Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού εισηγήθηκε τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης. Με ψήφους 3-2 η ΕΕΑ ανακαλεί το πιστοποιητικό συμμετοχής του Δικεφάλου για πολυϊδιοκτησία και της Ξάνθης για το μετοχολόγιο. Παράλληλα, ορίστηκε πρόστιμο 400.000 ευρώ στην Ξάνθη και 300.000 ευρώ στον ΠΑΟΚ.

Η απόφαση τινάζει στον αέρα το πρωτάθλημα, καθώς τα μέλη της επιτροπής που είχαν οριστεί από την κυβέρνηση διαπίστωσαν με ψήφους 4-1 παραβάσεις σε ό,τι αφορά και τις δύο ομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια διεξήχθη νέα ψηφοφορία και η ΕΕΑ με ψήφους 3-2 εισηγήθηκε ανάκληση πιστοποιητικού τόσο για την Ξάνθη, όσο και για τον ΠΑΟΚ. Για τους Ακρίτες για παράβαση στο μετοχολόγιο και για τον Δικέφαλο για την κατηγορία της πολυϊδιοκτησίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυριάκου Θωμαΐδη κατά του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης ψήφισαν οι Τζουλάκης (πρόεδρος), Φαραντούρης (καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά στον τομέα Δίκαιο και Πολιτικές της Ε.Ε.), Αρκούδης, ενώ υπέρ οι Δερδεμέζης και Μαρούπα, η οποία ζήτησε αναστολή της ποινής.

Πλέον, το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό της Super League θα κληθεί να πάρει και την τελική απόφαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έντονη αντίδραση του ΠΑΟΚ – Καταγγέλλει την Κυβέρνηση

Ο ΠΑΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με την υπόθεση και κατήγγειλε την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την οποία συνέδεσε με τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Η ανακοίνωση:

«Η εισήγηση της ΕΕΑ είναι ένα μνημείο υποδούλωσης των -υποτίθεται- λειτουργών της στις εντολές του πολιτικού της προϊσταμένου. Ο κ. Αυγενάκης αποδείχθηκε εντολοδόχος του γραφείου τύπου του Ολυμπιακού στήνοντας μια υπόθεση που ως μόνο στόχο είχε την κηλίδωση της ιστορίας του ΠΑΟΚ, της ομάδας που έβαλε τέλος οριστικά στην ασυδοσία του Ολυμπιακού.

Από σήμερα σηκώνουμε το γάντι που έριξε ο Λευτέρης Αυγενάκης και απαιτούμε από τον Πρωθυπουργό την άμεση απομάκρυνσή του. Είναι επικίνδυνος για τον αθλητισμό, την συνοχή της χώρας και επίορκος.

Η φούσκα, που έστησε με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, θα σκάσει στο δικό τους πρόσωπο. Να μην ξεχνάνε ότι προσπάθησαν αρκετές φορές να εξοντώσουν τον ΠΑΟΚ και σε κάθε τους απόπειρα βρέθηκαν οι ίδιοι πιο βαθιά χωμένοι στο βούρκο.

Σύντομα το όνειρό σας να δείτε τον ΠΑΟΚ στο έδαφος θα γίνει εφιάλτης!»

Στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας οι οπαδοί του ΠΑΟΚ

Εν τω μεταξύ, ο κόσμος του ΠΑΟΚ δείχνει έντονα την αντίδραση του, καθώς οι Σύνδεσμοι οπαδών του Δικεφάλου έκαναν μηχανοκίνητη πορεία στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη!

 

Πηγή φωτό: seleo.gr

Πιαλόγλου: «Δεν θα περάσει αυτή η γνωμοδότηση»

Ο Αριστείδης Πιαλόγλου εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα «περάσει η γνωμοδότηση» της ΕΕΑ για τον υποβιβασμό της Ξάνθης σε ομιλία του στο πλαίσιο της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ομάδας. Ο πρόεδρος της ακριτικής ομάδας, ανέφερε:

«Η Ξάνθη κατηγορήθηκε και παραπέμπεται για να αποβληθεί από το πρωτάθλημα για τους εξής δύο λόγους:

Α) Γιατί τον Αύγουστο του 2019 δεν ειδοποίησε την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού για την αλλαγή του μετοχολογίου και δήλωσε την εταιρεία ΒΙΑΜΑΡ, στην οποία είναι αποκλειστικοί μέτοχοι οι κ.κ. Πανόπουλος και Συγγελίδης, αντί να δηλώσει την INSPORTS, στην οποία είναι επίσης αποκλειστικοί μέτοχοι οι κ.κ. Πανόπουλος και Συγγελίδης.

Η Ξάνθη λοιπόν μετά την ανακοίνωση της χορήγησης του πιστοποιητικού από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού στις 21 Μαρτίου 2019, εντός 7 ημερών και συγκεκριμένα στις 28 Μαρτίου 2019 κοινοποίησε εγγράφως την αλλαγή αυτή.

Ποιός ο δόλος; Το ήξερε όλη η Ελλάδα, το ήξεραν όλες οι Αρχές, πληρώθηκαν όλοι οι φόροι και η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού δεν ήξερε τίποτα; Ό,τι προβλέπει ο νόμος το εφαρμόσαμε κατά γράμμα.Καλούμε την Επιτροπή Αδειοδότησης της ΕΠΟ, όπως επίσης και τη Super League να δώσουν στη δημοσιότητα τα επίσημα έγγραφα τα οποία τους έχουνε σταλεί από την ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ στις 28 Μαρτίου 2019 και με τα οποία η ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ γνωστοποιεί την αλλαγή του μετοχολογίου.

Β) Όσο αφορά την πολυιδιοκτησία, γιατί το βατράχι προσπαθούν να το πνίξουν από παντού, είναι λυπηρό σε μια χώρα δικαίου να βγαίνουνε πορίσματα που δεν θα έβγαιναν ούτε σε υποανάπτυκτες χώρες. Αυτά έχω να σας πω σαν Πρόεδρος της ΠΑΕ και 31 χρόνια πορεύομαι μέσα σ’ αυτήν την εταιρεία με διαφάνεια και νομιμότητα.

Ο καιρός που είναι ο κριτής των πάντων θα το δείξει.

Θέλω να κάνω μια αναφορά για το πρόστιμο της Επιτροπής Αδειοδότησης της ΕΠΟ, ύψους 200.000 ευρώ, το οποίο επί λέξει αναφέρει ότι λόγω της «καλής οικονομικής κατάστασης της ΠΑΕ ΑΟ ΞΑΝΘΗ, σας επιβάλλουμε πρόστιμο 200.000 ευρώ»

Όπως είπε και ο εκ των ιδιοκτητών της ομάδας κ. Πανόπουλος, ούτε θα παρακαλέσουμε, ούτε θα κλείσουμε δρόμους, ούτε θα χτυπήσουμε καμπαναριά εκκλησιών. Δηλαδή αν παρουσιαζόμασταν σαν φτωχοί και παραπονεμένοι, δυστυχείς και κατατρεγμένοι το πρόστιμο θα ήταν 150.000;

Τέλος και μια αναφορά προς την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, αναλογιστείτε κύριοι αν μια εισήγησή σας μη τεκμηριωμένη για υποβιβασμό της ομάδας μας και στηριζόμενη μόνο σε ενδείξεις δεν ήταν εφέσιμη τι κακό θα προξενούσατε σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή όπως η Θράκη. Θα χωρίζατε την Ελλάδα στα δύο.Τα συμπεράσματα δικά σας».

Αυγενάκης: «Υποβιβασμός μόνο με απόλυτη τεκμηρίωση»

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, τοποθετήθηκε στη «βόμβα» που «πυροδότησε» η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

«Η κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου και την κρίση της επιτροπής επαγγελματικού αθλητισμού. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν είναι δυνατόν να επιβάλεται η πλέον επαχθής ποινή του υποβιβασμού σε ιστορικές ομάδες χωρίς να υπάρχει απόλυτη τεκμηρίωση», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Λ. Αυγενάκης.  

Τι απαντούν κύκλοι του ΠΑΟΚ

Συμβουλευτικό και όχι οριστικό είναι το πόρισμα της ΕΕΑ σύμφωνα με κύκλους του ΠΑΟΚ. Μάλιστα, η βασιμότητα του θα ελεγχθεί από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό της Super League.

Όπως τονίζεται αναφορικά με την δικαιοδοσία της ΕΕΑ σε ανάλογες περιπτώσεις: «Σε περίπτωση μη χορήγησης ή ανάκλησης του πιστοποιητικού «τήρησης των υποχρεώσεων που προβλέπονται από τον παρόντα νόμα», της παρ. 3 του άρθρου 77Α του ν.2725/1999 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, που εκδίδεται από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (Ε.Ε.Α.) η τελευταία εκδίδει πόρισμα ελέγχου πλήρως αιτιολογημένο και το διαβιβάσει στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Η Ε.Π.Ο, στην συνέχεια το διαβιβάζει στην αρμόδια πειθαρχική επιτροπή της Διοργανώτριας Ένωσης, η οποία με βάση το άνω πόρισμα, το οποίο ελέγχεται ως προς την ουσιαστική του βασιμότητα στην ανοιγόμενη ενώπιόν της πειθαρχική δίκη, επιβάλλει στην υπαίτια ΠΑΕ τις παρακάτω ποινές…».

Οι πρώτες αντιδράσεις

Κύκλοι προσκείμενοι στον ΠΑΟΚ επέμεναν πως πίσω από αυτή την απόφαση βρίσκεται ο υφυπουργός αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης. Οι κύκλοι αυτοί εκφράζονταν πριν ακόμα δημοσιευτούν επίσημες ανακοινώσεις των δύο ΠΑΕ.

Παράλληλα, στο δελτίο ειδήσεων ο τηλεοπτικός σταθμός «OPEN», συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη, έκανε λόγο για εισήγηση-σκάνδαλο με σκοπό την εξόντωση του ΠΑΟΚ, καθώς και ότι η εισήγηση αυτή ελήφθη δια χειρός Αυγενάκη και Μαρινάκη. Σε ανταπόκριση από την Τούμπα, όπου διεξήχθη ο αγώνας του ΠΑΟΚ με τον Βόλο, μεταφέρθηκε η οργή των φιλάθλων του «Δικεφάλου του Βορρά» για την εξέλιξη. 

Αμέσως μετά στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Έθνος» αναρτήθηκε πρωτοσέλιδο με τίτλο «Απόφαση-σκάνδαλο από την ΕΕΑ για ΠΑΟΚ, Ξάνθη με… υπογραφή Λευτέρη Αυγενάκη». Στην πρωτοσέλιδη αυτή ανάρτηση σημειώνεται: «Ο υφυπουργός Αθλητισμού άλλαξε τα μέλη της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, ενώ εκκρεμούσε η εκδίκαση της υπόθεσης ΠΑΟΚ-Ξάνθης και ω του θαύματος, δύο από τα τρία μέλη έκριναν το αποτέλεσμα με ψήφους 3-2!».

Πάντα σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Έθνος»: «Δεν πέρασαν λίγες μέρες που ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, με ιδιαίτερη σπουδή όρισε δυο νέα μέλη στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού τη στιγμή που η ΕΕΑ θα εξέταζε την περιβόητη υπόθεση περί σχέσεων ΠΑΟΚ-Ξάνθης, έπειτα από καταγγελία της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Επέλεξε τους κυρίους Τζουλάκη (πρόεδρος) και Φαραντούρη (καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά στον τομέα Δίκαιο και Πολιτικές της Ε.Ε.), δύο μέλη που τοποθετήθηκαν στην επιτροπή στις δύο ημέρες πριν την εκδίκαση της υπόθεσης, παίρνοντας τις θέσεις των Δημήτρη Τρανταφυλλάκη και Δημήτρη Αυγητίδη, (αμφότεροι καθηγητές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης)!

Σύμφωνα με το dikisports κατά του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης ψήφισαν οι Τζουλάκης, Φαραντούρης, Αρκούδης και υπέρ οι Δερδεμέζης, Μαρούπα (ζήτησε αναστολή της ποινής). Δηλαδή τα δύο νέα μέλη που όρισε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Τζουλάκης και Φαραντούρης, ψήφισαν υπέρ του υποβιβασμού ΠΑΟΚ και Ξάνθης!

Η απόφαση, που τινάζει τον αέρα στο πρωτάθλημα, θα κριθεί από το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό της Super League, που θα κληθεί να πάρει και την τελική απόφαση».

Συνθήματα κατά Μητσοτάκη και Αυγενάκη

Kατά τη διάρκεια του αγώνα ΠΑΟΚ – Βόλος έγινε γνωστή η εισήγηση – βόμβα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού να αποβληθούν από το πρωτάθλημα ΠΑΟΚ και Ξάνθη. Mεγάλο μέρος των οπαδών του ΠΑΟΚ διαμαρτυρήθηκε με συνθήματα κατά της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, του πολιτικού συστήματος γενικότερα.

Παράλληλα, υπήρξαν συνθήματα εναντίον του Ολυμπιακού και του προέδρου των «ερυθρολεύκων», Βαγγέλη Μαρινάκη.

Μάλιστα, αναρτήθηκε πανό που έγραφε: «Η Ελλάδα χωρίζεται στα δύο… Κυβερνήσεις πέφτουν και υπουργοί θα τρέχουν … Αυγενάκη τελείωσες». 

Να σημειωθεί ότι στο γήπεδο της Τούμπας βρίσκονται περίπου 25.000 φίλαθλοι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΕΑ: 

«Ορθή επανάληψη της από 12.12.2019 απόφασης της Επιτροπής, ως προς το υπόλοιπο της εγγυητικής επιστολής της ΚΑΕ ΚΟΡΟΙΒΟΣ.

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

Άδεια 69Α

ΠΑΕ Ο.Φ.Ι. 1970

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΗΝΟΠΟΥΛΟΣ (99,26%)

ΑΝΑΒΟΛΗ για 06.02.20

Ακρόαση ΚΑΕ ΑΡΗΣ ενόψει του άρθρου 78 του ν.2725/99.

Προσκομίσθηκε η εγγυητική επιστολή.

α) ΠΑΕ “Α.Ο. ΞΑΝΘΗ”, για παραβίαση των άρθρων 69 παρ.παρ. 3, 6, 9, 12 ν.2725/1999 και 77Α παρ.παρ. 3, 5, 6 ν.2725/1999 και “ΠΑΟΚ” για παραβίαση του άρθρου 69 παρ.παρ. 9, 12 ν.2725/1999 .

(1) Η Επιτροπή δέχεται:

– Κατά πλειοψηφία (4/1), ότι η ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ τέλεσε τις παραβάσεις του άρθρου 69 παρ.3, 12 του ν. 2725/1999.

– Ομόφωνα, ότι η ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ τέλεσε τις παραβάσεις του άρθρου 77Α παρ 3, 5, 6 του ν. 2725/1999.

(2) Οι παραβάσεις χαρακτηρίζονται, κατά πλειοψηφία (3/2), ως «Βαρείες».

Η Επιτροπή:

(3) Ανακαλεί, κατά πλειοψηφία (3/2), το χορηγηθέν πιστοποιητικό συμμετοχής, θεωρουμένου ως μηδέποτε εκδοθέντος και συνεπώς η ανάκληση αναφέρεται στον χρόνο έκδοσής του, δεδομένου ότι η παραβατική συμπεριφορά της ΠΑΕ υπήρχε κατά τον χρόνο έκδοσης, χωρίς να είναι γνωστή στην Ε.Ε.Α.

(4) Διαβιβάζει την απόφαση ως «Έκθεση» και ως «Πόρισμα» στα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα για την επιβολή των προβλεπόμενων ποινών.

(5) Επιβάλλει, ομόφωνα, πρόστιμο ποσού 100.000 Ευρώ σύμφωνα με το άρθρο 77Α παρ. 6 του ν.2725/1999.

(6) Διαβιβάζει την απόφαση στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά το άρθρο 69 παρ.13 του ν.2725/1999, καθώς και για υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης.

4. β) Η Επιτροπή:

(1) Δέχεται, κατά πλειοψηφία (4/1), ότι οι ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ και ΠΑΕ ΠΑΟΚ τέλεσαν τις παραβάσεις του άρθρου 69 παρ. 9, 12 του ν.2725/1999, οι οποίες, κατά πλειοψηφία (4/1), χαρακτηρίζονται ως «Βαρείες».

(2) Διαβιβάζει την απόφαση ως «’Έκθεση» στο αρμόδιο δικαιοδοτικό όργανο για την επιβολή της προβλεπόμενης ποινής.

(3) Διαβιβάζει την απόφαση στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή για την άσκηση ποινικής δίωξης σύμφωνα με το άρθρο 69 παρ. 13 του ν. 2725/1999.

(4) Επιβάλλει, ομόφωνα, πρόστιμο ποσού 300.000 Ευρώ σε έκαστη ΠΑΕ σύμφωνα με το άρθρο 77Α παρ. 6 του ν.2725/1999.

5. Ακρόαση ΚΑΕ ΑΕΚ ενόψει του άρθρου 77Α παρ.6 του ν.2725/1999 και της παραβίασης της διάταξης του άρθρου 78 παρ.1 του ν.2725/1999.

ΥΠΟ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Νικόλαος Τζουλάκης».

Αντίδραση από το Σύριζα

«Η σημερινή οριακή απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ), σε μια περίοδο υπέρμετρης έντασης και βίας στους αθλητικούς χώρους, έρχεται να διχάσει και να τραυματίσει ακόμα περισσότερο το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Αυτό αναφέρει ο αναπληρωτής τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα Αθλητισμού, Γιάννης Μπουρνούς, σε δήλωσή του για το πόρισμα της ΕΕΑ. Προσθέτει ότι «καθοριστική στο διχαστικό αυτό κλίμα ήταν η παρέμβαση του υφυπουργού αθλητισμού με την αντικατάσταση μελών της επιτροπής μεσούσης της διαδικασίας». Ο κ. Μπουρνούς κάνει λόγο για «παρέμβαση που δικαιολογημένα γεννά αμφιβολίες και υποψίες και θα πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στον ελληνικό αθλητισμό».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης