ανάδειξη παικτών από τις ακαδημίες μας. Ο Άρης είναι μια μεγάλη ομάδα, μια ελληνική ομάδα, η οποία θέλουμε να έχει το ελληνικό στοιχείο, αλλά αυτό εξαρτάται και από τους ίδιους τους παίκτες. Αυτή τη στιγμή μιλάω με δύο Έλληνες παίκτες. Είναι σημαντικό, όταν προσεγγίζεις έναν Έλληνα παίκτη, να καταλάβεις αν ο Άρης είναι η πρώτη επιλογή τους. Αν διαπιστώσεις ότι δεν είναι, είναι προτιμότερο να κοιτάξουμε αλλού. Οι δύο παίκτες που πήγαν στον Παναθηναϊκό (σ.σ. Γιώργος Καρακασίδης και Χρήστος Χατζηιωάννου) πήραν την απόφασή τους και τους εύχομαι καλή επιτυχία. Ελπίζω να έχουν πάρει τη σωστή απόφαση. Σε ό,τι αφορά τον Κωνσταντίνο Χρυσόπουλο που είναι στον Ολυμπιακό, θα επιστρέψει σε μας. Έχω σχηματίσει θετική άποψη και ανυπομονώ να τον δω από κοντά. Επιπλέον, είμαι σε συζητήσεις με δύο παίκτες από την ομάδα, ώστε να ανανεώσουμε τα συμβόλαιά τους. Θέλω να τους κρατήσουμε λόγω χαρακτηριστικών και νοοτροπίας, αλλά δεν θα ήθελα να πω τα ονόματά τους».

Για πέμπτη συνεχόμενη σεζόν – ρεκόρ στην ιστορία του – ο Άρης θα συμμετάσχει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, με την ελπίδα πως αυτή τη φορά θα καταφέρει να βρεθεί στους ομίλους του Conference League. Ο 44χρονος τεχνικός διευθυντής ανέφερε σχετικά: «Προφανώς θα εστιάσουμε στους ευρωπαϊκούς αγώνες, κοιτάζοντας την κάθε φάση ξεχωριστά. Θα είναι μια μεγάλη προετοιμασία, την οποία θα χωρίσουμε σε δύο κομμάτια. Ενδεχομένως να μην προλάβουν να έρθουν όλοι οι παίκτες. Με όλους τους παίκτες θα έχω δια ζώσης συζητήσεις και θα τους ξεκαθαρίσω ότι η Ευρώπη θα είναι το πρώτο πράγμα που θα έχουμε στο μυαλό μας. Συνήθως οι ομάδες έχουν έτοιμα τα ρόστερ τους την 1η Σεπτεμβρίου. Είπα ότι σε όλο το διάστημα της προετοιμασίας θα δουλέψουμε, ούτως ώστε να αποκτήσει η ομάδα το ομαδικό πνεύμα. Δεν μου αρέσει να στέκομαι σε μεγάλους στόχους. Όλοι θέλουν να βρεθούν στους ομίλους. Αν το καταφέρουμε, θα συμβάλλουμε σημαντικά και στα οικονομικά της εταιρίας, γιατί θα εξασφαλίσει περισσότερα έσοδα. Θα αποκτήσουμε τη δυνατότητα μεγαλύτερων επενδύσεων τόσο σε έμψυχο δυναμικό όσο και σε εγκαταστάσεις. Δεν θα έχουμε την πολυτέλεια να κοιτάξουμε πιο μακριά από αυτό που θα έχουμε μπροστά μας. Πρώτα κάνεις το πρώτο βήμα και μετά πηγαίνεις στο δεύτερο».

Κλείνοντας, ο Ρόμπερτ Παλίκουτσα μίλησε και για το κομμάτι της διαιτησίας: «Δεν ξέρω τι έχει συμβεί με τους διαιτητές στα τελευταία πέντε χρόνια. Ίσως χρειάζεται να γίνει μια επαναπροσέγγιση στο θέμα των διαιτητών. Ίσως δεν πρέπει να είμαστε τόσο επιθετικοί και να δείξουμε μεγαλύτερο σεβασμό. Υπήρξαν παιχνίδια που είχα διαφωνίες. Το ότι καταλήξαμε στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας δεν ήταν συνέπεια των διαιτητικών λαθών. Αν δούμε όλα τα παιχνίδια, θα διαπιστώσουμε ότι πολλά γκολ που δεχθήκαμε ήταν αποτέλεσμα ατομικών λαθών και έλλειψης συγκέντρωσης».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης