Τα δόντια μας, εκτός από σωστό καθαρισμό και τακτικό έλεγχο, έχουν ανάγκη και από συγκεκριμένες τροφές που δεν θα τα βλάψουν, αλλά αντίθετα θα αποτελέσουν ασπίδα προστασίας.
Σέλερι
– κάνει μασάζ στα ούλα
– λειτουργεί σαν φυσικό οδοντικό νήμα
– η μάσησή του απαιτεί πολύ σίελο και αδρανοποιεί με κάποιο τρόπο τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα.
Τυρί
– υψηλό σε ασβέστιο και φώσφορο
– δεν περιέχει ζάχαρα και υδατάνθρακες
– βοηθάει στη ρύθμιση του pH του στόματος.
Πράσινο τσάι
– περιέχει κατεχίνες που σκοτώνουν τα βακτήρια που μετατρέπουν τα φυσικά ζάχαρα σε πλάκα.
Ακτινίδιο και φράουλες
– έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, που συμβάλλει στον σχηματισμό του κολλαγόνου και στην καλύτερη υγεία των ούλων, καθώς και στην αποφυγή περιοδοντικών παθήσεων
– τα μικρά σποράκια που περιέχουν κάνουν ελαφρύ μασάζ στα ούλα.
Κρεμμύδι
– έχει βρεθεί ότι το κρεμμύδι σε όλες τις μορφές του έχει μια αντιβακτηριδιακή δράση.
Σουσάμι
– πέρα από την υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο συμβάλλει στη μείωση της πλάκας.
Νερό και χαμομήλι
– τα υγρά και ιδιαίτερα όσα δεν περιέχουν ζάχαρη, ανθρακικό και καφεΐνη ξεπλένουν και ενυδατώνουν τα ούλα και απομακρύνουν υπολείμματα τροφών που τρυπώνουν ανάμεσα στα δόντια.
– στα δόντια κάνουν γενικά καλό τα τρόφιμα που: δεν περιέχουν ζάχαρη, δεν έχουν κολλώδη υφή π.χ. χαλβάς, δεν είναι πλούσια σε καφεΐνη, δεν έχουν σκληρή υφή ή σύσταση, π.χ. σκληρές καραμέλες.
Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος
