Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος 

Με την κατάθεση του ισχυρού άνδρα της ΑΕΚ Δημήτρη Μελισσανίδη συνεχίστηκε σήμερα, Δευτέρα, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών η δίκη για τους στημένους αγώνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στο ποδόσφαιρο πάντα υπήρχε εύνοια από τη διαιτησία και τις αρχές, αλλά από το 2010 και μετά τα πράγματα είχαν πάρει τέτοια τροπή που δεν μπορούσε να ελέγξει κανείς. Μόνο μια ομάδα είχε εύνοια, ήταν ο Ολυμπιακός. Είναι η εποχή που ήταν στην ΕΠΟ ο κ. Σαρρής (σ.σ πρόεδρος της ΕΠΟ τη διετία 2012-2014) και οι συνεργάτες του».

«Υπήρχε ένα μπλοκ στην ΕΠΟ που εξυπηρετούσε τα συμφέροντα μιας ομάδας. Έλεγχε τους δύο βασικούς πυλώνες. Τη διαιτησία και τα δικαιοδοτικά όργανα. Είχε ομάδα μέσα στην ΕΠΟ υπό την ηγεσία του κ. Σαρρή» ανέφερε ο μάρτυρας, ο οποίος διευκρίνισε ότι τις γνώσεις τις έχει από την ενασχόληση με το ποδόσφαιρο εδώ και 40 χρόνια. Όμως, όπως είπε, την ΑΕΚ διευθύνει από το 2013 και πως είναι αντιπρόεδρος της θυγατρικής εταιρείας της ομάδας που έχει αναλάβει την ανέγερση του γηπέδου της.

Και συμπλήρωσε ο μάρτυρας:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εκείνη την εποχή ο Ολυμπιακός έλεγχε τους δύο πυλώνες, τη διαιτησία και τα δικαιοδοτικά όργανα. Όταν έρχεται πόρισμα του κυρίου Κορέα και η ΕΠΟ δεν έκανε τίποτα, τα λέει όλα. Ένα τσουβάλι κασέτες και δεν έκανε τίποτα. Τι άλλο να πω εγώ…».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον τότε αρχιδιαιτητή Ζωγράφο, ο οποίος είχε τραυματιστεί και μάλιστα είχε κατηγορηθεί ο μάρτυρας.

«Δεν ήταν τίποτα. Άνεργος, ταξιτζής ήταν νομίζω, τίποτα». 

«Όταν ήταν αρχιδιαιτητής, κάποιοι τον χτύπησαν και βρέθηκε στο νοσοκομείο. Μόλις σταμάτησε τον χρησιμοποίησαν και τον έκαναν πρόεδρο της ΚΕΔ. Έγινε πρόεδρος επί Σαρρή ο Ζωγράφος όχι επί Πιλάβιου. Την ημέρα που έγινε το ατύχημα δεν ειδοποίησε ούτε την αστυνομία, ούτε την εισαγγελία, αλλά μόνο τον πρόεδρο του Ολυμπιακού και τον Σαρρή και αυτοί οι δύο ήταν που πήγαν στο νοσοκομείο. Αυτό για μένα λέει πολλά».

Πρόεδρος: Γιατί αναφέρεστε στον Ζωγράφο;

Μελισσανίδης: Γιατί αυτός έκανε τα πάντα. Ήταν ο αρχιμάγειρας. Αυτός τα διοργάνωνε όλα. Έβλεπα τις διαιτησίες. Ποιον διαιτητή έβαζε. Δεν είμαι χθεσινός στον χώρο. 40 χρόνια είμαι στο Ποδόσφαιρο. Μπορώ να καταλάβω τι συνέβαινε. Τον Νοέμβριο μήνα έβγαινε ο πρωταθλητής. Τι ψάχνουμε, το κόκκινο φασόλι;

«Δεν ξέρω για τους πίνακες. Ζούσα και ζω το ποδόσφαιρο. Καταλαβαίνω τι γινόταν. Αυτό σας καταθέτω. Ο κάθε διαιτητής πάει με τον ισχυρό. Δεν το ξέρετε; Πάντα γίνεται αυτό. Δεν αλλάζει τίποτα» ανέφερε σε άλλο σημείο της κατάθεσής του.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον αγώνα Ολυμπιακός-Βέροια, που έληξε 3-0 και στον οποίο ο ίδιος κατέθεσε στον ανακριτή για τα όσα του είχαν πει ο τότε προπονητής της Βέροιας και ο τότε ποδοσφαιριστής της Βέροιας και μετέπειτα της ΑΕΚ Γεωργέας.

