Τροπολογία Aυγενάκη για τις Β' ομάδες και τη μεταφορά χρεών των υπό εκκαθάριση ΠΑΕ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021, 15:28
Τροπολογία Aυγενάκη για τις Β' ομάδες και τη μεταφορά χρεών των υπό εκκαθάριση ΠΑΕ

Με τροπολογία που κατέθεσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, στο αθλητικό νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, θεσπίζεται η δυνατότητα δημιουργίας Β΄ ομάδων από τις ΠΑΕ της Super League.

Παράλληλα, η τροπολογία περιλαμβάνει ρύθμιση για τις υπό εκκαθάριση ΠΑΕ και τους όρους ίδρυσης νέας εταιρείας από το μητρικό αθλητικό σωματείο, ζήτημα το οποίο αφορά άμεσα τον Πανιώνιο.

Σε ό,τι αφορά τις Β΄ ομάδες, η τροπολογία προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

- Η Β΄ ομάδα μπορεί να αγωνίζεται, είτε σε μικρότερη επαγγελματική κατηγορία (Super League 2, αφού με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο καταργείται η Football League), είτε σε ερασιτεχνική κατηγορία. Φυσικά δεν έχει δικαίωμα προβιβασμού στην πρώτη κατηγορία, ενώ, σε περίπτωση υποβιβασμού της κύριας ομάδας από τη Super League, η Β΄ ομάδα χάνει το δικαίωμα συμμετοχής στη β΄ κατηγορία.

- Ακόμη κι αν η Β΄ ομάδα αγωνίζεται σε ερασιτεχνική κατηγορία, διατηρεί το δικαίωμα χρησιμοποίησης επαγγελματιών ποδοσφαιριστών.

- Στη Β΄ ομάδα μπορούν να αγωνίζονται και ποδοσφαιριστές που ανήκουν στο δυναμικό της κύριας ομάδας και αντιστρόφως, σύμφωνα με τους περιορισμούς που προβλέπονται στους κανονισμούς της ΕΠΟ.

Για τις υπό εκκαθάριση Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες, προβλέπεται ότι το ιδρυτικό αθλητικό σωματείο (ερασιτέχνης) που έχει πάρει τη θέση της υπό εκκαθάριση ΑΑΕ από 1/4/2020 και ως τη δημοσίευση του Νόμου, μπορεί να ιδρύσει νέα ΑΑΕ στο ίδιο άθλημα, με τους εξής όρους και προϋποθέσεις, αναφορικά με τα προϋπάρχοντα χρέη:

- Η νέα ΑΑΕ καθίσταται υπόχρεη για το ήμισυ τωην αμιγώς αγωνιστικών οφειλών (προς παίκτες, προπονητές, άλλες ομάδες, ΕΠΟ, FIFA, UEFA κ.ο.κ.). Το υπόλοιπο ήμισυ καθώς και οι οφιελές προς τρίτους (πλην Δημοσίου και ασφαλιστικών φορέων) βαρύνουν τη νέα ΑΑΕ μόνο μετά την αμετάκλητη ολοκλήρωση της εκκαθάρισης της παλαιάς ΑΑΕ, στο βαθμό που οι οφειλές αυτές δεν ικανοποιήθηκαν από τα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία της υπό εκκαθάριση εταιρείας.

- Για την ικανοποίηση των απαιτήσεων Δημοσίου και ασφαλιστικών φορέων έναντι της παλαιάς εταιρείας, γίνεται παρακράτηση 5% από τα έσοδα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και 20% επί των εσόδων των εισιτηρίων της νέας ΑΑΕ και μέχρι την αποπληρωμή της βασικής οφειλής (μη περιλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων).

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021, 15:34