Ανέφερε σχετικά:

«Ένας ποδοσφαιριστής, ο Γεωργέας. Έπαιζε στην ΑΕΚ και μετά πήγε στη Βέροια. Ένας αθλητής με ήθος και αρχές. Μόλις ξαναγύρισε στην ΑΕΚ, τον είδα και μου είπε για τον αγώνα της Βέροιας με τον Ολυμπιακό: “Πρόεδρε, ντρέπομαι που είμαι ποδοσφαιριστής. Μπήκαν στα αποδυτήρια και μας είπαν να κάτσουμε να χάσουμε και είπα στον προπονητή να με βγάλει έξω”. Μου τα είπε και ο Καλαϊτζίδης. Όλη η Ελλάδα τα ξέρει, υπάρχει ένα τσουβάλι της ΕΥΠ».

Επίσης ο μάρτυρας κατέθεσε ότι για τον ίδιο αγώνα τού είχε μιλήσει και ο τότε προπονητής της Βέροιας Καλαϊτζίδης. Ανέφερε σχετικά: «Ο Καλαϊτζίδης μού είπε ότι “Φοβάμαι, με απειλούν”. Σε εκείνο το παιχνίδι έγινε αυτό, στο ημίχρονο βγήκα έξω, μπήκαν αυτοί και τελικά έγινε αυτό που είπαν, έκατσαν και έχασαν. Δεν τα έβγαλα από το κεφάλι μου, ο Καλαϊτζίδης μού τα είπε. Δεν μου είπε ποιος τον απείλησε, του είπα να πάει να τα πει στη δικαιοσύνη. Τον έπαιρνε τηλέφωνο ο πρόεδρος της Βέροιας, εκείνος με το σούπερ μάρκετ. Ο Καλαϊτζίδης αντέδρασε, δεν του έκανε το χατίρι, βγήκε έξω. Ο Αρβανιτίδης ήταν. Του είπα ότι αν σε απειλήσουν ξανά να μου το πεις και θα κοιτάξω να σε προστατέψω. {…} Μέσω κοινού φίλου και λόγω κοινής καταγωγής είχα γνωριστεί μαζί του. Από τη πρώτη στιγμή τού είπα να πάει σε αστυνομία και εισαγγελέα».

Επεισόδιο με την πρόεδρο του δικαστηρίου

Επεισόδιο σημειώθηκε ανάμεσα στην πρόεδρο του δικαστηρίου με τις επίμονες ερωτήσεις της, για να πάρει την απάντηση του μάρτυρα:

«Λέω τη γνώμη μου… Οι ερωτήσεις σας, δεν με αφήνετε να πω αυτό που θέλω. Ποιον σκρινάρετε».

«Ήταν όλα μιλημένα»

Εισαγγελέας: Γνωρίζετε πράξεις προέδρου Ολυμπιακού ή και άλλων ανθρώπων πως έκαναν παρέμβαση στο ποδόσφαιρο;

Μελισσανίδης: Όχι, δεν γνωρίζω. Ό,τι άκουσα από τις κασέτες.

Εισαγγελέας: Γνωρίζετε πραγματικά περιστατικά που να δείχνουν πως ο Ολυμπιακός είτε διά του προέδρου, είτε διά άλλου προσώπου έλεγχε τα πάντα;

Μελισσανίδης: Έβλεπα πως ο Ολυμπιακός είχε έναν έλεγχο της διαιτησίας και φαινόταν πως έβγαινε πρωταθλητής από τον Νοέμβριο. Προσωπικά δεν γνωρίζω κάτι. Το μόνο που είχα ακούσει είναι πως όποιες ενώσεις δεν ήταν προσκείμενες στην ΕΠΟ οι διαιτητές πήγαιναν στο ψυγείο. Υπήρξε το πόρισμα του κυρίου Κορέα και τα δικαιοπρακτικά όργανα (σ.σ. η ΕΠΟ) δεν έκανε τίποτα. Εμένα κάθε τρεις και λίγο με πήγαιναν για να με τιμωρήσει η ΕΠΟ. Ήταν φως φανάρι. Ήταν όλα μιλημένα. Με το σύστημα Σαρρής έκανε ό,τι έκανε προς όφελος μιας ομάδας. Έλεγχε τη διαιτησία και τα δικαιοδοτικά όργανα. Αυτό τα λέει όλα.

Ο εισαγγελέας της Έδρας ρώτησε τον ισχυρό άνδρα της ΑΕΚ και για τον αγώνα κυπέλλου της ομάδας του με τον Ολυμπιακό, για πέναλτι που δεν καταλογίστηκε.

Για τον ίδιο αγώνα έχει καταθέσει και ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού Γιάννης Αλαφούζος.

«Ήταν καθαρό πέναλτι και το έπνιξαν οι διαιτητές γιατί ήταν μιλημένοι. Όλη η Ελλάδα το είδε».

«Φιλιππινέζα ο Σαρρής»

Αναφερόμενος στον κατηγορούμενο πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ Γ. Σαρρή, ο μάρτυρας είπε:

«Ο Σαρρής ήταν ένας καλός άνθρωπος, έντιμος και ήταν και Φιλιππινέζα της ΕΠΟ. Έντιμος, καλός, αλλά Φιλιππινέζα. Δεν είναι κακό να είναι Φιλιππινέζα».

Για να συμπληρώσει σε άλλο σημείο της κατάθεσής του:

«Ούτε άγιος είμαι, ούτε ψάλτης στην Εκκλησία, αλλά εκείνη την εποχή γίνονταν όργια».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο συνήγορος υπεράσπισης του ισχυρού άνδρα του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη, κ. Δημακόπουλος, δεν έκανε καμία ερώτηση προς τον μάρτυρα σχετικά με τα όσα υποστήριξε ο κ. Μελισσανίδης για την εύνοια της ΕΠΟ στην ερυθρόλευκη ομάδα.

Αρκέστηκε μόνο στο τέλος της κατάθεσης του μάρτυρα να σχολιάσει πως ο τέταρτος διαιτητής του αγώνα κυπέλλου ΑΕΚ-Ολυμπιακός για το πέναλτι που δεν είδαν είναι στην ηγεσία του αρμοδίου οργάνου διαιτησίας, της ΚΕΔ. 

Σάββας: «Με απείλησαν ότι θα βρεθώ στο χαντάκι»

Η δίκη ξεκίνησε με τις ερωτήσεις συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων προς τον προηγούμενο μάρτυρα, το πρώην μέλος της ΕΠΟ Χρήστο Σάββα, ο οποίος κατονόμασε μέλη της ομάδας που υποστήριξε ότι «λυμαίνεται το Ποδόσφαιρο επί 25 χρόνια».

Αναφερόμενος στην επίδικη κατάρτιση του πίνακα διαιτητών της σεζόν 2012-2013, ανέφερε:

«Παρασκηνιακά συμμετείχε ο κ. Κουρίδης. Ο κ. Σαρρής (σ.σ. τότε πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας-ΚΕΔ και μετέπειτα πρόεδρος της ΕΠΟ) είπε ότι δεν συμμετείχε αυτός, αλλά τους πίνακες συνέταξαν οι (σ.σ. τρεις κατηγορούμενοι τους οποίους κατονόμασε ο μάρτυρας)». 

Πρόεδρος: Υπονοούσε ή είπε; Διαφέρει, κύριε μάρτυρα…

Σάββας: Εκείνα που συνέβαιναν όλα τα χρόνια στην ΕΠΟ. Η συγκεκριμένη ομάδα έφτιαξε τους πίνακες.

Σε άλλο σημείο είπε ο Χρ. Σάββας:

«Από αυτήν την ομάδα έχω δεχθεί απειλές και ότι θα βρεθώ στο χαντάκι αν δεν έπαιρνα πίσω την κατάθεσή μου. Ο κ. Σαρρής ήταν στην ομάδα. Η ομάδα έχει και άλλα μέλη που δεν είναι εδώ. Τα αναφέρω σήμερα γιατί θεωρώ ότι θα πρέπει να πω κάποια πράγματα, γιατί με την πρώτη μου κατάθεση θεωρήθηκε ότι εγώ έχει ξεχάσει όλα όσα έχω υποστεί. Όλοι συμμετείχαν 25 χρόνια».

Πρόεδρος: Ποιος σας απείλησε;

Σάββας: Ο κ. Σαρρής, όταν ήρθε στην Κοζάνη. Οι υπόλοιποι ήταν στην ομάδα. Έχω την πληροφόρηση ότι αυτοί ήταν στην ομάδα. Το υποθέτω γιατί ξέρω ότι ήταν στην ομάδα. Αυτή η ομάδα κυβερνούσε 10 15 χρόνια.…Έχουν γίνει πάρα πολλά και στη δική μου περίπτωση. Δεν μπορώ να αναφέρω ονόματα. Κάποιοι άλλοι μου είπαν και ξέρω γεγονότα. Ήταν πολλά τα γεγονότα αλλά δεν μπορώ να τα αποδείξω γιατί θα πρέπει να χρησιμοποιήσω ονόματα που δεν θέλω.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη με τις καταθέσεις του μεγαλομετόχου του Παναθηναϊκού Γιάννη Αλαφούζου, που απουσίαζε και σήμερα σε ταξίδι στο εξωτερικό, και του πρώην μέλους της ΚΕΔ κ. Βασσάρα, ο οποίος είχε καταγγείλει τη διαδικασία κατάρτισης των πινάκων διαιτησίας της περιόδου 2012-2013.

Την Παρασκευή θα καταθέσουν ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας και ο πρώην ποδοσφαιριστής Τάκης Φύσσας, ο οποίος δεν προσήλθε να καταθέσει σήμερα γιατί είναι άρρωστος με τον ιο Η1Ν1.

Ο πρώην διεθνής είχε κάνει καταγγελία για τον αγώνα Ολυμπιακός-Ατρόμητος το 2015.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης